Cégautó nyílt végű lízing lezárása – vásárlás maradványértéken?

2024.06.12.

Cégautó beszerzés esetén a legtöbb vállalkozásnak a nyílt végű pénzügyi lízing konstrukció éri meg legjobban, hiszen útnyilvántartással a havi lízing ÁFA akár 90-100%-ban is visszaigényelhető. Van azonban egy lehetséges kockázat, amivel a levont ÁFÁ-t elveszíthetjük és vissza kell fizetnünk a NAV-nak.

Mi a különbség a lízing típusok között a maradványérték és a későbbi tulajdonos szempontjából?

A céges személyautó lízing maradványértékkel az kerül meghatározásra, hogy a futamidő végén várhatóan mennyit ér majd a gépjármű. Tehát a maradványértéken cserél tulajdonjogot az autó a lízing lezárásakor. Az autó maradványérték meghatározásának pontosságát egy előzetes és mélyre ható szakértői becslés segíti elő.

Céges személyautó vásárlás esetén három fajta lízingkonstrukció közül választhatnak a cégek: zárt végű pénzügyi lízing, nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing (tartós bérlet).

Az operatív lízing vagy tartós bérlet esetén a maradványérték közel a piaci árnak felel meg. Viszont ebben a konstrukcióban tulajdonjog átruházás nincs, a lízingbevevő a rögzített maradványértéken visszaadja a járművet.

A zárt végű lízing esetén a lízing lezárásakor az autót a lízingbevevő maradványértéken megvásárolja, mindenképpen a tulajdonába kerül. A maradványérték jellemzően jóval a piaci ár alatt lesz.

A nyílt végű lízing konstrukcióban is jóval a piaci ár alatt alakul a maradványérték. Ezen az áron a lízingbevevő eldöntheti, hogy visszaadja vagy megvásárolja az autót, de lehetősége van kijelölni harmadik személyt, akinek a tulajdonjogot átadja.

A lízingkonstrukciókra általában az jellemző, hogy minél kisebb a maradványérték, annál nagyobb a havi költség.

“Minden konstrukcióban visszaigényelhetem a lízing ÁFÁ-t?”

Zárt végű lízing esetén nem.

A nyílt végű és az operatív lízing szolgáltatásnak minősül, ezért a céges személyautó lízing- és bérleti díj ÁFÁ-jának minimum 50%-a visszaigényelhető (lízing ÁFA átalány elszámolás).

Útnyilvántartás vezetése mellett azonban a céges utak arányában akár 90-100% lízing ÁFA is leírható. A vállalkozások választhatnak a kétféle elszámolás közül. A döntés nem mindegy, akár több millió forint múlhat rajta.

Az autópiacon tapasztalható áremelkedés miatt tapasztalataink szerint most már átlagosan 2.100.000 Ft-ot ér útnyilvántartásra váltani!

nyílt végű lízing maradványérték

Átgondolandó döntés: nyílt végű lízing lezárása után kié legyen az autó?

Bár nagyon jól hangzik, hogy a lízing ÁFA visszaigényelhető, majd a szerződés végén a piaci ár alatti maradványértéken az autót megvásárolhatja a cég, ám ez akár kockázatos is lehet!

Amennyiben a vállalkozás a lízing végén megvásárolja az autót, az adóhatóság bizonyos esetekben átminősítheti a szerződést zárt végű lízingre, és a visszaigényelt ÁFÁ-t vissza kell fizetni. Volt olyan ügyfelünk az elmúlt években, aki így járt. Ezt akkor teheti meg a NAV, ha a körülmények arra engednek következtetni, hogy eleve tulajdonszerzés volt a célja az ügyletnek. Ilyen körülmény például, ha nyílt végű pénzügyi lízing lezárása a futamidő vége előtt  történik előtörlesztéssel.

Van megoldás? A nyílt végű pénzügyi lízing esetén lehetőség van magánszemélyt, harmadik felet is kijelölni, aki maradványértéken megvásárolja a személygépkocsit. Vevőkijelölés esetén a társaság nem szerez tulajdont, így ez megoldást kínálhat az átminősítés elkerülésére. Gyakori fogás kisvállalkozásoknál, hogy a cég a vezető egyik hozzátartozóját jelöli ki tulajdonosnak, aki kifizeti a maradványértéket, ami jóval alacsonyabb, mint a hasonló paraméterű autó ára a piacon.

A NAV szakmai véleménye szerint amennyiben a nyílt végű pénzügyi lízingszerződésben kikötött futamidő letelik, és a lízingbe vevő vagy harmadik személy (például az ügyvezető felesége) megvásárolja a személygépkocsit, akkor az Áfa tv. 9. §-a szerinti termékértékesítésről van szó.

A pénzügyi lízing, mint bérbeadási szolgáltatás és a személygépjármű értékesítése, mint termékértékesítés egymástól elkülönült ügyletek.

Fontos azonban tudni, hogy az autó szokásos piaci értékének maradványérték feletti része adókötelessé válik. Ha munkavállaló vásárolja meg, akkor munkabérnek számít, ha pedig nincsen jogviszony a vállalkozás és a vásárló magánszemély között, akkor a magánszemélynél egyéb jövedelemként jelenik meg és SZJA terheli.

Ezen felül a magánszemélynek visszterhes vagyonátruházási illetéket is kell fizetnie a gépjármű után.

Javasoljuk, hogy szerződéskötés előtt mindenképpen beszélj egy jó könyvelővel!

Amennyiben nem célod a tulajdonszerzés – azaz inkább visszaadnád az autót a lízingbeadónak, hogy megint új autóba ülhess -, akkor beszerzés előtt érdemes megvizsgálnod az operatív lízing konstrukciót is.

TIPP: Segítünk a döntésben: nyílt végű vagy operatív lízing?

“Miért a nyílt lízing és a tartós bérlet éri meg a legjobban?”

Az ÁFA visszaigénylés lehetősége miatt! Útnyilvántartással akár ÁFA mentesen is lízingelheted a céges autódat!

Ha pedig szeretnéd elkerülni az időigényes és pontatlan adminisztrációt, akkor válassz egy megbízható, minden elvárásnak megfelelő útnyilvántartó programot!

Végeztünk egy összehasonlítást a Magyarországon elérhető útnyilvántartó módszerek között és arra jutottunk, hogy hazánkban a RoadRecord útnyilvántartó program a legkedveltebb, leggyorsabb és legfejlettebb módszer az útnyilvántartás vezetésére.

A RoadRecord használata nemcsak gyors és egyszerű, de megkönnyíti a lízing ÁFA helyes kiszámítását és levonását is, így nyílt végű lízing esetén a legjobb megoldás.

A RoadRecord útnyilvántartó program 2 részből áll: a mobil app segítségével útnyilvántartásod automatikusan épül, hó végén pedig az asztali böngészőből megnyitható online programban 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló bizonylatodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A ROADRECORDOT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere