Google helyelőzményekből útnyilvántartás – Csak a RoadRecordnál!

Legutóbb frissítve: 2023.07.26.

Google Timeline-ból ingyenes útnyilvántartás?

Ha a telefonodon használt Google fiókodban be van kapcsolva a Helyelőzmények opció, a Google Térkép idővonala a helyelőzmények alapján megjeleníti, hogy milyen helyeket kerestél fel, illetve milyen útvonalakat tettél meg, de a felkeresett helyeket akár közvetlenül az idővonalon is rögzítheted manuálisan.

Ez jó megoldásnak tűnik, ha lízingesként vagy tartós bérletet választóként útnyilvántartást kell vezetned, hiszen nem kell a nap végén visszaemlékezned, hogy milyen helyeken jártál és még távolságokat sem kell számolgatnod. Önmagában azonban a Google Timeline (ill. Google Idővonal) sem technikai, sem jogszabályi szempontból nem felel meg egy NAV által elfogadható útnyilvántartásnak.

A jó hír az, hogy ha vannak ilyen felhasználható útjaid a Google Timeline-ban, a RoadRecord-dal a világon egyedülálló módon teljesen NAV-álló útnyilvántartássá varázsolhatod őket! :)

Miért nem elég magában a Google Timeline útnyilvántartáshoz?

Előny, ha vannak útjaid Google Timeline-ban – legalább nem a nulláról indulsz -, viszont hiányoznak belőle az útnyilvántartás kötelező elemei, amiket utólag kell pótolnod, mint például:

  • A partnereidet be kell azonosítanod és el kell nevezned
  • Az utazásaidat magán vagy üzleti kategóriába kell sorolnod
  • Minden úthoz utazási célt kell rendelned
  • Meg kell adnod a tankolásaid helyét/idejét, a tankolt üzemanyag mennyiségét/árát, valamint a kilométeróra-állásokat is

Ezek mellett, ha korábbi időszakokban nem volt bekapcsolva a Helyelőzmények, akkor visszamenőlegesen nem tudod pótolni az útnyilvántartásodat.

“Akkor mégis hogyan lesz a Google Timeline adatokból NAV-álló útnyilvántartás?”

ingyenes útnyilvántartás google timeline

Google Timeline-ból valódi útnyilvántartás

Egyre többen fordulnak hozzánk azzal, hogy a Google Timeline és Excel segítségével vezetett útnyilvántartásuk túl sok utómunkával és rengeteg vesződséggel jár, ezért egyszerűbb megoldást keresnek.

Még szerencse, hogy a RoadRecord-nak van nem csak 1, hanem rögtön 2 megoldása is erre a problémára! :)

 

Kezdjük az importálást!

Először lépésről lépésre megmutatjuk azt a verziót, amikor magadnak importálod és változtatod NAV-álló útnyilvántartássá a Google Timeline fájlt a RoadRecord Online programban:

1. Google Takeout megnyitása

A Google Takeout nevű szolgáltatással a Google-fiókodhoz kapcsolódó adataidat tudod letölteni a számítógépedre – a Google Timeline-ban (azaz Idővonalban) található útadataidhoz is erre a megoldásra lesz szükséged.

Bizonyosodj meg, hogy a használni kívánt Google-fiókkal (e-mail címmel) vagy bejelentkezve, majd nyisd meg az ahhoz tartozó Google Takeout-ot – a legegyszerűbb, ha beírod Google-be, hogy “Google Takeout”. :)

útnyilvántartás google timeline 1

Irány a Google Takeout

2. Helyelőzmények

Alapértelmezett esetben minden opció ki lesz jelölve, ezért jelölj ki mindent, keresd meg és válaszd ki csak a Helyelőzmények opciót a listából, majd a lista aljára görgetve kattints a “Következő lépés” gombra.

útnyilvántartás google timeline 2

3. JSON

Válaszd ki a JSON fájlformátumot (valószínűleg az fog megjelenni alapértelmezettként) és OK.

útnyilvántartás google timeline 3

4. Fájltípus, gyakoriság és cél kiválasztása

Amennyiben azonnal le szeretnéd tölteni a Google Timeline által rögzített útjaidat, célszerű az Egyszeri exportálást választani, ZIP fájlformátumba csomagolva.

Ennél a lépésnél azt is ki tudod választani, hogy maximum mekkora méretű fájlt töltsön le egybe – érdemes minél nagyobb értéket megadni, mert egyszerűbb dolgozni vele, ha egy fájlban található minden adat (a 2GB tökéletesen elég).

útnyilvántartás google timeline 4

5/A. A letöltött JSON fájl importálása útnyilvántartásodba a RoadRecord Online programban

Miután exportáltad és letöltötted helyelőzményeidet, egy ZIP fájlt fogsz kapni, amit ki kell csomagolnod a számítógépeden. Ezután egy Takeout, vagy Takeout 2 (stb.) nevű mappát fogsz látni, ami tartalmazni fogja a helyelőzményeidet évek és azon belül hónapok szerint JSON fájlokban.

google timeline json fájl

Ezután annyi a dolgod, hogy a RoadRecord Online rendszerében a Fix utak importálása menüpontban importálod az adott hónapra vonatkozó JSON fájlt és néhány kattintással összeállítsd az útnyilvántartásodat arra a hónapra.

Még részletesebb cikkünket az importról itt olvashatod.

google timeline útimport

 

5/B. Segítünk Google Timeline-os adataidból NAV-álló útnyilvántartást készíteni

Ha nincs elég időd manuálisan importálni ezeket az utakat, bízd ránk NAV-álló útnyilvántartásod elkészítését az elejétől a végéig!

Akár Te importálod a Google Timeline-os útjaidat a RoadRecord Online programban, akár mi készítjük el helyetted, biztos lehetsz benne, hogy útnyilvántartásod minden elvárásnak és jogszabálynak megfelelő lesz.

A jövőre való tekintettel pedig:

Miért használj útnyilvántartó programot Google Timeline helyett?

Az automata útrögzítés kényelmét megtartva pontos és NAV-álló útnyilvántartást készíthetsz a RoadRecord útnyilvántartó applikációval és webes programmal, ráadásul a fent látható exportálási folyamattól is megkíméled magad.

A RoadRecord mobilapplikáció a napi szintű útrögzítésre van optmalizálva és Te is jobban jársz, ha jelen időben rögzíted folyamatosan céges- és magánútjaidat ,és nem utólag kell összeállítanod útnyilvántartásodat, így a Google Timeline nyújtotta lehetőséget csak vészhelyzet esetére ajánljuk, “hagyományos használatra” ott a RoadRecord!. :)

RoadRecord automata útnyilvántartó applikáció a mindennapi útjaidhoz

A RoadRecord mobil app automata rögzítése nem használja folyamatosan a készüléked GPS-ét, csak a megérkezéseket rögzíti, amire az útnyilvántartáshoz szükség van. Az app emiatt nem meríti a telefonod akkumulátorát és mobilinternet-keretét, nem vagy folyamatosan megfigyelve sem, az alkalmazáson belül pedig rögzítheted tankolásaidat és hóvégi kilométeróra-állásaidat is.

Hó végén csak az újonnan automatikusan rögzített partnerek nevét kell megadnod, a kategorizálást és az utazási célok hozzárendelését elvégzi helyetted a program. Rögzített útjaidat a számítógépeden szükség esetén kiegészítheted vagy módosíthatod, majd nyomtathatod is NAV-álló útnyilvántartásodat.

Az intelligens útajánlás funkció segítségével pedig elmaradt bizonylataidat is könnyedén pótolhatod.

Kipróbálom a RoadRecord-ot!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere