Ingyenes útnyilvántartás Google Timeline segítségével?

Utoljára frissítve: 2022.04.20.

Ingyenes útnyilvántartás?

Az útnyilvántartás ingyenes megoldásával kecsegtet a Google Maps Timeline (Google Térkép Idővonal) szolgáltatása, ám a legtöbben hamar felismerik, hogy minden jogszabálynak megfelelő útnyilvántartást csak rengeteg Exceles utómunka, idő és energia árán tudnak összerakni belőle.

Ha a Google fiókodban be van kapcsolva a Helyelőzmények opció, a Google Térkép idővonala a helyelőzmények alapján megjeleníti, hogy milyen helyeket kerestél fel, illetve milyen útvonalakat tettél meg, de akár a felkeresett helyeket közvetlenül az idővonalon manuálisan is rögzítheted.

Ez jónak tűnik, ha útnyilvántartást kell vezetned, hiszen nem kell nap végén visszaemlékezned, hogy merre jártál és még a távolságokat sem kell számolgatnod. A Google Timeline (Google Idővonal) segítségével készített útnyilvántartásnak azonban technikai és jogszabályi buktatói is vannak, ami rengeteg utómunkát jelent.

Technikai hiányosságok a Google Timeline esetében

  • A helyelőzményeknek, helymeghatározásnak folyamatosan bekapcsolva kell lennie, ami meríti a telefonod akkumulátorát.
  • Ha korábbi időszakokban nem volt bekapcsolva a helyelőzmények, akkor visszamenőlegesen nem tudod pótolni az útnyilvántartásodat.
  • A Google Timeline alkalmazás készülékspecifikusan pontos: a telefon GPS adatát használja, aminek pontossága, elérhetősége készülékenként eltérhet. Például alagútnál, garázsban megszakadhat a jel.
  • A meglátogatott helyeket nem biztos, hogy pontosan mutatja. Elképzelhető, hogy útvonalakat kell egyesítened, esetleg szétválasztanod, ami rengeteg utómunkát jelent.

Hiányoznak az útnyilvántartás kötelező elemei, amiket utólag kell pótolnod

  • A partnereidet be kell azonosítanod és elnevezned.
  • Az utazásaidat magán vagy üzleti kategóriába kell sorolnod.
  • Minden úthoz utazási célt kell rendelned.
  • Meg kell adnod a tankolásaid helyét, idejét, üzemanyag mennyiségét, árát,
  • Valamint a kilométeróra állásokat is.

ingyenes útnyilvántartás google timeline

Egyre többen fordulnak hozzánk azzal, hogy a Google Timeline és Excel segítségével vezetett útnyilvántartásuk túl sok utómunkával és rengeteg vesződséggel jár, ezért egyszerűbb megoldást keresnek.

Google Timeline-ból útnyilvántartás

Még szerencse, hogy a RoadRecord-nak van megoldása erre a problémára! :)

Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudod útnyilvántartássá alakítani a Google Timeline-ból kinyert adataidat.

1. Google Takeout megnyitása

A Takeout nevű Google-szolgáltatással a Google-fiókodhoz kapcsolódó adataidat tudod letölteni, a Timeline-ban található útadataidhoz is erre lesz szükséged. Nyisd meg a használni kívánt Google-fiókodhoz tartozó Google Takeout-ot – a legegyszerűbb, ha beírod Google-be, hogy “Google Takeout”.

útnyilvántartás google timeline 1

2. Helyelőzmények

Keresd meg és válaszd ki a Helyelőzmények opciót a listából, majd a lista aljára görgetve kattints a “Következő lépés” gombra.

útnyilvántartás google timeline 2

3. JSON

Válaszd ki a JSON fájlformátumot (valószínűleg az fog megjelenni alapértelmezettként).

útnyilvántartás google timeline 3

4. Fájltípus, gyakoriság és cél kiválasztása

Amennyiben azonnal le szeretnéd tölteni, célszerű az Egyszeri exportálást választani ZIP fájlformátumba csomagolva.

Ennél a lépésnél azt is ki tudod választani, hogy maximum mekkora méretű fájlt töltsön le egybe – érdemes minél nagyobb értéket megadni, mert egyszerűbb dolgozni vele, ha egy fájlban található minden adat.

útnyilvántartás google timeline 4

5. Szakértőink segítenek NAV-álló útnyilvántartást készíteni

A Google Takeout-ból kinyert adatokból segítünk Neked 100%-ban NAV-álló útnyilvántartást készíteni, de ha az időd nem teszi lehetővé, akkor az útnyilvántartásod teljes elkészítését is átvállaljuk helyetted.

Bármelyik megoldást is választod, biztos lehetsz benne, hogy útnyilvántartásod minden elvásárnak megfelelő lesz.

A jövőre való tekintettel pedig:

Miért használj útnyilvántartó progamot Google Timeline helyett?

Az automata útrögzítés kényelmét megtartva pontos és NAV-álló útnyilvántartást készíthetsz a RoadRecord útnyilvántartó applikációval és online programmal, ráadásul a fent látható exportálási folyamattól is megkíméled magad.

A RoadRecord mobil app automata rögzítése nem használja folyamatosan a készüléked GPS-ét, csak a megérkezéseket rögzíti, amire az útnyilvántartáshoz szükség van. Nem meríti a telefonod akkumulátorát és mobil keretét, és nem vagy folyamatosan megfigyelve. A mobil alkalmazásban rögzítheted tankolásaidat és hóvégi kilométeróra-állásaidat is.

Hó végén csak az újonnan automatikusan rögzített partnerek nevét kell megadnod, a kategorizálást és az utazási célok hozzárendelését elvégzi helyetted a program. Rögzített útjaidat a számítógépeden szükség esetén kiegészítheted vagy módosíthatod, majd nyomtathatod is NAV-álló útnyilvántartásodat.

Az intelligens útajánlás funkció segítségével pedig elmaradt bizonylataidat is könnyedén pótolhatod.

Kipróbálom!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 390
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere