NAV büntetés veszélyét rejtheti a cégautó lízing ÁFA átalány-elszámolás választása?

2019.03.11.

2019. január elsejétől a tartós bérlettel vagy nyílt végű lízinggel üzemeltetett cégautók tulajdonosai választhatnak, hogy útnyilvántartás vezetése nélkül 50% átalány bérleti- és lízingdíj ÁFA levonást alkalmaznak, vagy továbbra is vezetnek útnyilvántartást és az üzleti útjaik arányában igényelik vissza a 80-90-100% ÁFÁ-t. Egyik ügyfelünk a napokban érdekes kérdést vetett fel ebben a témában.

Az átalányadózás rejtett hátránya

Elmondta nekünk, hogy ő azért NEM választja az átalány elszámolást, mert tart a szigorúbb NAV ellenőrzéstől az átalány elszámolás előtti időszakokra vonatkozóan.

Ugyanis – mondta – ha most az átalány elszámolást választják, akkor feltűnő különbség fog mutatkozni az ÁFA bevallásukban. Mivel eddig 90-100% ÁFÁ-t igényeltek vissza a céges személyautó bérleti- vagy lízingdíjából.

Hozzátette, hogy felmerül a kérdés (feltehetően az adóhivatal munkatársaiban is), hogy ha most a vállalkozás azonos ügymenet mellett megelégszik a cégautó lízing- és bérleti díj ÁFÁ-jának 50%-os elszámolásával, akkor a korábbi 90-100%-os elszámolások mennyire valósak?

Lízing ÁFA általány vagy 90% lízing ÁFA útnyilvántartás

Tapasztalt vállalkozók tudják, hogy a NAV az ÁFA ellenőrzésekre nagyon nagy hangsúlyt fektet. Az átalányelszámolást megelőző időszakoknál szembetűnő lesz a magasabb összegű ÁFA visszaigénylés. Ügyfelünk szerint nem kizárt, hogy ezeket szigorúbban fogják vizsgálni!

Miért jobb választás az útnyilvántartás?

De nem csak a NAV-tól való félelem miatt érdemes meggondolnod az 50%-os cégautó lízing ÁFA átalány-elszámolás választását! Akár több millió forintot spórolhatsz ahhoz képest útnyilvántartással!

Arra is van lehetőség, ha csak az átalány-elszámolás előtti időszakra szeretnél NAV-álló útnyilvántartást. A RoadRecord Online útnyilvántartó programmal könnyedén pótolhatod elmaradásodat vagy akár segítünk az elkészítésében is!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 390
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere