Cégautó beszerzés ÁFA mentesen? Nyílt lízinggel lehetséges!

2023.11.23.

A nyílt végű pénzügyi lízing egyik legnagyobb előnye, hogy a havi lízing ÁFA akár 90-100%-ban is visszaigényelhető. Cikkünkben elmondjuk, hogyan lehetséges ez és bemutatjuk a céges személyautó lízing fajtáit, tulajdonságait, hogy könnyebben tudj dönteni cégautó beszerzés esetén.

Céges személyautó pénzügyi lízing jelentése és fajtái

A személyautó pénzügyi lízing olyan megállapodás, amelyben a lízingbe adó megvásárolja a lízingbe vevő által kiválasztott személyautót, azért, hogy annak használatát a lízingbe vevőnek meghatározott futamidőre díjfizetés ellenében átengedje. A lízing szerződés megkötésekor önerő befizetése szükséges.

Tehát a pénzügyi lízing esetében eszközbeszerzésről beszélünk,  amelynek az árát részletekben fizeti meg a cég, miközben az eszközt már használhatja a vállalkozásban és pénzt kereshet vele.

A pénzügyi lízing során a szerződés tárgya végig a lízingbe vevő könyveiben szerepel, és jogosult az értékcsökkenés elszámolására, azonban a tulajdonos a lízingbe adó. Ebből következik, hogy kis- és középvállalkozások esetében a pénzügyi lízing kamata teljes egészében levonható a társasági adóból (Tao tv. 22/A.§).

A pénzügyi lízingnek két fajtája létezik: a nyílt végű és a zárt végű pénzügyi lízing.

Zárt végű lízing esetén a szerződés határozott idejének lejártakor a lízingbe vevő automatikusan tulajdonjogot szerez a lízingtárgyon. A lízingdíjat a lízingbe adó az autó bruttó ára alapján kalkulálja, de magukra a havi lízingdíjakra nem rakódik áfa. Mivel a zárt végű lízing termékbeszerzésnek minősül, az ÁFA visszaigénylése nem lehetséges.

A nyílt végű lízing esetén a lízingbe vevő a futam­idő végén eldöntheti, hogy a maradványértéken megvásárolja az autót vagy harmadik személyt jelöl ki tulajdonosnak, esetleg a szerződés meghosszabbítását kéri a maradványértékről indulva vagy visszaadja a gépjárművet. A cégautó nyílt lízingje szolgáltatásnak minősül, ezért a havi lízing ÁFA a céges használat arányában akár 90-100%-ban is visszaigényelhető.

Miben különbözik a pénzügyi lízing egy hiteltől

A pénzügyi lízing alapvetően különbözik a hiteltől: a hitel esetén a bank pénzt ad, és azon vásárolunk valamit, ami rögtön a saját tulajdonukba kerül, a lízing esetén pedig a futamidő végéig a lízingbe adó tulajdonában marad a lízing tárgya, ami csak a futamidő végén kerülhet csak a lízingbe vevő tulajdonába.

A lízing előnye a hitellel szemben, hogy gyorsan hozzáférhető, könnyen elérhető, így a beszerzés gyorsan realizálható.

nyílt végű pénzügyi lízing ÁFA

Cégautó zárt végű, nyílt végű vagy operatív lízing: melyiket, mikor érdemes választani?

Ha a vállalkozás célja a végső tulajdonszerzés, akkor a zárt végű pénzügyi lízing a megoldás.

A nyílt végű lízing azoknak ajánlott, akik ÁFA fizetési kötelezettségüket a teljes futamidőre osztanák el és a szerződés megkötésekor még nem biztosak abban, hogy tulajdonjogot akarnak-e szerezni a személyautón.

Ezzel szemben az operatív lízingnél nincs tulajdonszerzés, ebben az esetben hosszabb időszakon át történő bérlésről beszélünk. Az ügylet az eszköz használatba vételével indul, a használati időszak letelése után visszaszolgáltatja az ügyfél az eszközt. Szerződéskötéskor nincs szükség önerőre.

Tehát, ha a vállalkozásnak csak meghatározott időre van szüksége az autóra és nem szeretne bajlódni az autóval kapcsolatos ügyintézésekkel, valamint a továbbértékesítéssel, akkor a tartós bérleti (operatív lízing) konstrukciót érdemes választania.

Operatív lízingnél a bérbe vevő könyvelésében csak a bérleti díj jelenik meg költségként, a cégautót nem a saját könyveiben szerepel. Ez előnyös lehet akkor, ha egy vállalkozás jelentős hitellel rendelkezik, és nem szeretné növelni a hitelállományát. Cégautók esetén a bérlés további előnye, hogy a járműpark folyamatosan megújítható, a vállalkozás igényeire szabható.

TIPP: Segítünk a döntésben: nyílt végű vagy operatív lízing?

“A nyílt lízinges és a tartós bérletes cégautóm ÁFÁ-ját visszaigényelhetem?”

A nyílt végű és az operatív lízing szolgáltatásnak minősül, ezért a céges személyautó lízing- és bérleti díj ÁFÁ-jának minimum 50%-a visszaigényelhető (lízing ÁFA átalány elszámolás).

Ezzel szemben útnyilvántartás vezetése mellett a céges utak arányában akár 90-100% lízing ÁFA is leírható. A vállalkozások választhatnak a kétféle elszámolás közül. A döntés nem mindegy, akár több millió forint múlhat rajta.

Az autópiacon tapasztalható áremelkedés miatt tapasztalataink szerint most már átlagosan 2.100.000 Ft-ot ér útnyilvántartásra váltani!

“Szeretnék több ÁFÁ-t visszaigényelni, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Ha szeretnéd elkerülni az időigényes és pontatlan adminisztrációt, akkor válassz egy megbízható, minden elvárásnak megfelelő útnyilvántartó programot!

Végeztünk egy összehasonlítást a Magyarországon elérhető útnyilvántartó módszerek között és arra jutottunk, hogy hazánkban a RoadRecord útnyilvántartó program a legkedveltebb, leggyorsabb és legfejlettebb módszer az útnyilvántartás vezetésére.

A RoadRecord használata nemcsak gyors és egyszerű, de megkönnyíti a lízing ÁFA helyes kiszámítását és levonását is, így nyílt végű lízing esetén a legjobb megoldás.

A RoadRecord útnyilvántartó program 2 részből áll: a mobil app segítségével útnyilvántartásod automatikusan épül, hó végén pedig az asztali böngészőből megnyitható online programban 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló bizonylatodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A ROADRECORDOT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere