Egyéni vállalkozó személygépkocsi elszámolása

Utoljára frissítve: 2024. 04. 25.

Ha egy egyéni vállalkozó céges ügyei intézéséhez személygépkocsit használ, akkor érdemes tájékozódnia, hogy milyen elszámolási szabályok vonatkoznak rá.

Egyéni vállalkozó cégautóadó kötelezettsége

 • 2012-től az egyéni vállalkozó választhatja az 500 km-es átalány-elszámolást. Ebben az esetben nincsen cégautóadó fizetési kötelezettsége. Az átalány-elszámolás azt jelenti, hogy útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométernek megfelelő költséget számol el a saját tulajdonú személygépkocsi üzemi célú használatára. A költséget a norma szerinti üzemanyag-mennyiség és a NAV által közzétett üzemanyagár alapján, valamint a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazásával számolhatja el. Tapasztalatok szerint azonban egy átlagos személygépkocsi esetén havi 700 km-nyi üzleti út felett már jobban megérheti az útnyilvántartás alapján történő elszámolás.
 • Ha az egyéni vállalkozó tételesen számolja el üzleti útjai költségeit, azt útnyilvántartás vezetése alapján teheti meg, cégautóadó megfizetése mellett. Így éri meg az útnyilvántartás alapján történő elszámolás!
  TIPP: Egy átlagos ügyfelünk útnyilvántartással az átalány-elszámoláshoz képest autónként évente 408.000 Ft-ot spórol. Ha csak azért választanád az átalány-elszámolást, mert a könyvelődnek vagy neked kényelmesebb, érdemes lehet utánaszámolnod, megéri-e útnyilvántartásra váltanod.

Egyéni vállalkozó személygépkocsi elszámolása

Cégautó beszerzés egyéni vállalkozóként

 • Azok az egyéni vállalkozók, akik a bevételükkel szemben tételesen számolják el a költségeiket és kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak, a kisvállalkozói kedvezményt korábban még használatba nem vett személygépkocsi után is érvényesíthetik. A kedvezmény összegével az egyéni vállalkozásból származó bevételt lehet csökkenteni, legfeljebb a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részével.
 • Amennyiben az egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezményt vesz igénybe a céges autója után, akkor az érvényesítést követő 4 adóévben cégautóadó fizetési kötelezettsége van. Ebben az esetben is útnyilvántartás vezetésével tudja elszámolni üzleti célt szolgáló személyautójának költségeit.
 • ÁFA körös egyéni vállalkozóknak most kifejezetten érdemes a nyílt lízing vagy tartós bérleti konstrukcióval történő beszerzést választani! Fontos előnyük, hogy útnyilvántartás vezetése mellett a lízing- vagy bérleti díj ÁFÁ-ját a vállalkozói tevékenységgel összefüggő, üzleti célú utak arányától függően akár 100%-ban visszaigényelheti. Ezzel pedig egy átlagos autó esetén a lízing ÁFA átalány-elszámoláshoz képest 2.100.000 Ft-ot lehet spórolni.

“Hogyan lesz gyorsan és egyszerűen útnyilvántartásom?”

Ha a költségek tételes elszámolásától vagy a bérleti- és lízing díj ÁFA visszaigénylésétől már csak az útnyilvántartás vezetésével járó adminisztráció tartana vissza, akkor van egy jó hírünk: az útnyilvántartás vezetése egy minden elvárásnak megfelelő útnyilvántartó programmal gyerekjáték lesz!

A RoadRecord online útnyilvántartó program használata egyszerű: mobil alkalmazással akár automatikusan is rögzülhetnek útjaid. Hiányzó útjaidra pedig automata útajánlás tervezetet kérhetsz, akár visszamenőleg is. Így készül el havi 7 perc alatt a NAV-álló útnyilvántartásod!

Próbáld ki 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Kipróbálom a piacvezető útnyilvántartót!

Gyakran ismételt kérdések egyéni vállalkozó gépkocsi költség-elszámolásával kapcsolatban

Egyéni vállalkozóként kiküldetési rendelvényt vagy útnyilvántartást kell vezetnem a céges útjaim elszámolásához?

 • Bár általában az egyéni vállalkozó is a saját autóját használja, mivel kiküldetési rendelvényt az egyéni vállalkozó saját magának nem adhat, csak útnyilvántartás szolgálhat a hivatali, üzleti célból megtett utak nyilvántartására, amennyiben havi 500 kilométernél több út kerül költségelszámolásra. Ha az egyéni vállalkozó, más jogviszonya alapján bevételnek nem számító költségtérítést kapott kiküldetési rendelvénnyel, akkor az útnyilvántartásába a kiküldetési rendelvénnyel megtett utakat nem kell beírnia.

Milyen esetben nem kell cégautóadót fizetnie az egyéni vállalkozónak?

 • Az egyéni vállalkozónak csak akkor nem kell cégautóadót fizetnie a vállalkozásban használt autója után, ha az 500 km-es átalány elszámolást választja.

Egyéni vállalkozóként elszámolhatom a feleségem autójával megtett céges utak költségét?

 • Igen. Egyéni vállalkozóként saját tulajdonú személygépkocsinak minősül a közeli hozzátartozó tulajdonában lévő személygépkocsi is. A Ptk 8:1. § szerint „közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér”.

Mikor éri meg útnyilvántartást vezetni, az 500 km-es átalány elszámolás helyett?

 • Egyénileg érdemes utánaszámolni, de tapasztalataink szerint havi átlag 700 km autóhasználat felett már az útvonal nyilvántartással való elszámolás éri meg jobban!

Mit kell tudni az egyéni vállalkozó üzemanyag elszámolásáról?

 • Egyéni vállalkozóként üzemanyagköltség útnyilvántartás vezetése mellett számolható el a norma szerinti üzemanyag-mennyiség figyelembevételével.

Kép forrása: senivpetro – www.freepik.com

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere