Cégautóadó 2024: minden, amit tudni érdemes

Mi az a cégautóadó?

A cégautóadó egy olyan különleges adónem, amelyet minden olyan személygépkocsi után meg kell fizetni (kivéve környezetkímélő személygépkocsi), ami nem magánszemély tulajdonában van, vagy magánszemély tulajdonában áll, de a személygépkocsik után költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el.

A cégautóadó szempontjából az Szjt. szerint személygépkocsinak minősül az a három vagy négy gumiabronccsal rendelkező jármű, ami a vezetővel együtt maximum 8 fő szállítására alkalmas, és együttes tömege nem haladja meg a 2500 kg-ot. 

A fentieken túl az üzleti célra használt, magánszemély tulajdonában álló autók esetében akkor nem kötelező a cégautóadó megfizetése, amennyiben kiküldetési rendelvényen vezeti üzleti útjait.

Kinek kell fizetnie a cégautóadót?

Főszabály szerint a tulajdonosnak.

Részletesebben:

 • Alapesetben: az a vállalkozás, aminek a tulajdonosaként a gépkocsi be van jegyezve. Ha a személygépkocsinak több tulajdonosa van, abban az esetben tulajdoni hányaduk arányában kell az adót megfizetniük.
 • Pénzügyi lízing esetén: pénzügyi lízingbe adott, hatósági nyilvántartásba bejegyzett személygépkocsi esetén az adó alanya a lízingbe vevő.
 • Külföldi rendszámú (magyar hatósági nyilvántartásban nem szereplő) autó esetében: az adó alanya az a vállalkozás, amely Magyarországon költséget számol el az autóra.

A cégautóadó mértéke és kiszámítása (cégautóadó-kalkulátor)

A cégautóadó mértéke a következő tényezőktől függ a cégautóadó törvény szerint:

 • a jármű kW-ban megadott teljesítménye
 • a jármű környezetvédelmi besorolása

A 2022. július 1-től érvényben lévő havi cégautóadó mértékek:

A gépjármű környezetvédelmi osztályának jelzése
Motorteljesítmény (kW)0-46-105, 14, 15
0-5030 500 Ft16 000 Ft14 000 Ft
51-9041 000 Ft20 000 Ft16 000 Ft
91-12061 000 Ft41 000 Ft20 000 Ft
120 felett81 000 Ft61 000 Ft41 000 Ft

Sok vállalkozásnál felmerül a kérdés, hogy érdemes-e a cég nevén hagyni a személygépkocsit vagy jobban megéri átíratni magánszemély nevére. Akármilyen döntés is születik, most kiemelten fontos meggondolni a kiküldetési rendelvény vezetésének lehetőségét, vagy éppen megvizsgálni azt, hogy cégednél indokolt-e a munkába járás elszámolása, amivel könnyen elérheted a szinte ÁFA mentes lízinget.

Most pedig nézzünk olyan példákat is, akik alapból mentesülnek a cégautóadó fizetése alól.

Adómentesség, avagy mikor nem kell cégautóadót fizetni?

Cégautóadó kedvezmények

Cégautóadó-mentesség 2024-ben: ahhoz, hogy valaki teljes mértékben mentesüljön a cégautóadó fizetése alól, teljesülnie kell legalább egy feltételnek a következők közül:

 • A jármű környezetkímélő gépkocsi (ide tartoznak az elektromos gépkocsik, a plug-in hibridek, és egyéb nulla emissziós gépjárművek. A klasszikus hibridek nem tartoznak ide!)
 • A tulajdonos magánszemély, akinek a gépkocsi a saját tulajdonában van a és kiküldetési rendelvénnyel számolja el a megtett üzleti útjait a munkáltatója felé
 • A tulajdonos háziorvos, aki a praxisához használja autóját – ők csak útnyilvántartás vezetésével mentesülnek a cégautóadó kifizetése alól
 • A tulajdonos egyházi jogi személy, aki vallási tevékenységekre használja autóját
 • A tulajdonos személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó személy, aki továbbértékesítés céljából szerezte be a gépkocsit
 • A tulajdonos egyéni vállalkozó, aki a jövedelemszerző tevékenységéhez használt saját gépjármű költségelszámolásához az 500 km-es átalányt választja
 • A jármű megkülönböztetett jelzéssel van ellátva
 • A járművet betegségmegelőző, gyógyító, vagy szociális céllal, egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság használja súlyosan fogyatékos, vagy magasabb összegű családi pótlékra jogosult magánszemély rendszeres szállítására
 • A járművet halottszállításra használják
 • A jármű az állam tulajdonában áll
 • A jármű haditechnikai terméknek minősül

A cégautóadó bevallása és könyvelése

Cégautóadó bevallás vállalkozások esetén

Amennyiben a cégautó tulajdonosa egy vállalkozás, az adókötelezettség az autó tulajdonlásának vagy lízingjének napját követő hónap első napjától indul.

Példa: Ha június 16-án kezdődik a lízing, július 1-től kell cégautóadót fizetnie a vállalkozásnak.

Az adót fizetni kell mindaddig, amíg a gépkocsi a vállalkozás tulajdonában van.
Lízing esetén az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjáig áll fenn, amelyben a gépjárművet elidegeníti a tulajdonos, vagy a lízingbe adónak visszaadja.

Példa: Ha a tulajdonos március 5-én adja vissza az autót a lízingbe adónak, úgy március 31-ig áll fenn az adókötelezettség.

Cégautóadó bevallás magánszemélyek esetében

Ha a céges autó magánszemély (pl. munkavállaló) tulajdonában áll, az adókötelezettség az azt követő hónap első napján kezdődik, amelyben a jármű után először költséget számoltak el. Arra a járműre is ez vonatkozik, amit a magánszemély tartós bérletbe vesz vagy lízingel.

Példa: Ha a magánszemély október 12-én számol el először költséget az autóra, november 1-én kezdődik az adókötelezettsége arra a gépjárműre.

Az adókötelezettség megszűnésének határideje annak a hónapnak az utolsó napja, amelyben még költséget számoltak el a jármű után.

Példa: Ha utoljára december 3-án voltak a tulajdonosnak elszámolható céges autó költségei a járműre, december 31-ig tart az adókötelezettség.

Cégautóadó és gépjárműadó: a kétszeres adózás elkerülése

Jó hír a cégautó tulajdonosoknak, hogy a jogszabályok szerint az önkormányzatok által megállapított gépjárműadó mértéke levonható a cégautóadóból, ha az alábbi feltételek mindegyike fennáll:

 • ugyanaz a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója
 • az adott időszakban mindkét adó befizetésének kötelezettsége fennáll
 • a gépjárműadó időben be lett fizetve (féléves gépjárműadó-határidők: március 15. és szeptember 15.)

Kiküldetési rendelvényt vezetsz vagy cégautóadót fizetsz?

Mint említettük fentebb, a magánszemélyek kiküldetési rendelvénnyel elszámolhatják üzleti útjaikat a munkáltatójuk felé, így elkerülve a cégautóadó kifizetését.
Ehhez remek lehetőséget nyújt a RoadRecord útnyilvántartó program, mellyel munkavállalóként az útrögzítés teljesen automatikusan is történhet, a munkáltató pedig egyben tudja menedzselni az összes dolgozójának kiküldetési rendelvényeit, béren kívüli kifizetésként. Ez a kompenzációs forma a home office korszakában még nagyobb kaput nyitott ki, jelentős előnyökhöz juttatva mindkét felet.

Hogyan csökkenthető mégis az adóteher?

Ha pedig a cég lízingeli a gépkocsit vagy a tartós bérletet választja, útnyilvántartással éri meg a legjobban tenni mindezt, hiszen az átalányadózáshoz képest az éves cégautóadó összegének 10-szerese is megtakarítható vele.

Próbáld ki 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Kipróbálom tízezrek kedvencét!

Kiküldetési rendelvény és útnyilvántartás bemutató videók: