ÁFA- és kamatmentes lízing? Így érheted el

Utoljára módosítva: 2023. május 4.

Míg néhány évvel ezelőtt mindenki kiélvezte a bikapiac nyújtotta kedvező gazdasági feltételeket, addigra 2023-ban a létező összes recesszió-jelző piros lámpa kigyulladt a gazdaságban.

Az ilyen helyzetekben általános az, hogy minden cég alaposan körüljárja, hogy hol tudná csökkenteni kiadásait, azonban vannak olyan lehetőségek, amelyeket a mai napig nem használnak ki a vállalatok.

Jelen cikkünkben is ilyen példákat hoztunk: megmutatjuk, hogyan tudsz ÁFA- és kamatmentesen lízingelni.

kamatmentesen lízingelő férfi

Kamatok és ÁFA-visszaigénylés: akkor és most

Amikor dübörgött a gazdaság, sok személyautót lízingelő vagy tartós bérletet választó beérte a lízing-átalányadóval elérhető 50% ÁFA visszaigényléssel – egyszerűbbnek tűnt, a könyvelő is ezt javasolta, hiába volt 90% körül az autó céges használata (ami alapján egy futamidő alatt milliókat spórolt volna útnyilvántartással a vállalat).

Hasonló a helyzet a lízingnél és tartós bérletnél felmerülő kamatokkal is: amikor 0% körül voltak a kamatok, nem volt nagyon mit lefaragni, azonban a jelenlegi, stabilan felfelé kúszó kamatok mellett jóval nagyobb a tét – ráadásul ilyen inflációs környezetben a készpénzes vásárlás helyett sokkal jobban járnak a cégek a nyílt végű lízinggel.

“Kamatmentes lízing és tartós bérlet? Ilyen is létezik?”

A KKV-vezetők nagy része mára tisztában van azzal, hogy egy nyílt végű lízing esetében az ÁFA-tartalom a céges használat arányában visszaigényelhető (pl. 90% céges használat mellett 90% lízing ÁFA igényelhető vissza). Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy emellett a teljes kamat is levonható a nyereségadóból, az adó 70%-ának erejéig.

A kis- és középvállalkozások adókedvezményeit a hatályos TAO törvény 22/A. § (1) bekezdése említi:

“A hitelszerződés (ideértve a pénzügyi lízinget is) megkötése adóévének utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózó a hitelszerződés alapján tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett, és kizárólag e célra felhasznált hitel (ideértve a felhasznált hitel visszafizetésére igazoltan felvett más hitelt) kamata után adókedvezményt vehet igénybe.”

Fontos tisztázni, hogy ehhez nem szükséges, hogy a gépjármű közvetlenül, műszaki berendezésként szerepeljen a könyvekben (mint például a taxitársaságoknál). A hitelkamat-kedvezménybe ugyanis az is belefér, ha az ‘egyéb berendezés‘ kategóriában szerepel az autó, tehát nem közvetlenül szolgálja a vállalkozás tevékenységét.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan nyereséges KKV van ma Magyarországon, amely a teljes kamatot vissza tudná kapni, mindemellett útnyilvántartással akár a teljes ÁFA-t is le tudja írni.

Hogyan érdemes útnyilvántartást vezetni?

Egyértelműen egy útnyilvántartó program használata a legcélszerűbb azoknak, akik az útnyilvántartás (és a vele együtt elérhető 90-100% ÁFA-visszaigénylés) mellett döntenek.

Az ilyen programok közül is Magyarországon a RoadRecord kínálja a legfejlettebb és egyben legegyszerűbb megoldást:

  • A RoadRecord mobil applikációban 3+1 féle módon tudod automatikusan rögzíteni útjaidat, akár gombnyomás nélkül, végig a háttérben futtatva
  • Az applikációban rögzített útjaidból pedig a RoadRecord Online asztali, webes felületén havin 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló útnyilvántartásodat

Mit jelent az, hogy “NAV-álló” a RoadRecord?

A RoadRecord 70 különböző logikai ütközést vizsgál meg útnyilvántartásodban nyomtatás előtt. Amennyiben valahol hibát észlel a program, részletesen leírja, hogy hogyan tudod kijavítani azt – így biztosítva az útnyilvántartásod (vagy kiküldetési rendelvényed) 100%-os NAV-állóságát.

Próbáld ki a RoadRecordot 14 napig kötelezettségmentesen és meglátod, hogy miért ez a #1 útnyilvántartó program Magyarországon! :)

 

Kipróbálom a RoadRecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere