Cégautó-korlátozások helyett ÁFA-mentes lízing

A cégautóadót eddig az egyik legelőnyösebb juttatási csomagként tartották számon a cégek, azonban a 2022. július 1-től bevezetett dupla cégautóadó, a benzinárstop céges autókra való eltörlése és az új autók szállítása idejében még mindig tetten érhető alkatrészhiány mára már árnyalják ezt a képet.

Hogyan lehet fenntarthatóan lízingelni vagy tartósan személyautót bérelni anélkül, hogy le kelljen mondani a magánutakról vagy meg kelljen alkudni az autó teljesítményét illetően? Erre a kérdésre adunk most választ.

Hogyan reagálnak a vállalatok a cégautó-megszorításokra?

Lízingesként és tartós bérletesként sokan szembesülnek (és fognak szembesülni a jövőben) azzal, hogy a munkáltatójuk a fent említett kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt valamilyen formában hozzá fog nyúlni a cégautó-csomagjukhoz.

Van olyan vállalat, amelyik már fel is kereste a lízingbeadóját a lízingszerződés módosítása végett, mások kisebb teljesítményű autóra cserélnék a jelenleg kiadott autókat – mellyel a gépkocsi üzemeltetési díján tudnának spórolni – , de olyanról is hallottunk, hogy a vállalat a dolgozó magánútjait korlátozná.

Nem kellenek a korlátozások! – Fenntartható lízing, kompromisszumok nélkül

Érthető módon rosszul érintené a dolgozók nagy többségét, ha cégük egy szerényebb teljesítményű cégautóra cserélné a jelenlegi juttatás-csomagban szereplő gépkocsit.

Az aktuálisan fennálló munkaerőhiány ugyan most arra készteti a munkáltatókat, hogy ne adják vissza tömegesen a céges autókat, azonban a munkaerőhiány nyilván nem egy statikus állapot, ezért nem tudhatjuk előre, hogy meddig lesznek ilyenek a feltételek (főleg egy recesszióval farkasszemet nézve).

Éppen ezért kell olyan fenntartható eszközökhöz folyamodni, amivel tompíthatóak a megszorítások következményei úgy, hogy közben mindegyik fél minimálisan sérül.

90-100% lízing ÁFA visszaigénylés útnyilvántartással

Az útnyilvántartás vezetésével elérhető 90-100% lízing ÁFA visszaigénylés (magyarul szinte ÁFA-mentes lízing) nem új találmány: eddig is minden nyílt végű- és operatív lízinget (másnéven tartós bérletet), valamint tartós bérletet választó cégnek a lehetőségében állt ezt az opciót választani, azonban sokan a recesszió előtt kényelemből az átalányadót részesítették előnyben.

Ne legyenek illúzióink: az átalányadóval a cégek már a 2010-es második felének dübörgő gazdasági helyzetében is óriási károkat okoztak maguknak, csak akkor ezt még senki nem érezte meg.

2022-től azonban egy ideg biztosan a fenntartható működésen lesz a hangsúly az értelmetlen pénzszórás miatt, nem véletlen, hogy egyre többen látják meg a lehetőséget az útnyilvántartás vezetésében, amivel átlagosan 2.100.000 Ft-tal több marad a személyautót lízingelők zsebében a kommersz átalányadóhoz képest, amivel fixen 50%-ot lehet elszámolni.

Ez a 2.100.000 Ft többlet egy lízingfutamidőre pont ad annyi pluszt bármelyik cégnek, hogy ne kelljen fájdalmas kompromisszumot kötnie, ha személyautó lízingre kerül a sor.

dolgozók az irodában útnyilvántartást választanak

Melyik a legjobb módszer útnyilvántartás vezetésére?

Magyarországon magasan a RoadRecord nyújtja a legegyszerűbb, leggyorsabb és legjövedelmezőbb megoldást útnyilvántartás (és kiküldetési rendelvény) vezetésére.

Míg a RoadRecord mobilapplikációban 3+1 féle módon tudod automatikusan vagy manuálisan rögzíteni céges- és magánútjaidat, addig a RoadRecord Online böngészőből elérhető webes felületén a programba telepítés nélkül belépve kedved szerint szerkesztheted ezeket az utakat, ráadásul havi 7 perc elég ahhoz, hogy egy NAV-álló útnyilvántartást kapj.

Mitől NAV-álló a RoadRecord?

A RoadRecord beépített házi NAV-ellenőr funkciója 70 különböző logikai ütközést vizsgál és javít útnyilvántartásodban, mielőtt engedné kinyomtatni azt, ezzel biztosítva, hogy minden szempontból megfelelő és minden igényt kielégítő útnyilvántartást tudj kinyomtatni a folyamat végén.

Próbáld ki a RoadRecord útnyilvántartó programot 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

KIPRÓBÁLOM A ROADRECORDOT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere