Fix utak importálása Google Timeline-ból

Mire vagy kíváncsi?

Fix utak importálása Google Timeline-ból

Kategória:

A partnerek importálásához hasonlóan lehetőséged van a Google Idővonaladból fix utakat létrehozni. Az importálandó dokumentum mérete maximálisan 20 MB lehet.

Általános tudnivalók a fix utak importálásával kapcsolatban

 • Az importálandó fájlban több időszakra (év, hónap) vonatkozó utak lehetnek, de csak a kiválasztott évre és hónapra vonatkozó utak töltődnek fel. Másik időszak kiválasztása után feltölthető újra ugyanaz az import fájl.
 • Egyszerre csak egy importálás futhat, több import fájl feltöltése esetén meg kell várni, hogy az egyes importálások befejeződjenek. Importálás közben az adott időszakot ne szerkeszd!
 • FONTOS! Az adott napokon az utakat felülírjuk, vagyis minden korábban rögzített utat törlünk, beleértve a napi indulási-érkezési helyet, a napi állandó utakat, a mobilon rögzített utakat és a korábban rögzített fix utakat is.
 • Importálás során a program nem duplikál! Tehát, ha az adott napon szerepel az adott partner, akkor nem vesszük figyelembe az importálást.
 •  Az importált utak sorrendje a json fájlban lévő sorrend lesz.
 • Az importálás során nem vesszük figyelembe a munkaszüneti és szabad napokat, akkor is meg fog jelenni az utaknál, ha a fájlban ünnepnapon szerepelt az út.
 • A korábban felrögzített tankolások esetén a tankoláshoz igazítva szúrjuk be az importált utakat. De javasoljuk, hogy az importálás után rögzítsd a tankolások adatait.
 • Az import fájlt a meglévő partnerekkel összevetjük. Akkor tudjuk beazonosítani a partnert, ha a név és a címadatok megegyeznek vagy a koordináták alapján életszerűen közel van egy meglévő partnerhez (légvonalban 200 méteren belül). Ha a partner nem szerepel az adatbázisban új partnerként létrehozzuk.
  Ha azonos nevű, de különböző című új partnerek szerepelnek a listában, akkor számozással különböztetve hozzuk létre az új partnereket.
 • Partner adatbázisban beazonosított partner esetén az adatbázisban lévő utazási cél kerül be az úthoz. Új partner esetén pedig az ügyfélnél beállított alapértelmezett utazási céllal hozzuk létre az utat.
 • Ha több felhasználóval használjátok a RoadRecord fiókot akkor fix út importálást “mobil app” felhasználókon kívül minden felhasználó végezhet. A sikeres importálásról szóló értesítőt az Adminisztrátor kapja meg.

ÚJ: Manuális művelet szükséges a Google Idővonalad mentéséhez

A Google adatvédelmi okokból változtatásokat vezet be a Helyelőzmények és a Google Térkép idővonalának tárolásában: a cég 2024 folyamán fokozatosan átáll arra, hogy a Google Idővonalban gyűjtött útjaidat a felhő helyett közvetlenül a telefonodon tárolja.

A közeljövőben alapértelmezés szerint a Google a jelenlegi 18 hónap helyett csupán 3 hónapig fogja tárolni az útjaidat, ezután automatikusan törli őket, hacsak Te nem állítod be másként. Ez azt jelenti, hogy ezentúl Neked kell eldöntened, hogy mennyi ideig szeretnéd tárolni az útjaidat.

Ha üzleti célból (is) használsz autót, mert elszámolás vagy lízing ÁFA-visszaigénylés miatt kiküldetési rendelvényt vagy útnyilvántartást vezetsz, akkor ezek az utak rendkívül értékesek számodra, ezért erősen javasoljuk, hogy

 • kapcsold BE a Helyelőzményeket mentését a Google-fiókodban, valamint
 • kapcsold KI az útelőzményeid automatikus törlését,

mivel a NAV visszamenőlegesen is ellenőrizheti útnyilvántartásodat, amihez a Google által a háttérben rögzített útjaid egy kiváló alapként funkcionálnak, függetlenül az útnyilvántartó programodtól.

Ezeket a Google-fiókod kezelésére kattintva az Adatok és adatvédelem menü Tevékenységek és felkeresett helyek alpontjában éred el:

google útnyilvántartás helyelőzmények

Most pedig következzen a Google idővonal útnyilvántartássá alakítása lépésről lépésre. Ha a fent jelzett átállás miatt változás áll be a Google Takeout vagy egy másik kapcsolódó szolgáltatás működésében, jelen cikket frissíteni fogjuk.

Adatok exportálása a Google fiókodból

1. Jelentkezz be abba a Google-fiókodba, amit telefonon is használsz, majd nyisd meg a Google Takeout-ot!

Irány a Google Takeout

2. A ‘Kijelölések megszüntetése’ után válaszd ki a Helyelőzmények lehetőséget (tehát csak ez legyen bepipálva), majd menj a Következő lépésre a lap alján!

3. Válaszd ki a tömörítés módját, (mi a ZIP formátumot ajánljuk), és exportálás gyakoriságát. A Google fiókodhoz tartozó e-mail címedre fogod megkapni a letöltési linket (FONTOS! Ez az e-mail cím nem feltétlenül egyezik azzal a címmel, amelyhez a RoadRecord fiókod tartozik, a kettő egymástól független.)

4. A letöltött fájlokat mindenképp tömörítsd ki, feltölteni csak a JSON formátumú előzményadatok feltöltésére van lehetőség (tehát a .zip fájl így tömörítve közvetlenül nem tölthető fel)!

A kibontáshoz itt találsz segítséget:
Windows
MAC OS

Fix utak importálása

Az importáláshoz a Havi utak alatt lépj az Utak menüpontra és nyisd le a Hasznos holmik menüpontot és válaszd a Fix utak importálása lehetőséget!

A Fix utak importálása felületen először válaszd ki az adatforrás típusok közül a Google Timeline-t, majd kattints a Tovább a következő lépésre gombra!

Ezután középen a Fájl kiválasztása gombra kattintva válaszd ki a Google Takeout-ból korábban exportált fájlt!

A fájl kiválasztása után a rendszer ellenőrzi, hogy megfelelő-e a formátuma. Ha zöldre változik a téglalap, a fájl megfelelő formátumú, tehát kattinthatsz a Fájl feltöltése lehetőségre a feltöltéshez.

A következő lépésben nincs más teendőd, mint a Fájl feltöltése, tovább a következő lépésre gombra kattintani!

Ezek után az importálás elindul. A fix utak létrehozásához szükséges idő több tényezőtől függ.

Az Aktuális állapot megtekintésére kattintva megjelenik az utak listája és a felső mezőkben jelezzük, hogy hol tart a folyamat: hány darab utat hoztunk létre sikeresen, mennyi van folyamatban és hány darabot nem sikerült létrehozni.

Az Utak menüpontban már láthatóak is a sikeresen létrehozott utak!

Megtekintheted az importálás során létrehozott fix utak listáját. A jobb felső sarokban lenyíló menüben válaszd az Importált fix utak listáját!

A megnyíló ablak méretét változtathatod, görgetéssel böngészheted végig a feltöltött fix utakat és kereshetsz is az utak között.

Azokat a napokat is szerkesztheted utólag, amikre utakat importáltál.
Ahol csak címadat van, tehát név nélkül kerültek a pontok újként a rendszerbe, mindenképp át kell nevezni a pontokat, ehhez itt találsz segítséget.
Naptár vagy lista nézetben nyisd meg a napot! Az importált utakat a ikonnal jelöljük.

Google Timeline import esetén az utak időpontját is megjelenítjük naptár és lista nézetben is.

A sor végén lévő törlés ikonnal törölheted az egyes utakat, módosíthatod az utazás célját, változtathatsz az utak napon belüli sorrendjén és új utakat is fel tudsz vinni. Részletek itt.

Lehetőséged van az összes importált fix út törlésére is. Az Utak menüpont, Hasznos holmik menüjében válaszd az Importált utak törlése lehetőséget.

Hasonló bejegyzések