Google helyelőzményekből útnyilvántartás

Legutóbb frissítve: 2024.04.16.

Google Timeline-ból ingyenes útnyilvántartás?

Ha a telefonodon használt Google fiókodban be van kapcsolva a Helyelőzmények opció, a Google Térkép idővonala a helyelőzmények alapján megjeleníti, hogy milyen helyeket kerestél fel, illetve milyen útvonalakat tettél meg, de a felkeresett helyeket akár közvetlenül az idővonalon is rögzítheted manuálisan.

Ez jó megoldásnak tűnik, ha lízingesként vagy tartós bérletet választóként útnyilvántartást kell vezetned, hiszen nem kell a nap végén visszaemlékezned, hogy milyen helyeken jártál és még távolságokat sem kell számolgatnod. Önmagában azonban a Google Timeline (ill. Google Idővonal) sem technikai, sem jogszabályi szempontból nem felel meg egy NAV által elfogadható útnyilvántartásnak.

A jó hír az, hogy ha vannak ilyen felhasználható útjaid a Google Timeline-ban, a RoadRecord-dal a világon egyedülálló módon teljesen NAV-álló útnyilvántartássá varázsolhatod őket! :)

Miért nem elég magában a Google Timeline útnyilvántartáshoz?

Előny, ha vannak útjaid Google Timeline-ban – legalább nem a nulláról indulsz -, viszont hiányoznak belőle az útnyilvántartás kötelező elemei, amiket utólag kell pótolnod, mint például:

  • A partnereidet be kell azonosítanod és el kell nevezned
  • Az utazásaidat magán vagy üzleti kategóriába kell sorolnod
  • Minden úthoz utazási célt kell rendelned
  • Meg kell adnod a tankolásaid helyét/idejét, a tankolt üzemanyag mennyiségét/árát, valamint a kilométeróra-állásokat is

Ezek mellett, ha korábbi időszakokban nem volt bekapcsolva a Helyelőzmények, akkor visszamenőlegesen nem tudod pótolni az útnyilvántartásodat.

“Akkor mégis hogyan lesz a Google Timeline adatokból NAV-álló útnyilvántartás?”

ingyenes útnyilvántartás google timeline

ÚJ: Manuális művelet szükséges a Google Idővonalad mentéséhez

A Google adatvédelmi okokból változtatásokat vezet be a Helyelőzmények és a Google Térkép idővonalának tárolásában: a cég 2024 folyamán fokozatosan átáll arra, hogy a Google Idővonalban gyűjtött útjaidat a felhő helyett közvetlenül a telefonodon tárolja.

A közeljövőben alapértelmezés szerint a Google a jelenlegi 18 hónap helyett csupán 3 hónapig fogja tárolni az útjaidat, ezután automatikusan törli őket, hacsak Te nem állítod be másként. Ez azt jelenti, hogy ezentúl Neked kell eldöntened, hogy mennyi ideig szeretnéd tárolni az útjaidat.

Ha üzleti célból (is) használsz autót, mert elszámolás vagy lízing ÁFA-visszaigénylés miatt kiküldetési rendelvényt vagy útnyilvántartást vezetsz, akkor ezek az utak rendkívül értékesek számodra, ezért erősen javasoljuk, hogy

  • kapcsold BE a Helyelőzményeket mentését a Google-fiókodban, valamint
  • kapcsold KI az útelőzményeid automatikus törlését,

mivel a NAV visszamenőlegesen is ellenőrizheti útnyilvántartásodat, amihez a Google által a háttérben rögzített útjaid egy kiváló alapként funkcionálnak, függetlenül az útnyilvántartó programodtól.

Ezeket a Google-fiókod kezelésére kattintva az Adatok és adatvédelem menü Tevékenységek és felkeresett helyek alpontjában éred el:

google útnyilvántartás helyelőzmények

Most pedig nézzük meg, hogyan lehet a Google idővonalat útnyilvántartássá alakítása lépésről lépésre. Ha a fentebb jelzett átállás miatt változás áll be a Google Takeout vagy egy másik kapcsolódó szolgáltatás működésében, jelen cikket frissíteni fogjuk a képernyőképekkel együtt.

Google Timeline-ból valódi útnyilvántartás

Egyre többen fordulnak hozzánk azzal, hogy a Google Timeline és Excel segítségével vezetett útnyilvántartásuk túl sok utómunkával és rengeteg vesződséggel jár, ezért egyszerűbb megoldást keresnek.

Még szerencse, hogy a RoadRecord-nak van nem csak 1, hanem rögtön 2 megoldása is erre a problémára! :)

Először lépésről lépésre megmutatjuk azt a verziót, amikor magadnak importálod és változtatod NAV-álló útnyilvántartássá a Google Timeline fájlt a RoadRecord Online programban:

1. Google Takeout megnyitása

A Google Takeout nevű szolgáltatással a Google-fiókodhoz kapcsolódó adataidat tudod letölteni a számítógépedre – a Google Timeline-ban (azaz Idővonalban) található útadataidhoz is erre a megoldásra lesz szükséged.

Bizonyosodj meg, hogy a használni kívánt Google-fiókkal (e-mail címmel) vagy bejelentkezve, majd nyisd meg az ahhoz tartozó Google Takeout-ot – a legegyszerűbb, ha beírod Google-be, hogy “Google Takeout”. :)

útnyilvántartás google timeline 1

Irány a Google Takeout

2. Helyelőzmények

Alapértelmezett esetben minden opció ki lesz jelölve, ezért jelölj ki mindent, keresd meg és válaszd ki csak a Helyelőzmények opciót a listából, majd a lista aljára görgetve kattints a “Következő lépés” gombra.

útnyilvántartás google timeline 2

3. JSON

Válaszd ki a JSON fájlformátumot (valószínűleg az fog megjelenni alapértelmezettként) és OK.

útnyilvántartás google timeline 3

4. Fájltípus, gyakoriság és cél kiválasztása

Amennyiben azonnal le szeretnéd tölteni a Google Timeline által rögzített útjaidat, célszerű az Egyszeri exportálást választani, ZIP fájlformátumba csomagolva.

Ennél a lépésnél azt is ki tudod választani, hogy maximum mekkora méretű fájlt töltsön le egybe – érdemes minél nagyobb értéket megadni, mert egyszerűbb dolgozni vele, ha egy fájlban található minden adat (a 2GB tökéletesen elég).

útnyilvántartás google timeline 4

5/A. A letöltött JSON fájl importálása útnyilvántartásodba a RoadRecord Online programban

Miután exportáltad és letöltötted helyelőzményeidet, egy ZIP fájlt fogsz kapni. Ha egyben minden évre és minden hónapra vonatkozó adatot fel szeretnél tölteni, akkor a ZIP fájlt is feltöltheted az Utak importálása menüpontban.

Ha csak bizonyos hónapokat vagy időszakokat szeretnél importálni, akkor a ZIP fájlt ki kell csomagolnod a számítógépeden. Ezután egy Takeout, vagy Takeout 2 (stb.) nevű mappát fogsz látni, ami tartalmazni fogja a helyelőzményeidet évek és azon belül hónapok szerint JSON fájlokban.

google timeline json fájl

Ezután annyi a dolgod, hogy a RoadRecord Online rendszerében az Utak importálása menüpontban importálod az adott hónapra vonatkozó JSON fájlt és néhány kattintással összeállítsd az útnyilvántartásodat arra a hónapra.

Még részletesebb cikkünket az importról itt olvashatod.

5/B. Segítünk Google Timeline-os adataidból NAV-álló útnyilvántartást készíteni

Ha nincs elég időd manuálisan importálni ezeket az utakat, bízd ránk NAV-álló útnyilvántartásod elkészítését az elejétől a végéig!

Akár Te importálod a Google Timeline-os útjaidat a RoadRecord Online programban, akár mi készítjük el helyetted, biztos lehetsz benne, hogy útnyilvántartásod minden elvárásnak és jogszabálynak megfelelő lesz.

A jövőre való tekintettel pedig:

Miért használj útnyilvántartó programot Google Timeline helyett?

Az automata útrögzítés kényelmét megtartva pontos és NAV-álló útnyilvántartást készíthetsz a RoadRecord útnyilvántartó applikációval és webes programmal, ráadásul a fent látható exportálási folyamattól is megkíméled magad.

A RoadRecord mobilapplikáció a napi szintű útrögzítésre van optmalizálva és Te is jobban jársz, ha jelen időben rögzíted folyamatosan céges- és magánútjaidat ,és nem utólag kell összeállítanod útnyilvántartásodat, így a Google Timeline nyújtotta lehetőséget csak vészhelyzet esetére ajánljuk, “hagyományos használatra” ott a RoadRecord!. :)

RoadRecord automata útnyilvántartó applikáció a mindennapi útjaidhoz

A RoadRecord mobil app automata rögzítése nem használja folyamatosan a készüléked GPS-ét, csak a megérkezéseket rögzíti, amire az útnyilvántartáshoz szükség van. Az app emiatt nem meríti a telefonod akkumulátorát és mobilinternet-keretét, nem vagy folyamatosan megfigyelve sem, az alkalmazáson belül pedig rögzítheted tankolásaidat és hóvégi kilométeróra-állásaidat is.

Hó végén csak az újonnan automatikusan rögzített partnerek nevét kell megadnod, a kategorizálást és az utazási célok hozzárendelését elvégzi helyetted a program. Rögzített útjaidat a számítógépeden szükség esetén kiegészítheted vagy módosíthatod, majd nyomtathatod is NAV-álló útnyilvántartásodat.

Az intelligens útajánlás funkció segítségével pedig elmaradt bizonylataidat is könnyedén pótolhatod.

Kipróbálom a RoadRecord-ot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere