Lízing ÁFA céges személyautókra: Így igényelheted vissza a 90-100%-át is

Legutóbb frissítve: 2023.07.18.

Az autót használó vállalkozások számára a lízing stratégiai eszköz is. A személyautó lízing, mint fogalom a köztudatban talán leginkább új autó beszerzéssel értendő együtt, de valójában sokkal több lehetőséget tartogat, mint azt a legtöbben gondolnák.

Az alábbiakban ismertetünk és összehasonlítunk 2 lízingtípust, valamint bemutatjuk, hogyan hatnak a vállalkozások mindennapjaira és hogyan segíti a RoadRecord útnyilvántartó program a lízing ÁFA optimalizáláshoz elengedhetetlen napi útrögzítéseket pofonegyszerűvé, hatékonnyá, és olcsóbbá – akár egyenesen ÁFA-mentessé – tenni.

boldog férfi autóban lízing áfa

Miért fontos megfelelő lízingkonstrukciót választani?

A lízing alapvetően egy eszköz bérbeadását jelenti, ahol a lízingbe adó a tulajdonjogot megtartja, míg a lízingbe vevő a használati jogot birtokolja. A lízing típusa szerint különböznek egymástól a lízingkonstrukciók. A vállalkozásoknak, amikor konstrukció kiválasztásáról van szó, alaposan át kell gondolniuk a lehetőségeket, mert a választásuk jelentősen befolyásolja a lízing díj, az ÁFA levonás, vagy éppen a maradványérték mértékét.

A lízingkonstrukciók típusai közül a leggyakrabban használtak az operatív lízing és a nyílt végű pénzügyi lízing, nézzük most ezeket egyenként, röviden:

Operatív lízing (avagy tartós bérlet)

Az operatív lízing esetében a lízingbeadó (a lízingtársaság) megtartja az eszköz tulajdonjogát a lízingidőszak alatt, és a lízingbevevő (a bérlő) használja az eszközt. Ebben a konstrukcióban a lízing díj tartalmazza a lízing ÁFA-t, amit a vállalkozás levonhat az adóbevallásában, feltéve, hogy az eszközt üzleti célra használja.

Nyílt végű pénzügyi lízing

A nyílt végű pénzügyi lízing egy másik népszerű típus lízingre. Ebben az esetben a lízingbevevő végül megvásárolhatja az eszközt. Ez a lízingkonstrukció szintén lehetőséget nyújt ÁFA levonásra, de itt is fontos, hogy az eszközt üzleti célra használják.

Ebben a táblázatban a nyílt végű pénzügyi lízinget hasonlítjuk össze az operatív lízinggel (tartós bérlettel):

Nyílt végű pénzügyi lízingOperatív lízing

Futamidő

Határozott idejű

Határozott idejű

Használati jog

Lízingbevevőnél

Lízingbevevőnél

Tulajdonjog

Lízingbeadónál

Lízingbeadónál

Tulajdong átruházása (az összes díj megfizetés után)

Lízingbevevő vételi opciós jogot kap jelképes maradványértéken

Nincs, a lízingbevevő a rögzített maradványértéken visszaadja a járművet

Maradványérték

Az autó likviditási értéke (a piaci érték alatt)

Magas, valós piaci maradványérték

Könyv szerinti nyilvántartás

Lízingbe vevő könyveiben szerepel az eszköz

Lízingbe adó könyveiben szerepel az eszköz

Illetékfizetési kötelezettség

A futamidő végi vétel esetén az akkor hatályos illeték fizetése

A havidíj tartalmazza

Díjfizetés

Havi

Havi

Havidíj elszámolása

Értékcsökkenés + kamatráfordítás

100%-ban elszámolható költségként

TAO-alapot csökkentő tételek

Értékcsökkenés (amortizáció) + kamatráfordítás

Teljes bérleti díj

Törlesztési díj ÁFA-tartalmának levonhatósága

A lízingdíj tőkerészének ÁFA-ja levonható

A bérleti díj ÁFA-tartalma visszaigényelhető az üzleti használat arányában

Lízing ÁFA levonás

A lízing ÁFA szabályozása szerint mindkét típusú lízing esetén levonható az ÁFA, amennyiben a vállalkozás rendelkezik az ÁFA levonás feltételeinek megfelelő dokumentációval.

Az ÁFA levonás szabályozása szerint az útnyilvántartás meglétét is igazolni kell abban az esetben, ha valaki 50%-nál több lízing ÁFA-t szeretne levonni, például abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy 50%-nál többet használta céges utakra a lízingelt autót, márpedig 50% céges használattól mindenkinek jobban megéri az útnyilvántartást választania. Ha valaki mondjuk 90%-ban használja az autót céges utakra, útnyilvántartással átlagosan 2.100.000 Ft-tal többet meg tud spórolni a lízing átalányadóhoz képest.

TIPP: Használd lízing ÁFA kalkulátorunkat, hogy megtudd, hogy mennyit tudnál spórolni útnyilvántartással!

Ahogy láthatjuk, az útnyilvántartás vezetése a lízing ÁFA levonásához szükséges dokumentáció egyik alappillére az 50% feletti esetekben.

Egy pontos és átlátható útnyilvántartás a lehető legmagasabb levonható lízing díj ÁFA mértéket teszi lehetővé.

Kipróbálom a piacvezető útnyilvántartót!

“Hogyan vezessek útnyilvántartást?”

A legkényelmesebb és egyben a legfejlettebb módszer az útnyilvántartás vezetésére egyértelműen egy automata útnyilvántartó applikáció – például a RoadRecord útnyilvántartó program. Ez a megoldás modern, könnyen használható és pontos, amely együttese megkönnyíti a vállalkozásoknak a lízing ÁFA levonását hitelesítő útnyilvántartás előállítását.

TIPP: Hasonlítsd össze a Magyarországon használható útnyilvántartó módszereket!

A RoadRecord használata megkönnyíti a vállalkozások számára a lízing ÁFA helyes kiszámítását és levonását, így a dolgozók, a cégtulajdonosok és az egyéni vállalkozók folyamatosan optimalizálhatják lízinggel kapcsolatos költségeiket.

Automata útnyilvántartó applikáció + asztali “műszerfal”

A RoadRecord útnyilvántartó program 2 részből áll: mobil applikációból és a böngészőből elérhető webes felületből.

Míg előbbiben 3+1 féle automata útrögzítési mód közül választva mindennapi útjaidat tudod rögzíteni, addig a webes felületen ezeket az utakat utólag szerkesztheted, kiegészítheted, majd kinyomtathatod a beépített házi NAV-ellenőrünk szűrőjén is átment, 100%-ban NAV-álló útnyilvántartásodat mindösszesen 7 perc alatt.

Emellett a RoadRecord programja integrálható más rendszerekkel, pl. utak és partnerlokációk importálásához. A RoadRecord amerikai leányvállalata, a MileageWise életében a a legfelkapottabb ilyen integráció a Google Timeline Import lehetőség.

A RoadRecord nem csupán egy egyszerű útnyilvántartó program, annál sokkal többet nyújt. A rendszer számos hasznos funkcióval rendelkezik, amelyek segítik a vállalkozásokat útnyilvántartás és kiküldetési rendelvény vezetéséhez.

Itt kell megemlíteni azt a tényt is, hogy a RoadRecord az egyetlen szoftver amellyel a világon egyedülálló módon a felhasználók visszamenőlegesen is képesek elkészíteni 100%-ban NAV-álló útnyilvántartásukat. Ebben nyújt segítséget a mesterséges intelligencián alapuló Útajánlás funkció is, amellyel a hiányzó utak problémáját lehet megoldani utólag, személyre szabva.

TIPP: Ha úgy érzed, hogy mindehhez túl elfoglalt vagy, de tetszik maga az ötlet, szívesen átvállaljuk a teljes feladatot! :)

Útnyilvántartással akár kamat- és ÁFA-mentes lízing is elérhető

Az útnyilvántartás automata vezetése és a vele elérhető 90-100%-os lízing ÁFA levonás hatalmas lehetőséget kínál a vállalkozások számára, hiszen a modern technológiát használva könnyebbé és hatékonyabbá teszi az útrögzítés folyamatát a vállalkozások számára, emellett rendkívüli anyagi előnyökkel jár.

Bármely vállalkozás, amely lízingben gondolkodik, vagy már használja ezt a megoldást, milliókat spórolhat autónként a RoadRecord útnyilvántartó program használatával lízingfutamidőnként.

Nemcsak az útnyilvántartás vezetése válik egyszerűbbé, hanem a vállalkozás képes lesz minimalizálni a befizetendő lízing ÁFA-t – sőt, akár ÁFA-mentesen és kamatmentesen is tud lízingelni -, ezáltal hatékonyabban működhet és versenyelőnyre tehet szert a piacon.

Szeretnéd a legtöbbet kihozni a céges személyautó lízingedből? Ne várj tovább!

Először kipróbálnád a RoadRecordot? 14 napon keresztül ingyenesen megteheted, bármilyen kötelezettség és bankkártyaadat nélkül! :)

A RoadRecord mobilapplikáció letölthető a Google Play Áruházból és az App Store-ból is.

Kipróbálom a Roadrecordot!

Videós segédlet a RoadRecord útnyilvántartó program használatához:

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere