Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben?

Utoljára frissítve: 2022.05.03.

Útnyilvántartás szakértőként gyakran kapjuk meg a kérdést, hogy megéri-e kiküldetési rendelvényt vezetni.

Ezért felhasználóink körében készítettünk egy nem reprezentatív felmérést, hogy megtudjuk, éves szinten autónként mennyit számolnak el a vezetők és az alkalmazottak magánautóinak cégek útjaira.

Saját gépkocsi céges használatát kiküldetési rendelvénnyel alátámasztva tudja legálisan elszámolni a vállalkozás. Felmérésünk szerint egy átlagos ügyfelünk kiküldetési rendelvénnyel havonta és autónként 125.000 Ft-ot számol el saját gépkocsi céges használatára, ami éves szinten autónként akár 1.500.000 Ft-ot  is jelenthet. Ez az összeg ráadásul adómentes kifizetésként adható az alkalmazottaknak.

Sőt, a munkaviszonyon túl is alkalmazható a kiküldetési rendelvény, például olyan jogviszonyok esetében, mint a megbízási, tagi, vezető tisztségviselői, vagy éppen a választott tisztségviselői. Olyan esetekben is megállja a helyét, amikor a magánszemély a tevékenységért nem részesül juttatásban, azt „közérdekű” munkaként végzi, és csak a járműhasználattal kapcsolatos költségeinek megtérítését kéri.

Persze sok olyan vállalkozó is van, aki magának fizet, azaz kiküldetési rendelvénnyel veszi ki a saját cégéből ezt a költséget, így csökkentve a házipénztárat is.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy aki nem készít kiküldetési rendelvényt, az havonta átlagosan 100.000 Ft-ot fizet ki alkalmazottanként zsebből, vagy ugyanennyit nem tud kivenni legálisan a saját cégéből.

De mi a helyzet a Te vállalkozásod esetében?

Hogyan számíthatod ki, hogy Te mennyit tudsz leírni kiküldetési rendelvénnyel?

A céges utak elszámolható költségét a hónapban megtett távolság, az autó üzemanyag fogyasztási normája, a NAV által havonta közzétett üzemanyagár, valamint a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapján számítható ki.

Ez 1.000 km-enként (430 Ft-os üzemanyaggal és átlagos fogyasztással számolva) nagyságrendileg 55-60 ezer Ft-ot jelent.

Példa kiküldetési rendelvényünkből is látható, hogy a havi 100.000 Ft akár néhány vidéki útból is könnyen összejön:

elszámolás kiküldetési rendelvénnyel  Nem érdemes az asztalon hagyni ezt a pénzt, főleg úgy, hogy egy jó útnyilvántartó programmal gyerekjáték a kiküldetési rendelvény elkészítése!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
22 777
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere