Egyéni vállalkozó személygépkocsi elszámolása

2021. 02. 18.

Ha egy egyéni vállalkozónak céges ügyei intézéséhez személygépkocsira van szüksége, akkor az autóbeszerzés előtt érdemes tájékozódnia, hogy milyen elszámolási szabályok vonatkoznak rá.

Cégautó beszerzés egyéni vállalkozóként

  • Azok az egyéni vállalkozók, akik a bevételükkel szemben tételesen számolják el a költségeiket és kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak a kisvállalkozói kedvezményt céges autó beszerzésére is érvényesíthetik. A kedvezmény összegével az egyéni vállalkozásból származó bevételt lehet csökkenteni, legfeljebb a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részével.
  • ÁFA körös egyéni vállalkozónak most kifejezetten érdemes a nyílt lízing vagy tartós bérleti konstrukcióval történő beszerzést választania! Fontos előnyük, hogy útnyilvántartás vezetése mellett a lízing- vagy bérleti díj ÁFÁ-ját a céges utak arányától függően akár 100%-ban visszaigényelheti.
  • A személygépkocsi-bérbeadó vagy személyszállító tevékenységet folytató egyéni vállalkozón kívül a személygépkocsi beszerzési árának maradéktalan elszámolására sajnos nincs mód, és a bérleti- vagy lízingdíj címén költségként figyelembe vehető összeg sem haladhatja meg a bevétel 1 százalékát.

Egyéni vállalkozó személygépkocsi elszámolása

Egyéni vállalkozó cégautóadó kötelezettsége

  • 2012-től a az egyéni vállalkozó választhatja az 500 km-es átalányadózást. Ebben az esetben nincsen cégautóadó fizetési kötelezettsége. Az átalányadó azt jelenti, hogy útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométernek megfelelő költséget számol el a személygépkocsi üzemi célú használatára. A költséget a norma szerinti üzemanyag-mennyiség és a NAV által közzétett üzemanyagár alapján, valamint a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazásával számolhatja el. Tapasztalatok szerint azonban havi 700 km-nyi üzleti út felett már az útnyilvántartás alapján történő elszámolás éri meg.
  • Ha az egyéni vállalkozó tételesen számolja el üzleti útjai költségeit, azt útnyilvántartás vezetése alapján teheti meg, cégautóadó megfizetése mellett. Így éri meg az útnyilvántartás alapján történő elszámolás!!
  • Amennyiben az egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezményt vesz igénybe a céges autója után, akkor 4 évig cégautóadó fizetési kötelezettsége van.

Milyen cégautóval kapcsolatos költségeket számolhat el az egyéni vállalkozó?

  • Útnyilvántartás vezetése mellett a jármű üzemanyag-felhasználása, továbbá számlával (bizonylattal) történő igazolás alapján a jármű fenntartásának, javításának és felújításának költsége számolható el, valamint az Szja tv. 11. sz. melléklet II. fejezetében foglaltak szerint érvényesíthető értékcsökkenési leírás.

Az útnyilvántartás vezetése egy minden elvárásnak megfelelő útnyilvántartó programmal gyerekjáték lesz.

A RoadRecord online útnyilvántartó program használata egyszerű: csak rögzítsd menet közben mobil appal az útjaidat és/vagy vezesd az online programunkkal a számítógépeden – hó végén a hiányzó utakra pedig automata útajánlást kapsz!

Próbáld ki 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Kipróbálom a RoadRecordot!

Kép forrása: senivpetro – www.freepik.com

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere