Elektromos autó beszerzés 2024: állami támogatás vagy lízing?

2024.02.07.

Már lehet pályázni az ingyen állami milliókra elektromos autó beszerzéshez. De biztos, hogy minden esetben a pályázattal nyernek a legtöbbet a vállalkozások?

A február 5-én elindult elektromos járműtámogatási pályázaton kedd reggelig 1121 vállalkozás nyújtotta be a támogatási kérelmét. A hatalmas érdeklődés elmaradását feltehetően az utófinanszírozás és a rövid, 20 hónapos megvalósítási idő okozhatja.

A támogatásra 2025. március végéig lehet pályázni a www.palyazat.gov.hu oldalon elektronikus úton. A nyertes pályázóknak maximum 20 hónapjuk áll rendelkezésre a járműbeszerzéshez, legkésőbb 2026. április 30-ig.

Az igényelhető támogatási összeg járművenként 2,8 és 4 millió forint között mozog az akkumulátor kapacitásának függvényében, és a teljes keretösszeg közel kétharmada vidéki cégek vásárlásaiban hasznosulhat.

Már a pályázat meghirdetésekor többen kifogásolták, hogy bár a támogatás vissza nem térítendő, de a beszerzés után, utólag folyósítják. Ez kockázatot jelent a vállalkozásoknak és nehézséget okozhat a cégek likviditásában, hogy egyszerre nagyobb összeget kell kifizetniük.

A másik bizonytalanságot okozó tényező, hogy a projektet 20 hónap alatt kell megvalósítani. Így kiesnek a finanszírozásból a szokásos lízingkonstrukciók, valamint félő, hogy a nagy érdeklődés és a bizonytalan beszállítói helyzet miatt az autó nem érkezik meg időben, így a támogatást elbukják.

Fontos szempont lehet az is, hogy a támogatással vásárolt járműveket 3 évig, de legfeljebb 2027. december 31-ig nem értékesítheti a vállalkozás, ami kötöttséget jelent.

Korábbi tapasztalatok szerint a támogatás iránti kereslet miatt, könnyen lehet, hogy az így vásárolt, népszerű autókat a kereskedők a támogatás felső határához közel árazzak majd be.

elektromos autó lízing

Biztos, hogy neked az állami támogatás éri meg legjobban?

A fenti szempontok miatt több szakember azt javasolja az új elektromos autó beszerzésén gondolkozó vállalkozásoknak, hogy támogatás helyett nyílt végű pénzügyi lízing vagy tartós bérlet keretében tegyék meg azt.

Nyílt lízing és a tartós bérlet esetén ugyanis:

  • a havi lízing- és bérleti díj ÁFÁ-ját minimum 50%-ban, de útnyilvántartás vezetése mellett a céges használat arányában akár 90-100%-ban visszaigényelhető (tapasztalataink szerint most már átlagosan 2.100.000 Ft-ot ér útnyilvántartást vezetni),
  • a lízingdíj elszámolható költségként,
  • a lízing kamata levonható a társasági adóból,
  • nem kell a teljes árat egyszerre kifizetni,
  • a kiválasztott autó értékében és teljesítményében nincsenek korlátozások,
  • általában készletről, várakozás nélkül érkezik az autó,
  • tartós bérlet esetén könnyedén lehet autót váltani,
  • tartós bérlet esetén a flottakezelő általában gondoskodik az autóval/autókkal kapcsolatos összes teendőről, beleértve a kötelező szervizelést, a folyamatos karbantartást vagy a biztosítási ügyintézést.

Nézzük a számokat!

Ha egy vállalkozás nettó 20 millió forintért a legdrágább támogatható autót választja és 4 millió Ft állami támogatást kap, akkor a 25.400.000 Ft bruttó ár alapján 21.400.000 Ft-ért vásárolja meg a járművet. Fontos tudni, hogy ha cégként vásárol céges tulajdonba autót, akkor az ÁFÁ-t nem vonhatja le.

Ezzel szemben tartós bérlet vagy nyílt lízing esetén, útnyilvántartás vezetése mellett az 5.400.000 Ft ÁFA 90%-át visszaigényelheti a vállalkozás, ami 4.860.000 Ft-ot jelent. És mivel  a lízingelés miatt az autó teljes vételárát nem kell egyszerre kifizetnie, a fennmaradó összeget a vállalkozás érdekében tudja forgatni, befektetni, ráadásul a lízing kamatát is levonhatja a TAO-ból. Ha ezeket is figyelembe vesszük, akkor akár 3 millió forinttal is jobban járhat a cég, mint az állami támogatással.

“Szeretnék 90-100% lízing ÁFÁ-t visszaigényelni, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Ha szeretnéd elkerülni az időigényes és pontatlan adminisztrációt, akkor válassz egy megbízható, minden elvárásnak megfelelő útnyilvántartó programot!

A RoadRecord használata nemcsak gyors és egyszerű, de megkönnyíti a lízing ÁFA helyes kiszámítását és levonását is, így nyílt végű lízing és tartós bérlet esetén a legjobb megoldás.

A RoadRecord mobil appban 4 féle útrögzítési mód között választhatsz, így útjaid akár automatikusan rögzülnek. A rögzített utakat hónap végén a RoadRecord asztali böngészőből elérhető felületén 7 perc alatt véglegesítheted, mielőtt kinyomtatnád NAV-álló útnyilvántartásodat!

Próbáld ki a RoadRecord útnyilvántartó programot 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

 

KIPRÓBÁLOM A ROADRECORDOT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere