Útiköltség elszámolása magánautó céges használata után

Magánautó céges használatának útiköltség elszámolása egy átlagos ügyfelünknél havonta és autónként 160.000 Ft-ot, éves szinten pedig 1.900.000 Ft-ot jelent. Ez az összeg ráadásul kiküldetési rendelvénnyel adómentes kifizetésként adható az alkalmazottaknak.

Útiköltség elszámolása útnyilvántartás alapján

Magánautó céges használatát el lehet számolni útnyilvántartás vezetésével. Ebben az esetben a magánszemélynek cégautóadót kell fizetnie és az útnyilvántartás alapján kapott összeg adóköteles bevételnek számít. A bevétellel szemben azonban az üzleti utak alatt felmerült költségek elszámolhatók: a számlával igazolt üzemanyag és elektromos töltés költsége mellett, a fenntartási, javítási és felújítási költségek is elszámolhatók az üzleti utak arányában.

Útiköltség elszámolása kiküldetési rendelvény alapján

Nem kell cégautóadót fizetni és adómentesen adható a költségtérítés, ha a saját gépkocsi üzleti használatát kiküldetési rendelvénnyel számolja el a magánszemély, feltéve, hogy a térített összeg nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket.

A kiküldetési rendelvény a kifizető által két példányban kiállított bizonylat. Nemcsak munkaviszonyra állítható ki, hanem más jogviszonyok (pl. megbízás, tagi/vezető tisztségviselői, vagy választott tisztségviselői jogviszony) alapján is.

A gépkocsi elszámolás szabályai szerint az adómentes költségtérítés kiszámítása az alábbi képlettel történik:

“[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztási normájaNAV üzemanyagár] + megtett kilométer x általános személygépkocsi normaköltség”

Vegyük végig a képlet elemeit!

  • Megtett kilométer: Értelemszerűen az adott időszakban megtett hivatali/üzleti utakat jelenti.
  • A jármű fogyasztása, avagy a NAV gépjármű fogyasztási norma: NAV fogyasztási norma kalkulátorunkkal pillanatok alatt kiszámolható.
  • NAV üzemanyagár: Mindig naprakész NAV üzemanyagár oldalunkon évekre visszamenőleg megtekinthetőek a havi NAV üzemanyag egységárak.
  • Általános személygépkocsi normaköltség: 15 Ft/km áron megszabott fix költség, mely fedezi a gépkocsi fenntartási, javítási, és felújítási költségeit (FONTOS: az üzemanyag nem tartozik bele).

útiköltség elszámolása

Útiköltség elszámolása konkrét példán keresztül

Egy budapesti cég ügyvezetője 2024. júniusában magánautójával kétszer utazott Debrecenbe üzleti okból. A budapesti iroda és a debreceni úticél közti távolság 220 kilométer, tehát összesen 880 kilométer üzleti útja volt. 900 kilométert vezetett céges indokból 1600 cm³-es, benzin-üzemű személyautójával.

NAV alapnorma átalány benzin-üzemű autók esetében egy 1600 cm³-es gépkocsira 9,5 L / 100km.

2024. júniusában pedig 640 Ft/l volt a hivatalos NAV üzemanyagár.

Ahogy a matematikában szokás, kezdjünk a zárójellel:
megtett kilométer/100: 880 km / 100 = 8,8
8,8 x 9,5 (fogyasztás) x 640 (gázolajár) = 53.504

Ezzel meg is van a zárójel értéke, a következő lépés az, hogy a zárójelen kívüli két összeget szorozzuk össze.

Az útiköltség elszámolásához az általános személygépkocsi normaköltséget használjuk.

880 (megtett út) x 15 (ált. szgk. normaköltség) = 13.200

Nincs is más hátra, minthogy összeadjuk a két számot:

53.504+13.200 = 66.704

A megadott értékek alapján az ügyvezető tehát 66.704 forintot tud elszámolni 2024. júniusára. Ezt adómentesen megkaphatja a cégétől, vagy ha a saját vállalkozása, akkor kifizeti magának, ezzel is csökkentve a házipénztárat.

Neked viszont nincs szükséged számolgatásokra, a RoadRecord útnyilvántartó program automatikusan kiszámolja mindezt helyetted!

Próbáld ki 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

KIPRÓBÁLOM TÍZEZREK KEDVENCÉT!

Útiköltség elszámolása elektromos vagy hibrid autók  esetén

A tölthető hibrid járművek használata esetén a járműbe beépített belső égésű motor hengerűrtartalma alapján a vonatkozó kormányrendelet szerint meghatározható üzemanyag-fogyasztási alapnorma-átalány 70%-a.

A tisztán elektromos járművek után 3 liter / 100 km 95-ös, ólmozatlan benzin aktuális hivatalos NAV üzemanyagárának az összege számolható el adómentesen.

TIPP: Aki a RoadRecord útnyilvántartó programot használja, annak nem kell a fogyasztási normákkal bajlódnia, mivel NAV-álló útnyilvántartó szoftverünk beépített automatikus üzemanyag-fogyasztási norma számítást is biztosít!

Gyakran ismételt kérdések az útiköltség elszámolásával kapcsolatban

Mennyi útiköltséget lehet elszámolni kiküldetési rendelvénnyel egy évben?

  • Felmérésünk szerint egy átlagos ügyfelünk kiküldetési rendelvénnyel havonta és autónként 160.000 Ft-ot számol el saját gépkocsi céges használatára, ami éves szinten autónként 1.900.000 Ft-ot jelent. Ez az összeg ráadásul adómentes kifizetésként adható az alkalmazottaknak.

Az útiköltség elszámolás alapján kapott költségtérítés után a magánszemélynek kell személyi jövedelemadót fizetnie?

  • A munkáltató a kiküldetésben levő dolgozójának a kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint az üzemanyag fogyasztási norma, a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével számított összeget fizetheti adómentesen.

Ez a képlet és ez a számítás elég bonyolultnak tűnik, főleg ha sok helyre megyek egy hónapban. Nincs valami egyszerűbb megoldás?

Minden üzleti utamat és a megtett kilométereket fel kell jegyeznem egy papírra? Nincs erre valami app?

  • De van! A RoadRecord mobil alkalmazással könnyedén rögzítheted útjaidat és a távolságokat sem kell számolgatnod.

A munkába járás útiköltségét is el lehet így számolni?

Hogyan kell kiszámolni az elszámolható útiköltséget?

  • A NAV üzemanyag elszámolás képletével: “[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztási normája x NAV üzemanyagár] + megtett kilométer x általános személygépkocsi normaköltség”

KIPRÓBÁLOM A ROADRECORDOT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere