Egyéni vállalkozó személygépkocsi elszámolása

Ha egy egyéni vállalkozónak céges ügyei intézéséhez személygépkocsira van szüksége, akkor az autóbeszerzés előtt érdemes tájékozódnia, hogy milyen elszámolási szabályok vonatkoznak rá.

Cégautó beszerzés egyéni vállalkozóként

  • Azok az egyéni vállalkozók, akik a bevételükkel szemben tételesen számolják el a költségeiket és kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak a kisvállalkozói kedvezményt céges autó beszerzésére is érvényesíthetik. A kedvezmény összegével az egyéni vállalkozásból származó bevételt lehet csökkenteni, legfeljebb a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részével.
  • ÁFA körös egyéni vállalkozónak most kifejezetten érdemes a nyílt lízing vagy tartós bérleti konstrukcióval történő beszerzést választania! Fontos előnyük, hogy útnyilvántartás vezetése mellett a lízing- vagy bérleti díj ÁFÁ-ját a céges utak arányától függően akár 100%-ban visszaigényelheti.
  • A személygépkocsi-bérbeadó vagy személyszállító tevékenységet folytató egyéni vállalkozón kívül a személygépkocsi beszerzési árának maradéktalan elszámolására sajnos nincs mód, és a bérleti- vagy lízingdíj címén költségként figyelembe vehető összeg sem haladhatja meg a bevétel 1 százalékát.

Egyéni vállalkozó személygépkocsi elszámolása

Egyéni vállalkozó cégautóadó kötelezettsége

  • 2012-től a az egyéni vállalkozó választhatja az 500 km-es átalányadózást. Ebben az esetben nincsen cégautóadó fizetési kötelezettsége. Az átalányadó azt jelenti, hogy útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométernek megfelelő költséget számol el a személygépkocsi üzemi célú használatára. A költséget a norma szerinti üzemanyag-mennyiség és a NAV által közzétett üzemanyagár alapján, valamint a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazásával számolhatja el. Tapasztalatok szerint azonban havi 700 km-nyi üzleti út felett már az útnyilvántartás alapján történő elszámolás éri meg.
  • Ha az egyéni vállalkozó tételesen számolja el üzleti útjai költségeit, azt útnyilvántartás vezetése alapján teheti meg, cégautóadó megfizetése mellett. Így éri meg az útnyilvántartás alapján történő elszámolás!!
  • Amennyiben az egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezményt vesz igénybe a céges autója után, akkor 4 évig cégautóadó fizetési kötelezettsége van.

Milyen cégautóval kapcsolatos költségeket számolhat el az egyéni vállalkozó?

  • Útnyilvántartás vezetése mellett a jármű üzemanyag-felhasználása, továbbá számlával (bizonylattal) történő igazolás alapján a jármű fenntartásának, javításának és felújításának költsége számolható el, valamint az Szja tv. 11. sz. melléklet II. fejezetében foglaltak szerint érvényesíthető értékcsökkenési leírás.

Kép forrása: senivpetro – www.freepik.com

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere