(ÚJ!) Munkába járás elszámolása: így lesz céges út belőle

Utoljára frissítve: 2022.06.03.

Sok személygépkocsi-lízingelő eddig azért választotta az átalányadózást az útnyilvántartás helyett, mert az aránylag sok magánútja (pl. munkába járás) miatt nem keletkezett 50%-nál több céges útja.

A Covid-korszak azonban nyitott több új lehetőséget is, amelyek megdöntik ezt a gyakorlatot, mostantól sokkal többen elérhetik a 90-100%-os céges útarányt, ami 90-100% lízing ÁFA-visszaigénylést jelent. Ráadásul a legszebb az egészben, hogy ez azonnal beépíthető a cég működésébe.

A munkába járás is lehet céges út

Régi és sokszor visszatérő probléma a lízingeseknél, hogy a munkába járást nem tudják céges útként elszámolni, így az otthonuk és a munkahelyük közötti utakra nem tudják visszaigényelni a lízing ÁFA-t sem. Teljesen érthető a csalódottság, mivel ezek a kilométerek autónként több százezer forintnyi, akár milliós nagyságrendű ÁFA-kiesést jelentenek éves szinten.

Hogyan lehet a munkába járást céges útként elszámolni?

Vannak olyan körülmények, amelyek esetében gazdasági célú szolgáltatásnak tekinthető a munkavállaló munkahelyre történő eljutása/eljuttatása, amiről jó tudni, hogy csak útnyilvántartás vezetésével érhető el, átalányadózással nem.

útnyilvántartó applikáció autó telefon

Ahogy a HVG “Gépjárművek adózása, számvitele” című kiadványában is olvashatjuk, az Európai Bíróság C-258/95. (Julius Filibeck) ítéletében rögzített elvek alapján ilyen eset például, amikor tömegközlekedéssel sokkal több időbe telne a munkahelyre való bejutás, mint autóval. A munkáltatónak a fenti esetben joga van az általa biztosított szállítási szolgáltatás (esetünkben a lízingelt cégautó) igénybevételére vonatkozó ÁFA-t levonásba helyezni, így lesz a munkába járás adólevonásra jogosító tevékenység.

Ezzel a megoldással a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad, mivel:

  • A munkavállaló beér időben a munkahelyére és nem függ a tömegközlekedés sokszor hektikus működésétől
  • A munkába járás így már elszámolható üzleti útként, tehát a visszaigényelhető lízing ÁFA mértéke is jelentősen megnő, könnyen elérheti a 100%-ot is

Nézzük meg egy példán keresztül:

Zoli egy Győrtől viszonylag félreeső Győr-Moson-Sopron megyei községben lakik. Tömegközlekedéssel másfél óra lenne az út bejutni a munkahelyére, azonban autóval 25 perc alatt megvan ez a távolság. Ez a körülmény alátámasztja a cégautó üzleti használatát munkába járáshoz, és ezzel együtt annak költségének ÁFA-levonását, így Zoli munkáltatója ezeket az utakat céges útként számolhatja el.

Koronavírus és a munkába járás elszámolása

Habár a Covid-19 által okozott veszélyhelyzet 2022. június 1-ével hivatalosan véget ér Magyarországon, a járvány precedenst teremtett arra, hogy nem minden esetben biztonságos a tömegközlekedés. Sajnos nem kezelhetjük kész tényként, hogy soha többé nem fog hasonló megtörténni velünk, ezért a másik speciális esetről is beszélnünk kell:

Egészségügyi veszélyhelyzet esetén akkor is üzleti célúnak tekinthető a cégautóval való munkahelyre történő bejutás, ha egyébként azt tömegközlekedéssel is meg lehetne egyszerűen oldani.

Bízunk benne, hogy csak az első megoldásra lesz szükségünk a gyakorlatban, de mindkettő említett eset olyan speciális körülmény, amivel a céges utak arányát 100%-ra is fel lehet tornázni, ami jelen gazdasági körülmények között jelentős megnyugvást okoz bármelyik cég életében.

Nézzünk erre az esetre is egy példát:

Ágnes vezető pozícióban dolgozik egy vendéglátóipari egységben. Az egészségügyi veszélyhelyzet idején munkáltatója (tartva a koronvírus terjedésétől) jelezte Ágnesnek, hogy szeretné, ha az egyik lízingelt céges autót használva járna be munkahelyére tömegközlekedés helyett, illetve áruért is el tud így menni. Ezzel a módszerrel Ágnes munkába járása is el volt számolható, ameddig tartott a koronavírus miatti egészségügyi veszélyhelyzet.

Útnyilvántartó program az extra rögzítendő utakhoz

Mivel mindkét módszer kizárólag útnyilvántartás vezetésével elérhető (átalányadózással nem) és várhatóan a rögzítendő utak száma is megnő velük, ez tökéletes lehetőséget biztosít egy bombabiztos útnyilvántartó program beszerzésére.

A RoadRecord útnyilvántartó applikációban 3+1 automatikus útrögzítési mód közül választhatsz, hó végén 7 perc alatt összesítheted útnyilvántartásodat, nyomtatás előtt pedig az egyik legjobb barátod, a beépített házi NAV-ellenőr funkciónk nézi végig az útnyilvántartást (vagy éppen kiküldetési rendelvényt), hogy a végeredmény biztosan 100%-ban NAV-álló legyen!

Kipróbálom a Roadrecordot!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 390
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere