Kishaszongépjármű: menetlevél vagy útnyilvántartás?

2018.12.18.

A 3,5 tonna alatti kisteherautóknak nem kötelező menetlevelet vezetni, ha saját árut szállítanak, vagy nem szállítanak árut. Útnyilvántartást viszont kell! Megmutatjuk hogyan spórolhatsz pénzt és időt NAV-álló útnyilvántartó programmal.

A legfeljebb 3,5 tonna műszakilag megengedett össztömegű teherautók kishaszongépjárműnek számítanak, forgalmi engedélyükben N1 jelzés szerepel.

A 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján, amennyiben az árutovábbítást a vállalkozás nem díj ellenében végzi, vagy nem szállít árut és a gépjárművek össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát fuvarlevél, menetlevél használata nem kötelező. Azonban elszámolás, egyéb nyilvántartás vezetéséhez ebben az esetben minden vállalkozás maga döntheti el, hogy vezet-e útnyilvántartást, illetve milyen formában teszi azt. 

A Nemzeti Közlekedési Hatóság menetlevelekkel kapcsolatos hivatalos tájékoztatója

 

Miért van szükséged mégis NAV-álló útnyilvántartásra?


A dízel ÁFA és a lízing ÁFA visszaigényléséhez, valamint a kisteherautód költségeinek (pl. üzemanyagszámla, szervizszámla) elszámolásához mindenképpen szükséged van útnyilvántartásra. Átalány elszámolásra ezen a területen nincs lehetőség, és mivel többnyire 100%-ban céges használatban van az autó, jelentős összegeket spórolhatsz egy jó útnyilvántartással!

TUDTAD? Az útnyilvántartásnak kötelezően tartalmaznia kell

  • a gépjármű típusát
  • a gépjármű forgalmi rendszámát
  • az év első és utolsó napjának kilométeróra állását (havonta ajánlott)
  • az utazás időpontját
  • az utazás kiindulópontját
  • az utazás célját és a partner nevét, címét (honnan-hova)
  • a megtett kilométerek számát tételesen.
  • tankolások helyét, idejét, üzemanyag mennyiségét, árát.

Nem érdemes alábecsülni az útnyilvántartás jelentőségét, mert egy esetleges NAV ellenőrzés során komoly büntetéseket fizethetsz!

Az útnyilvántartást el lehet készíteni papír alapon is, de tapasztalatunk szerint ez nagyon időrabló és a vállalkozások legnagyobb részében problémát okoz a NAV-álló útnyilvántartás elkészítése, főleg akkor, ha visszamenőleg kell pótolni. A vállalkozó vagy az alkalmazottak elfelejtik vezetni, hogy hol jártak, a bizonylatok elkészítése pedig sok adminisztrációval jár, amire nincs ember a cégnél.

kishaszongepjarmu kisteherauto utnyilvantartas menetlevel


Nem kell lemondanod a lízing- és dízel ÁFA visszaigényléséről ill. a költségek elszámolásáról, csupán a megfelelő útnyilvántartó programot kell választanod!


Képzelj el egy programot, ami helyetted kiszámolja a partnereid közti távolságokat, amivel könnyen megadhatod a céges- és magánútjaid arányát, és amivel hamar pótolhatod elmaradásaidat!

A RoadRecord Online útnyilvántartó program használata egyszerű: a RoadRecord mobil app segítségével menet közben rögzítheted az útjaidat, hó végén pedig a hiányzó utakra automata ajánlást is kaphatsz!
Így a havi útnyilvántartásodat akár 7 perc alatt elkészítheted!

Az útajánlás funkció segítségével visszamenőleg is pótolhatod elmaradásaidat. A funkció különböző paraméterek (és akár fix pontok) megadása után – 70 féle logikai ütközést vizsgálva -, készít egy útnyilvántartás tervezetet, amit később akár tovább is szerkeszthetsz.

Sőt, ha még ennyit sem akarsz foglalkozni vele, bízd szakértőinkre a NAV-álló útnyilvántartás tervezeted elkészítését, amit minden hónapban átadunk neked – és akár visszamenőleg is el tudunk készíteni!
Ugyanis mi vagyunk azok, akik 2005 óta csak útnyilvántartással foglalkoznak, Magyarországon már 7 301 cégnél összesen 15 737 autóra a mi NAV-álló útnyilvántartó programunkkal készült el az útnyilvántartás!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog