Ezek a lehetőségek nyílnak meg a volt KATA-s autósok előtt

2022. szeptember 1-től megszűnt a KATA klasszikus, “cégnek számlázós” formája, amitől kezdve a kisadózók csak magánszemélyeknek számlázhatnak. Ez sok kaput bezárt és érthetően jelentős népharagot váltott ki magyarok százezreiből, azonban a személyautót lízingelni (vagy tartósan bérelni) vágyók számára egyetlen jó dologgal mégis szolgált.

Amit a KATA alatt nem tehettél meg

A KATA gyors kielégülést jelentő jó tulajdonságai sokszor elfedték a hátrányait – elég a “koldus nyugdíjasokat” kitermelő minimális nyugdíjalapra gondolni, vagy éppen arra, hogy nem lehetett leírni semmit belőle, beleértve az üzleti célra használt lízingelt személyautók költségeit sem.

Nem meglepő, hogy sokan érdeklődnek nyílt végű lízing és tartós bérlet után, mivel az új autók mellett a használt autók ára is 40%-kal nőtt átlagosan tavalyhoz képest, ez sokakat elbátortalanít autókeresésnél. A katások sem kivételek ezalól, viszont a KATA alatt semmiféle lehetőségük nem volt leírni a lízing ÁFA-t.

Aki nem tervez előre, az út szélén marad!

Új lehetőségek a volt katások előtt

Amikor ex-katások százezrei vándorolnak át másik adónembe vagy alkalmazotti jogviszonyba, sokan közülük rádöbbennek, hogy vadiúj lehetőségek nyíltak meg előttük.

A saját autóval rendelkezők kiküldetési rendelvény vezetésével járulékmentesen el tudják számolni a céges utakból keletkezett autós költségeket munkáltatójuk felé – akiknek így lehetőségük van munkavállalójuk béren kívüli, járulékmentes kifizetésére – természetesen cégautóadó nélkül.

TIPP: 2022. október 1-től a magánautósok elektromos és tölthető hibridautókra is elszámolhatnak üzemanyagot hivatalos alapnorma-átalány alapján.

A 3,5 tonna alatti, saját árut (pl. szerszámokat) szállító kisteherautósok számára 100% lízing- és dízel ÁFA levonható útnyilvántartással, mivel legtöbbjük kizárólag céges utakra használja a lízingelt kisteherautót. Ráadásul a RoadRecord útnyilvántartó applikáció automata útrögzítési módjai az automata menetlevél alternatívát ajánlják – soha többé nem kell kézzel vezetni a menetlevelet!

Nyílt lízinget vagy tartós bérletet választva az egyéni vállalkozóknak is van lehetőségük a személyautót lízingelni és annak ÁFA-ját visszaigényelni a céges utak arányában, ami csak céges utak esetében értelemszerűen 100% is lehet – persze csak útnyilvántartás vezetésével.

Nézzük is meg közelebbről az útnyilvántartás kérdéskörét és előnyeit!

kata lízing

Útnyilvántartással a lízing ÁFA 90-100%-a is nálad marad

2 választás van azok előtt, akik nem szeretnének azonnal személyautót vásárolni maguknak és lízingben vagy tartós bérletben gondolkodnak:

  • A lízing-átalányadót választják és fixen a lízing ÁFA 50%-át tarthatják meg
  • Útnyilvántartásra váltanak, így pedig a lízing ÁFA 90-100%-át tehetik zsebre.

Jó tudni, hogy a kettő közötti különbség átlagosan 2.100.000 forint az útnyilvántartás javára, ami manapság végképp elfér minden cég és háztartás kasszájában.

Hogyan kell útnyilvántartást vezetni?

Régi beidegződések miatt még mindig vannak, akik azt gondolják, hogy az útnyilvántartás bonyolult dolog, pedig mára már természetessé vált az automatikus útrögzítéssel, okostelefonról történő okos útnyilvántartás egy útnyilvántartó program segítségével.

Ennek a lényege az, hogy az applikáció a háttérben fut a telefonon, hó végén pedig néhány perc alatt véglegesíthető és kinyomtatható az útnyilvántartás egy asztali számítógépről vagy laptopról.

Útnyilvántartó program: melyiket válasszam?

Magyarországon a leghatékonyabb módszer erre egyértelműen a RoadRecord útnyilvántartó program, amely automata útnyilvántartó mobilapplikációja 3+1 féle automatikus útrögzítési módot biztosít:

  • Autómozgás figyelése
  • Autós Bluetooth figyelés
  • Telefontöltés figyelése
  • Manuális útrögzítés

A kezdeti néhány lépéses beállítás után el is kezdheted rögzíteni a céges és magánútjaidat az applikációval, hónap végén pedig 7 perc alatt véglegesítheted útnyilvántartásodat a böngészőből elérhető RoadRecord Online programban.

Világpremier: Google utakból NAV-álló útnyilvántartás

Ha valamilyen okból eddig nem vezettél útnyilvántartást, de a Google fiókodban be volt kapcsolva a GPS-rögzítés, akkor itt a lehetőség, hogy NAV-álló útnyilvántartássá változtasd ezeket az utakat, megúszva egy jókora NAV-büntetést!

A RoadRecord szoftvere a világon egyedülálló módon segít Neked ezeket az utakat importálni, de akár ránkbízhatod a teljes feladatot is, ha nincs időd vagy kedved megcsinálni.

A mindennapi használatra továbbra is a RoadRecord automatikus útnyilvántartó appot javasoljuk, a Google Timeline import inkább tűzoltásra jó. :)

Mitől NAV-álló a RoadRecord szolgáltatása?

A dokumentum nyomtatása előtt a beépített házi NAV-ellenőr szolgáltatás Neked dolgozva 70 féle különböző logikai ütközést vizsgál és javít útnyilvántartásodban, hogy a végeredmény egy 100%-is NAV-álló útnyilvántartás legyen.

Ha te is KATA-t elhagyó vagy 2022. szeptemberétől, mentsd el ezt a cikket magadnak, jól fog jönni!

Ha egy ismerősöd hagyta ott a KATA-t, küldd el neki ezt a cikket, még meg fogja köszönni egyszer! :)

Kipróbálom a RoadRecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere