NAV üzemanyagár és üzemanyag norma

NAV üzemanyagárak, üzemanyag norma

A NAV fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban alkalmazható hivatalos üzemanyagárakat a NAV minden hónapban közzéteszi honlapján.

A magánszemély az ebben a NAV-közleményben szereplő árak szerint számolhatja el az üzemanyagköltséget, ezért a hivatalos NAV üzemanyag norma egyrészt a kiküldetési rendelvény (magánautó céges használatának elszámolása), másrészt az egyéni vállalkozó útnyilvántartás készítésének egyik alapja, amit az elkészült bizonylatokon is szükséges szerepeltetni.

NAV üzemanyag elszámolása

A NAV gépkocsi elszámolás szabályai szerint az üzemanyag elszámolás egy képlettel történik, mely képletben szereplő minden tényezőre rávilágítunk, bemutatunk és kifejtünk ebben a cikkben, többhöz helyben kalkulátort is biztosítunk.

Üzemanyag elszámolás képlete:

“[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztása x hivatalos benzin-, illetve gázolajár] + megtett kilométer x általános személygépkocsi normaköltség”

Nézzük, mik is szerepelnek a képletben:

  • Megtett kilométer: Értelemszerűen a kiküldetés folyamán levezetett kilométert jelzi
  • A jármű fogyasztása: Üzemanyag-fogyasztási norma kalkulátorunk segítségével pillanatok alatt ki tudod számolni
  • Hivatalos benzin-, illetve gázolajár: fenti táblázatunkban megtekinthető
  • Általános személygépkocsi normaköltség: 15 Ft/kilométer áron megszabott fix költség, mely a gépkocsi fenntartási, javítási, és felújítási költségeit hivatott fedezni (FONTOS: az üzemanyag nem tartozik bele)

A munkáltató a kiküldetésben levő dolgozójának a kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint ezen költségek alapul vételével számított összeget fizetheti adómentesen.

TIPP: A RoadRecord útnyilvántartó program NAV üzemanyag-elszámolás kalkulátorral is rendelkezik.

Az elszámolható üzemanyagok paraméterei

Nézzük a NAV által közzétett fix fogyasztási normákat benzin-, gázolaj-, és gázüzemű gépkocsik esetén.

Benzinüzemű gépkocsik alapnorma-átalány mértéke:

1000 cm3-ig

7,6 liter/100 kilométer

1001-1500 cm3-ig

8,6 liter/100 kilométer

1501-2000 cm3-ig

9,5 liter/100 kilométer

2001-3000 cm3-ig

11,4 liter/100 kilométer

3001 cm3 felett

13,3 liter/100 kilométer

Gázolajüzemű gépkocsik alapnorma-átalány mértéke:

1500 cm3-ig

5,7 liter/100 kilométer

1501-2000 cm3-ig

6,7 liter/100 kilométer

2001-3000 cm3-ig

7,6 liter/100 kilométer

3001 cm3 felett

9,5 liter/100 kilométer

Az autógázzal üzemelő (tiszta gázüzemű vagy kettős üzemű) gépkocsi alapnorma-átalány mértékét – a benzinüzemű gépkocsi alapnorma-átalány alapján liter/100 kilométerben meghatározott alapnormaérték – továbbá

  • cseppfolyós propán-bután gázüzem (LPG) esetén 1,2 (liter/liter) értékű,
  • földgáz (CNG, LNG) üzem esetén 0,8 (Nm3/liter) értékű

módosító tényező szorzataként kell megállapítani.

A hibrid és elektromos járművekre vonatkozó NAV üzemanyag normák

Ahogy fentebb látható, a benzines, dízeles, és gázüzemű autók esetében az elszámolás könnyen összeadható az alapnorma, a NAV benzinár ill. NAV gázolajár, valamint a 15 forintos kilométerenkénti általános személygépkocsi normaköltség szentháromságának tudatában.

Mi a helyzet a hibrid és az elektromos autókkal?

elektromos autó töltés

Van NAV üzemanyag norma hibrid és elektromos autók esetében?

Hibrid autók üzemanyag-elszámolása

Ha a gépkocsi hibrid meghajtású, nem kifogásolható, ha a hivatalos célból megtett út teljes hosszára csak a „hagyományos” üzemanyag felhasználását számolják el az arra irányadó fogyasztási norma figyelembevételével a szabályoknak megfelelően, függetlenül attól, hogy ténylegesen milyen megoszlásban használták a kétféle meghajtást az utazások során.

Elektromos autók üzemanyag-elszámolása

A tisztán elektromos meghajtású járművek esetében az üzemanyag-felhasználás nem számítható ki a az SZJA törvénykönyv hatályos szabályainak megfelelően. Két féle megoldás áll az elektromos autósok előtt jelenleg:

  • Az általános személygépkocsi normaköltséget (15 Ft/km) számolják el jogszerűen, igazolás nélkül
  • A fogyasztási normát egy műszaki szakértő állapítja meg

Itt fontos megjegyezni, hogy ha az üzemanyag vonatkozásában nem merül fel számlával igazolható kiadás (pl. ingyenes töltés miatt), üzemanyag fogyasztás címén költség nem számolható el. Az ilyen autók otthoni töltése esetén is csak akkor számolható el költség, ha a töltésre használt energia külön mérhető és azt a szolgáltató leszámlázza.

Kérdésünkre a Pénzügyminisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztálya megjegyezte, hogy az elektromos autókra vonatkozó NAV üzemanyag egységár közzétételével és a fogyasztási norma megállapításával kapcsolatos probléma rendezésének kérdése jelenleg napirenden van, a szakmailag illetékes tárcával egyeztetések vannak folyamatban, melyekkel kapcsolatban konkrét rendelet 2022. nyarára várható.

Hol érdemes vezetni kiküldetési rendelvényt vagy útnyilvántartást?

A RoadRecord Online útnyilvántartó program mindig a jogszabálynak megfelelő aktuális üzemanyagárral számol és ez az érték az elkészült kiküldetési rendelvényen, egyéni vállalkozó útnyilvántartásán is megjelenik. Így nem kell minden hónapban külön számolgatnod és fejben tartanod az üzemanyagár-frissítés teendőjét!

És ez csak egy a 70 féle tényező közül, amire figyelünk, hogy a RoadRecorddal készült bizonylat biztosan NAV-álló legyen! Mintha egy beépített NAV ellenőr lenne a programban, ami Neked dolgozik és a Te érdekeidet nézi!

Kipróbálom!