Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben?

Utoljára frissítve: 2024.03.06.

Útnyilvántartás szakértőként gyakran kapjuk meg a kérdést, hogy megéri-e kiküldetési rendelvényt vezetni.

Ezért felhasználóink körében készítettünk egy nem reprezentatív felmérést, hogy megtudjuk, éves szinten autónként mennyit számolnak el a vezetők és az alkalmazottak magánautóinak cégek útjaira.

Saját gépkocsi céges használatát kiküldetési rendelvénnyel alátámasztva tudja legálisan elszámolni a vállalkozás. Felmérésünk szerint egy átlagos ügyfelünk kiküldetési rendelvénnyel havonta és autónként 160.000 Ft-ot számol el saját gépkocsi céges használatára, ami éves szinten autónként 1.900.000 Ft-ot jelent. Ez az összeg ráadásul adómentes kifizetésként adható az alkalmazottaknak.

Sőt, a munkaviszonyon túl is alkalmazható a kiküldetési rendelvény, például olyan jogviszonyok esetében, mint a megbízási, tagi, vezető tisztségviselői, vagy éppen a választott tisztségviselői. Olyan esetekben is megállja a helyét, amikor a magánszemély a tevékenységért nem részesül juttatásban, azt „közérdekű” munkaként végzi, és csak a járműhasználattal kapcsolatos költségeinek megtérítését kéri.

Persze sok olyan vállalkozó is van, aki magának fizet, azaz kiküldetési rendelvénnyel veszi ki a saját cégéből ezt a költséget, így csökkentve a házipénztárat is.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy aki nem készít kiküldetési rendelvényt, az havonta átlagosan 160.000 Ft-ot fizet ki alkalmazottanként zsebből, vagy ugyanennyit nem tud kivenni legálisan a saját cégéből.

De mi a helyzet a Te vállalkozásod esetében?

Hogyan számíthatod ki, hogy Te mennyit tudsz leírni kiküldetési rendelvénnyel?

Kiküldetés elszámolása 2024

A céges utak elszámolható költségét a hónapban megtett távolság, az autó üzemanyag fogyasztási normája, a NAV által havonta közzétett üzemanyagár, valamint a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapján számítható ki. A kiküldetési rendelvény elszámolása tehát az üzemanyag-elszámolás alapján történik.

Üzemanyag elszámolás képlete:

“[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztása x hivatalos benzin-, illetve gázolajár] + megtett kilométer x általános személygépkocsi normaköltség”

Ez 1.000 km-enként (629 Ft-os üzemanyaggal és átlagos fogyasztással számolva) nagyságrendileg 75.000 Ft-ot jelent, éves szinten pedig kb. 1.900.000 Ft-ot.

Példa kiküldetési rendelvényünkből is látható, hogy a havi 160.000 Ft akár néhány vidéki útból is könnyen összejön:

 Nem érdemes az asztalon hagyni ezt a pénzt, főleg úgy, hogy egy jó útnyilvántartó programmal gyerekjáték a kiküldetési rendelvény elkészítése!

Próbáld ki 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Kipróbálom a piacvezető útnyilvántartót!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere