Cégautóadó 2022: minden, amit tudni érdemes

Mi az a cégautóadó?

A cégautóadó egy olyan különleges adónem, amelyet minden olyan személygépkocsi után meg kell fizetni, ami magyar rendszámmal rendelkezik és nem magánszemély tulajdonában van. Személygépkocsinak pedig akkor minősül a jármű, ha a vezetővel együtt maximum 8 fő szállítására alkalmas, és tömege nem haladja meg a 2500 kg-ot.

A fentieken túl az üzleti célra használt, magánszemély tulajdonában álló autók esetében akkor nem kötelező a cégautóadó megfizetése, amennyiben kiküldetési rendelvényen vezeti üzleti útjait.

Kinek kell fizetnie a cégautóadót?

Főszabály szerint a tulajdonosnak. Ha a személygépkocsinak több tulajdonosa van, abban az esetben tulajdoni hányaduk arányában kell az adót megfizetniük.

Részletesebben:

 • Alapesetben: az a vállalkozás, aminek a tulajdonosaként a gépkocsi be van jegyezve
 • Operatív lízing esetén: az üzembentartó és a bérbeadó két különböző adóalanyként jelenik meg, üzembentartó bejegyzés esetén. Ez azért nem előnyös, mert így nincs lehetőség a kedvezmény érvényesítésére, mivel kétszer kell adózni utána.
 • Operatív lízing esetén, amikor az autó a flottakezelő tulajdonában marad: a flottakezelő, nem az autót lízingelő vállalkozás (ugyanakkor a gyakorlatban ezt általában a flottakezelő beépíti a havi lízingdíjba)
 • Pénzügyi lízing esetén: a járművet bérlő vállalkozás
 • Külföldön bérelt autók esetében: az a járművet bérlő vállalkozás, amely ennek díját költségként számolja el

A cégautóadó mértéke és kiszámítása (cégautóadó-kalkulátor)

A cégautóadó mértéke a következő tényezőktől függ a cégautóadó törvény szerint:

 • a jármű kW-ban megadott teljesítménye
 • a jármű környezetvédelmi besorolása

Cégautóadó táblázat a cégautóadó mértékéről a jármű teljesítménye és környezetvédelmi besorolása alapján (Ft)

A gépjármű környezetvédelmi osztályának jelzése

Motorteljesítmény (kW)

0-4

6-10

5, 14, 15

0-50

16 500 Ft

8800 Ft

7700 Ft

51-90

22 000 Ft

11 000 Ft

8800 Ft

91-120

33 000 Ft

22 000 Ft

11 000 Ft

120 felett

44 000 Ft

33 000 Ft

22 000 Ft

Adómentesség, avagy mikor nem kell cégautóadót fizetni?

Cégautóadó kedvezmények

Cégautóadó-mentesség 2022-ben: ahhoz, hogy valaki teljes mértékben mentesüljön a cégautóadó fizetése alól, teljesülnie kell legalább egy feltételnek a következők közül:

 • A tulajdonos magánszemély, akinek a gépkocsi a saját tulajdonában van a és kiküldetési rendelvénnyel számolja el a megtett üzleti útjait a munkáltatója felé
 • A tulajdonos háziorvos, aki a praxisához használja autóját – ők csak útnyilvántartás vezetésével mentesülnek a cégautóadó kifizetése alól
 • A tulajdonos egyházi jogi személy, aki vallási tevékenységekre használja autóját
 • A tulajdonos személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó személy, aki továbbértékesítés céljából szerezte be a gépkocsit
 • A tulajdonos egyéni vállalkozó, aki a jövedelemszerző tevékenységéhez használt saját gépjármű költségelszámolásához az 500 km-es átalányt választja
 • A jármű környezetkímélő autó (ide tartoznak az elektromos gépkocsik, a plug-in hibridek, és egyéb nulla emissziós gépjárművek. A klasszikus hibridek nem tartoznak ide!)
 • A jármű megkülönböztetett jelzéssel van ellátva
 • A járművet betegségmegelőző, gyógyító, vagy szociális céllal, egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság használja súlyosan fogyatékos, vagy magasabb összegű családi pótlékra jogosult magánszemély rendszeres szállítására
 • A járművet halottszállításra használják
 • A jármű az állam tulajdonában áll
 • A jármű haditechnikai terméknek minősül

férfi cégautóban

A cégautóadó bevallása és könyvelése

Cégautóadó bevallás vállalkozások esetén

Amennyiben a cégautó tulajdonosa egy vállalkozás, az adókötelezettség az autó tulajdonlásának vagy lízingjének napját követő hónap első napjától indul.

Példa: Ha június 16-án kezdődik a lízing, július 1-től kell cégautóadót fizetnie a vállalkozásnak.

Az adót fizetni kell mindaddig, amíg a gépkocsi a vállalkozás tulajdonában van.
Lízing esetén az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjáig áll fenn, amelyben a gépjárművet elidegeníti a tulajdonos, vagy a lízingbe adónak visszaadja.

Példa: Ha a tulajdonos március 5-én adja vissza az autót a lízingbe adónak, úgy március 31-ig áll fenn az adókötelezettség.

Cégautóadó bevallás magánszemélyek esetében

Ha a céges autó magánszemély (pl. munkavállaló) tulajdonában áll, az adókötelezettség az azt követő hónap első napján kezdődik, amelyben a jármű után először költséget számoltak el. Arra a járműre is ez vonatkozik, amit a magánszemély tartós bérletbe vesz vagy lízingel.

Példa: Ha a magánszemély október 12-én számol el először költséget az autóra, november 1-én kezdődik az adókötelezettsége arra a gépjárműre.

Az adókötelezettség megszűnésének határideje annak a hónapnak az utolsó napja, amelyben még költséget számoltak el a jármű után.

Példa: Ha utoljára december 3-án voltak a tulajdonosnak elszámolható céges autó költségei a járműre, december 31-ig tart az adókötelezettség.

Cégautóadó és gépjárműadó: a kétszeres adózás elkerülése

Jó hír a cégautó tulajdonosoknak, hogy a jogszabályok szerint az önkormányzatok által megállapított gépjárműadó mértékéből levonható a cégautóadó, ha az alábbi feltételek mindegyike fennáll:

 • ugyanaz a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója
 • az adott időszakban mindkét adó befizetésének kötelezettsége fennáll
 • a gépjárműadó időben be lett fizetve

Kiküldetési rendelvényt vezetsz vagy cégautóadót fizetsz?

Mint említettük fentebb, a magánszemélyek kiküldetési rendelvénnyel elszámolhatják üzleti útjaikat a munkáltatójuk felé, így elkerülve a cégautóadó kifizetését.
Ehhez remek lehetőséget nyújt a RoadRecord útnyilvántartó program, mellyel munkavállalóként az útrögzítés teljesen automatikusan is történhet, a munkáltató pedig egyben tudja menedzselni az összes dolgozójának kiküldetési rendelvényeit, béren kívüli kifizetésként. Ez a kompenzációs forma a home office korszakában még nagyobb kaput nyitott ki, jelentős előnyökhöz juttatva mindkét felet.

Ha pedig a cég lízingeli a gépkocsit, útnyilvántartással éri meg a legjobban tenni mindezt, hiszen az átalányadózáshoz képest az éves cégautóadó összegének 10-szerese is megtakarítható vele.

Kipróbálom a Roadrecord-ot!

Kiküldetési rendelvény és útnyilvántartás bemutató videók: