Cégautóadó 2023: minden, amit tudni érdemes

Mi az a cégautóadó?

A cégautóadó egy olyan különleges adónem, amelyet minden olyan személygépkocsi után meg kell fizetni, ami magyar rendszámmal rendelkezik és nem magánszemély tulajdonában van. Személygépkocsinak pedig akkor minősül a jármű, ha a vezetővel együtt maximum 8 fő szállítására alkalmas, és tömege nem haladja meg a 2500 kg-ot.

A fentieken túl az üzleti célra használt, magánszemély tulajdonában álló autók esetében akkor nem kötelező a cégautóadó megfizetése, amennyiben kiküldetési rendelvényen vezeti üzleti útjait.

Kinek kell fizetnie a cégautóadót?

Főszabály szerint a tulajdonosnak. Ha a személygépkocsinak több tulajdonosa van, abban az esetben tulajdoni hányaduk arányában kell az adót megfizetniük.

Részletesebben:

 • Alapesetben: az a vállalkozás, aminek a tulajdonosaként a gépkocsi be van jegyezve
 • Operatív lízing (másnéven tartós bérlet) esetén: az üzembentartó és a bérbeadó két különböző adóalanyként jelenik meg, üzembentartó bejegyzés esetén. Ez azért nem előnyös, mert így nincs lehetőség a kedvezmény érvényesítésére, mivel kétszer kell adózni utána.
 • Operatív lízing esetén, amikor az autó a flottakezelő tulajdonában marad: a flottakezelő, nem az autót lízingelő vállalkozás (ugyanakkor a gyakorlatban ezt általában a flottakezelő beépíti a havi lízingdíjba)
 • Pénzügyi lízing esetén: a járművet bérlő vállalkozás
 • Külföldön bérelt autók esetében: az a járművet bérlő vállalkozás, amely ennek díját költségként számolja el

A cégautóadó mértéke és kiszámítása (cégautóadó-kalkulátor)

A cégautóadó mértéke a következő tényezőktől függ a cégautóadó törvény szerint:

 • a jármű kW-ban megadott teljesítménye
 • a jármű környezetvédelmi besorolása

Cégautóadó táblázat a cégautóadó 2022. július 1-ig érvényben lévő mértékéről a jármű teljesítménye és környezetvédelmi besorolása alapján (Ft)

A gépjármű környezetvédelmi osztályának jelzése

Motorteljesítmény (kW)

0-4

6-10

5, 14, 15

0-50

16 500 Ft

8800 Ft

7700 Ft

51-90

22 000 Ft

11 000 Ft

8800 Ft

91-120

33 000 Ft

22 000 Ft

11 000 Ft

120 felett

44 000 Ft

33 000 Ft

22 000 Ft

A 2022. július 1-től érvényben lévő havi cégautóadó mértékek:

A gépjármű környezetvédelmi osztályának jelzése

Motorteljesítmény (kW)

0-4

6-10

5, 14, 15

0-50

30 500 Ft

16 000 Ft

14 000 Ft

51-90

41 000 Ft

20 000 Ft

16 000 Ft

91-120

61 000 Ft

41 000 Ft

20 000 Ft

120 felett

81 000 Ft

61 000 Ft

41 000 Ft

Ahogy az utóbbi táblázatban látható, majdnem a duplájára emelkedik 2022. második felétől 2022. december 31-ig …vagyis jelen állás szerint véglegesen a cégautóadó mértéke minden olyan járműre, amelyre eddig is kellett fizetni.

Erre a (várhatóan) 6 hónapra ugyan leíratni semmiképpen nem érdemes a cégautót, azonban most kiemelten fontos meggondolni a kiküldetési rendelvény vezetésének lehetőségét átmeneti megoldásként, vagy éppen megvizsgálni azt, hogy cégednél fennállnak-e olyan körülmények, melyek indokolttá teszik a munkába járás elszámolhatóságát.

Ügyvezetőnk, Barazsy Ákos készített is egy videót 3 hasznos tippel azok számára, akiket érinteni fog a dupla cégautóadó 2022 júliusától:

 

Most pedig nézzünk olyan példákat is, akik alapból mentesülnek a cégautóadó fizetése alól.

Adómentesség, avagy mikor nem kell cégautóadót fizetni?

Cégautóadó kedvezmények

Cégautóadó-mentesség 2022-ben: ahhoz, hogy valaki teljes mértékben mentesüljön a cégautóadó fizetése alól, teljesülnie kell legalább egy feltételnek a következők közül:

 • A tulajdonos magánszemély, akinek a gépkocsi a saját tulajdonában van a és kiküldetési rendelvénnyel számolja el a megtett üzleti útjait a munkáltatója felé
 • A tulajdonos háziorvos, aki a praxisához használja autóját – ők csak útnyilvántartás vezetésével mentesülnek a cégautóadó kifizetése alól
 • A tulajdonos egyházi jogi személy, aki vallási tevékenységekre használja autóját
 • A tulajdonos személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó személy, aki továbbértékesítés céljából szerezte be a gépkocsit
 • A tulajdonos egyéni vállalkozó, aki a jövedelemszerző tevékenységéhez használt saját gépjármű költségelszámolásához az 500 km-es átalányt választja
 • A jármű környezetkímélő autó (ide tartoznak az elektromos gépkocsik, a plug-in hibridek, és egyéb nulla emissziós gépjárművek. A klasszikus hibridek nem tartoznak ide!)
 • A jármű megkülönböztetett jelzéssel van ellátva
 • A járművet betegségmegelőző, gyógyító, vagy szociális céllal, egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság használja súlyosan fogyatékos, vagy magasabb összegű családi pótlékra jogosult magánszemély rendszeres szállítására
 • A járművet halottszállításra használják
 • A jármű az állam tulajdonában áll
 • A jármű haditechnikai terméknek minősül

férfi cégautóban

A cégautóadó bevallása és könyvelése

Cégautóadó bevallás vállalkozások esetén

Amennyiben a cégautó tulajdonosa egy vállalkozás, az adókötelezettség az autó tulajdonlásának vagy lízingjének napját követő hónap első napjától indul.

Példa: Ha június 16-án kezdődik a lízing, július 1-től kell cégautóadót fizetnie a vállalkozásnak.

Az adót fizetni kell mindaddig, amíg a gépkocsi a vállalkozás tulajdonában van.
Lízing esetén az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjáig áll fenn, amelyben a gépjárművet elidegeníti a tulajdonos, vagy a lízingbe adónak visszaadja.

Példa: Ha a tulajdonos március 5-én adja vissza az autót a lízingbe adónak, úgy március 31-ig áll fenn az adókötelezettség.

Cégautóadó bevallás magánszemélyek esetében

Ha a céges autó magánszemély (pl. munkavállaló) tulajdonában áll, az adókötelezettség az azt követő hónap első napján kezdődik, amelyben a jármű után először költséget számoltak el. Arra a járműre is ez vonatkozik, amit a magánszemély tartós bérletbe vesz vagy lízingel.

Példa: Ha a magánszemély október 12-én számol el először költséget az autóra, november 1-én kezdődik az adókötelezettsége arra a gépjárműre.

Az adókötelezettség megszűnésének határideje annak a hónapnak az utolsó napja, amelyben még költséget számoltak el a jármű után.

Példa: Ha utoljára december 3-án voltak a tulajdonosnak elszámolható céges autó költségei a járműre, december 31-ig tart az adókötelezettség.

Cégautóadó és gépjárműadó: a kétszeres adózás elkerülése

Jó hír a cégautó tulajdonosoknak, hogy a jogszabályok szerint az önkormányzatok által megállapított gépjárműadó mértéke levonható a cégautóadóból, ha az alábbi feltételek mindegyike fennáll:

 • ugyanaz a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója
 • az adott időszakban mindkét adó befizetésének kötelezettsége fennáll
 • a gépjárműadó időben be lett fizetve (féléves gépjárműadó-határidők: március 15. és szeptember 15.)

Kiküldetési rendelvényt vezetsz vagy cégautóadót fizetsz?

Mint említettük fentebb, a magánszemélyek kiküldetési rendelvénnyel elszámolhatják üzleti útjaikat a munkáltatójuk felé, így elkerülve a cégautóadó kifizetését.
Ehhez remek lehetőséget nyújt a RoadRecord útnyilvántartó program, mellyel munkavállalóként az útrögzítés teljesen automatikusan is történhet, a munkáltató pedig egyben tudja menedzselni az összes dolgozójának kiküldetési rendelvényeit, béren kívüli kifizetésként. Ez a kompenzációs forma a home office korszakában még nagyobb kaput nyitott ki, jelentős előnyökhöz juttatva mindkét felet.

Ha pedig a cég lízingeli a gépkocsit vagy a tartós bérletet választja, útnyilvántartással éri meg a legjobban tenni mindezt, hiszen az átalányadózáshoz képest az éves cégautóadó összegének 10-szerese is megtakarítható vele.

Kipróbálom a Roadrecord-ot!

Kiküldetési rendelvény és útnyilvántartás bemutató videók: