Mire figyeljen egy cégvezető a nyílt végű pénzügyi lízing könyvelésénél?

2024.05.28.

A személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing népszerű finanszírozási forma a vállalkozások körében, hiszen rugalmas lehetőségeket kínál a cégautók beszerzésére és használatára. Azonban a megfelelő könyvelés és adózás elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozás kihasználhassa a lízing előnyeit, miközben elkerüli a jogi és pénzügyi buktatókat.

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing stratégiai előnyei

  • A nyílt végű pénzügyi lízing segítheti a vállalkozást, hogy pénzügyi likviditását fenntartsa, mivel az autólízing a készpénzes vásárláshoz képest nem jár nagy tőkelekötéssel.
  • A cégautók modernizálása javíthatja a vállalat imázsát és versenyképességét.
  • Hatékonyabbá válhat az ügyfelek kiszolgálása.

A lízing előnyeinek teljes kihasználása érdekében elengedhetetlen, hogy a vállalkozás a könyvelést és az adózást a jogszabályoknak megfelelően végezze. A helytelen könyvelés és adókezelés súlyos bírságokat, illetve pénzügyi veszteséget eredményezhet, amelyek hosszú távon negatívan befolyásolják a vállalkozás működését és növekedését​.

személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing könyvelése

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing könyvelése cégvezető szemmel

A vállalkozás vezetése során fontos számviteli szakértői segítséget kérni, különösen a bonyolultabb kérdésekben, mint amilyen a személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing könyvelése is.

Cégvezetőként nem kell tudni, hogy pontosan hogyan kell könyvelni a lízingelt cégautó átvételét, aktiválását, illetve a törlesztőrészleteket és a kamatot vagy a maradványértéket. Egy jó könyvelő megfelelő könyvelési gyakorlatot alakít ki és az a célja, hogy minél több pénz maradjon a vállalkozásnál.

Azonban a tervezéshez fontos ismerni a céges személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízinget érintő általános pénzügyi, számviteli és adózási szabályokat:

  • Pénzügyi lízing esetén az autó tulajdonosa a futamidő alatt a lízingbeadó, azonban a személygépkocsi végig a lízingbe vevő könyveiben szerepel.
  • A lízingbevevő  jogosult az értékcsökkenés elszámolására.
  • A pénzügyi lízing kamata és az értékcsökkenés teljes egészében levonható a társasági adóból.
  • A futamidő végén a maradványérték az autó likviditási értéke, ami a piaci ár alatt van.
  • Cégautóadót kell fizetni minden olyan személygépkocsi után, ami nem magánszemély tulajdonában áll, tehát a lízingelt autók után is.
  • A céges személgépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing szolgáltatásnak minősül, így az Áfa tv. 124. § (4) bekezdése alapján a lízingdíjak áfa tartalma levonható, ha a jármű bármilyen mértékben szolgálja a vállalkozás üzleti tevékenységét.

Döntés előtt mindenképpen egyeztess könyvelővel vagy adótanácsadóval!

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing ÁFA visszaigénylés

A céges személyautó lízingdíj ÁFÁ-jának minimum 50%-a visszaigényelhető (lízing ÁFA átalány elszámolás).

Ezzel szemben, ha a vállalkozás útnyilvántartást vezet, akkor a céges utak arányában akár 90-100%-ban is leírható a lízing ÁFA. A vállalkozások választhatnak a kétféle elszámolás közül. A megfelelő döntés akár több millió forint megtakarítást is eredményezhet.

A könyvelőd, lehet, hogy az átalány elszámolást ajánlja, mert szerinte egyszerűbb, de tapasztalataink alapján egy vállalkozás átlagosan 2.100.000 Ft-ot spórolhat útnyilvántartással!

Inkább dolgozz a könyvelőd keze alá és figyelj arra, hogy a saját és az alkalmazottaid útnyilvántartása pontosan és időben elkészüljön.

Sokan gondolják, hogy az útnyilvántartás sok idővel és bonyolult adminisztrációval jár. Ha hagyományos módszerekkel, például Excel táblázatban és számológéppel végezzük, valóban időigényes lehet, hiszen órákat vehet igénybe a partnerek közötti távolságok kiszámítása és a sakkozás, hogy a hónap végére kijöjjön a matek.

De létezik már olyan mobil applikációval kiegészített útnyilvántartó program, amivel gyerekjáték az útnyilvántartás. Havonta csupán 7 perc alatt könnyedén elkészítheted az útnyilvántartásodat, sőt mesterséges intelligencia segítségével akár az elmaradásaid is pillanatok alatt pótolhatod.

A RoadRecord Online útnyilvántartó programmal könnyen és gyorsan elvégezheted a szükséges adminisztrációt. A mobil appal hónap közben észrevétlenül épül az útnyilvántartásod, hó végén pedig kinyomtathatod a beépített házi NAV-ellenőrünk szűrőjén is átment, 100%-ban NAV-álló útnyilvántartásodat.

Próbáld ki a RoadRecord útnyilvántartó programot 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

KIPRÓBÁLOM A piacvezető útnyilvántartót!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere