NAV-álló kiküldetési rendelvény – Saját gépkocsi használat elszámolása 2021-ben

Saját gépkocsi használat elszámolása céges utakra 2021-ben

Kiküldetési rendelvény készítésével a magánszemélyek kifizettethetik munkáltatójukkal a saját gépkocsi használatát céges célból autózott utakat, miközben elkerülhetik a cégautóadó megfizetését, ha ezt az elszámolást kiküldetési rendelvényen végzik.
Másképpen fogalmazva: kiküldetési rendelvénnyel lehetőség van a munkavállalók béren kívüli kifizetésére a saját gépkocsi használat esetén.

Vállalkozás tulajdonosa/ügyvezetője is alkalmazhatja ezt, ha saját autóját használja a cégében. 1.000 km-enként (400 Ft-os üzemanyaggal számolva) nagyságrendileg 50.000 Ft költséget lehet elszámolni.

Ügyfélkörünkben végzett felmérés szerint évente és autónként átlagosan 1.200.000 Ft-ot lehet saját gépkocsi használatra elszámolni.

Így NAV-álló kiküldetési rendelvényt készítő programunk már 1 hónap alatt megtérül!

Képzelj el egy programot, ami helyetted kiszámolja a partnereid közti távolságokat, amivel könnyen rögzítheted az útjaidat, és így hamar pótolhatod elmaradásaidat!

A RoadRecord Online útnyilvántartó program használata egyszerű: csak rögzítsd menet közben mobil appal az útjaidat és/vagy vezesd az online programunkkal a számítógépeden – hó végén a hiányzó utakra pedig automata útajánlást kapsz!

Ráadásul az útajánlás funkció segítségével visszamenőleg is pótolhatod elmaradásaidat havi 7 perc alatt! A funkció különböző paraméterek (és akár fix pontok) megadása után, készít egy kiküldetési rendelvény tervezetet, amit nyomtatás előtt szerkeszthetsz.

A program 70 féle logikai ütközést vizsgál és javít, mintha egy beépített NAV ellenőr figyelmeztetne a hibákra, és biztosítaná, hogy a bizonylatod NAV-álló legyen.

Milyen legyen a kiküldetési rendelvényt készítő programod?

 • Szép és logikusan felépített kezelőfelület vezessen végig a teendőkön, ne kelljen se a jogszabályokhoz, se a működéshez különösebben értened
 • Mindenhol és minden eszközön elérhető online szoftver legyen
 • Kiálljon bármilyen NAV ellenőrzést
 • Partnereidet / útjaidat importálhasd be a programba excelből
 • Napi állandó útjaidat beállíthasd előre
 • Legyen hozzá kiegészítő Android vagy iPhone adatrögzítő alkalmazás
 • Legyen benne intelligens útajánlás funkció
 • Gyorsan be tudd pótolni az esetleges elmaradásod
 • Legyen benne beépített térkép cég- és telephelykeresővel, ami tömegesen, háztól-házig számolja a partnertávolságokat
 • Alapnorma választása esetén számoljon a korrekciós tényezőkkel
 • Legyen benne beépített NAV ellenőr
 • Automatikusan figyeljen az adott időszaknak megfelelő jogszabályok betartására
 • Legyen hozzá állandó fejlesztés és folyamatos szoftverfrissítés
 • Legyen hétvégén is elérhető szakértő ügyfélszolgálat – és munkaidőben egyből vegyék fel a telefont!

A RoadRecord Online ilyen! :)

Sőt, ha a program nem lenne elég, spórolj időt és bízd szakértőinkre NAV-álló kiküldetési rendelvény tervezeted elkészítését, amit minden hónapban átadunk, és akár visszamenőleg is el tudunk készíteni!

A kiküldetési rendelvényről általában

2009-től a magánszemélyek saját gépkocsi használat esetén a céges utak után kiküldetési rendelvény alapján kapnak költségtérítést, így mentesülnek a cégautóadó alól is.

Akár egyszemélyes Bt.-k és az egyszemélyes Kft.-k vezetői is élhetnek a saját gépkocsi használat elszámolásának lehetőségével.

A kiküldetési rendelvény a kifizető által két példányban kiállított bizonylat, amely tartalmazza az alábbi kötelező adatokat, mely a digitális archiválás szabályairól szóló jogszabály rendelkezéseit is figyelembe véve zárt rendszerben kezelt és tárolt, elektronikus úton előállított bizonylat is lehet.

A papír alapon kiállított kiküldetési rendelvény eredeti példányát a kifizető, másolatát a magánszemély a bizonylatmegőrzésre vonatkozó rendelkezések betartásával megőrzi.

Amennyiben a kiküldetési rendelvényt nem őrzi meg a kiküldött, akkor a felmerült cégautóadót a kiküldött magánszemélynek kell megfizetnie.

Kiküldetési rendelvény készíthető több napra is, a gyakorlatban – a céges profiltól függően – napi vagy havi kiküldetést szoktak elrendelni általában.

A kiküldetési rendelvény nem azonos az útnyilvántartással, és nem használható fel a munkába járás elszámolásához!

A munkáltató a belföldi kiküldetésben levő dolgozójának a kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint az üzemanyag fogyasztási norma, a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével számított összeget fizetheti adómentesen.

Ezen felül adott juttatás (ideértve a napidíjat is) már SZJA köteles!

2018-tól nemcsak a saját- vagy házastárs autóját lehet erre a célra használni, hanem közeli hozzátartozó gépkocsijának használata esetében is igényelhető a költségtérítés! A közeli hozzátartozó alatt a Polgári Törvénykönyvben meghatározott személyek értendőek: lehet a házastárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha- és a nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő és testvér.

A kiküldetési rendelvényen kötelezően szerepeltetni kell

 • a kifizető cég adatait (nevét, címét, adószámát)
 • a kiküldött magánszemély nevét, adóazonosító jelét
 • a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát
 • a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát, útvonalát
 • futásteljesítményt (a megtett távolságokat)
 • az utazás költségtérítését (valamit a kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag-fogy. norma, üzemanyagár stb.)