Bér- és lízingelt céges személyautó után ÁFA visszaigénylés

2012. január 1-től a bér- és lízingelt személyautók havidíjára eső ÁFA visszaigényelhető a céges használat arányában

Ez akár jelentős, 20-27%-os megtakarítást is eredményezhet a vállalkozások oldalán az autó havidíjából, de csak akkor, ha kizárólag az ÁFA törvényben rögzített módon útnyilvántartást vezetsz a céges- és magánhasználat arányáról.

A legnagyobb macera az útvonaltávolságok kiszámolása a partnerek közt, ráadásul meg kell különböztetni a céges utakat a magánutaktól, ez pedig hagyományos módszerekkel autónként havonta 3 órát is felemészthet! Viszont korrekt útnyilvántartás kell, mert az ÁFA visszaigénylésnél a NAV szigorúan ellenőriz!

Szerencséd van, mert útnyilvántartó programunk beépített európa térképpel rendelkezik, így tömegesen háztól-házig kiszámolja az útvonalbeli távolságokat és megkülönbözteti a magánutakat a céges utaktól!

Csak egymás után be kell jelölni a partnerek címeit – vagy kérj ajánlást mondjuk 70-30% arányban -, és már kész is van a NAV biztos, távolságokkal, céges utak megkülönböztetésével és elszámolható költségekkel kiszámolt útnyilvántartás!

Ennyit spórolhatsz autónként

Az eddigi tapasztalatok alapján egy átlagos autó havi lízing- vagy bérleti díja bruttó 200.000 Ft. Ennek az ÁFA-ja 54.000 Ft, de azért általában ennek csak a 80%-át számolják el céges útra, így a visszaigényelhető ÁFA autónként havonta 43.200 Ft!

És ez még semmi! 2013-as rendelkezés szerint már a járulékos szolgáltatásokhoz tartozó tételek áfáját (szerviz, stb.) is le lehet vonni! Csak igaz lesz az a havi 54.000 Ft megtakarítás… :)

Útnyilvántartó programunk már az első hónapban behozza az árát!

Milyen az ideális útnyilvántartó programod?

  • Tömegesen számolja háztól-házig a partnertávolságokat, ne egyesével
  • Meg lehessen adni a céges- és magánutak arányát, illetve az elkészített bizonylaton szerepeljen a pontos útvonal- és költségmegosztás
  • NAV és ÁFA ellenőrzést kiállja
  • Hamar be tudd hozni az esetleges elmaradásod
  • Biztosítva legyen hozzá pénzvisszafizetési garancia
  • Partnereidet, fix útjaidat excelből beimportálhasd a programba
  • Böngészőben is futtatható legyen
  • Rendelkezzen kiegészítő iPhone, Android vagy WP8 alkalmazással!

 

Figyelem! A program elkészítésében a legfontosabb szempont az adótörvényeknek megfelelő korrekt elkészítés. Mindent automatizáltunk amit lehet (vagy dolgozunk rajta), de a törvényi előírásoknak megfelelő adatokat az elkészítési folyamatban mindig fel kell vinni, ezt pedig nem pótolhatja egy program.

 

Oszd meg ismerőseiddel

RoadRecord mobilapp

iPhone és Android alkalmazással is rögzítheted az útjaidat, tankolásokat és a hóvégi km óra állásaidat! Ezeket később szerkesztheted a számítógépeden is.
kipróbálom