Végre az elektromos magánautósok is elszámolhatnak üzemanyagot

“Hát ezt is megértük!” – mondják egymásnak szarkasztikusan a villanyautósok és a plug-in hybridet használók, miután egy évtizede húzódó problémájukra tett pontot egy nemrég kiadott kormányrendelet, amelyben megszabták, hogy a két autótípus tulajdonosaik hogyan számolhatnak el üzemanyag-költséget magánszemélyként hivatalos útjaik után 2022. október 1-től.

elektromos autó töltés

Plug-in (tölthető) hibridek üzemanyag-elszámolása

A tölthető hibrid járművek használata esetén a járműbe beépített belső égésű motor hengerűrtartalma alapján a vonatkozó kormányrendelet szerint meghatározható üzemanyag-fogyasztási alapnorma-átalány 70%-a.

Példa:

Egy 1600 cm3-s, benzines személygépkocsi üzemanyag-fogyasztási alapnorma-átalány értéke 9,5 liter / 100 km, az ezzel egyenértékű plug-in hibrid autó alapnorma-átalány értéke ennek 70%-a, tehát 6,65 liter / 100 km.

A benzin- és gázolajüzemű autókra és a motorkerékpárokra vonatkozó fogyasztási norma-táblázatokat részletesen megtalálod ide vonatkozó aloldalunkon.

Tisztán elektromos autók üzemanyag-elszámolása

Az elektromos autók terén is konkrét számot publikált a Közlöny, amely szerint a tisztán elektromos járművek esetében 3 liter / 100 km 95-ös, ólmozatlan benzin aktuális hivatalos NAV üzemanyagárának az összege számolható el adómentesen.

Ez óriási hír az elektromos magánautósoknak, hiszen eddig egyáltalán nem volt lehetőségük hivatalos, alapnorma-átalány szerinti elszámolásra, mostantól viszont megtehetik ezt.

A tölthető hibridek és a tisztán elektromos autók üzemanyag-költségét tehát a mindenkori üzemanyagártól tették függővé.

FONTOS: Céges autók esetében az üzemanyag-elszámolás továbbra is számlák alapján történik, függetlenül a felhasznált üzemanyag típusától – így ez alól az elektromos autók sem kivételek.

“És mi a helyzet a nem tölthető hibridekkel?”

A nem tölthető, kevésbé elektromos használaton alapuló hibridautók üzemanyagköltség-elszámolási alapnorma értékeként a kormányrendelet szerint továbbra is csak a gyártó vagy műszaki szakértő által megállapított átlagfogyasztási érték használható.

“Hogyan számoljak el üzemanyagot?”

Magánautók céges használatára a kiküldetési rendelvény a legoptimálisabb választás, amivel a munkáltató/megbízó legálisan képes csökkenteni a házi pénztára összegét és adó-, valamint járulékmentesen el tudja számolni a magánszemély üzleti célú kiküldetéseit – vagy akár a béren kívüli juttatást is rendezheti ezzel, járulékmentessége miatt.

Nem véletlenül lett fentebb “magánszemély” említve: a munkavállalók mellett megbízottak, tisztségviselők, de akár az egyszemélyes Kft.-k ügyvezetője, ill. bármelyik cégtulajdonos is vezethet kiküldetési rendelvényt!

Amilyen hivatalos hangzik maga a szó, a kiküldetési rendelvény vezetése annál egyszerűbb: manapság már gyerekjáték összeállítani, hiszen automatikusan, mobilapplikációról is rögzítheted útjaidat egy útnyilvántartó program segítségével.

“Melyik útnyilvántartó programot válasszam?”

Magyarországon erre a legjobb választás a RoadRecord, amellyel 3+1 féleképpen tudod automatikusan rögzíteni útjaid, majd számítógép előtt percek alatt véglegesítheted és kinyomtathatod kiküldetési rendelvényedet, ami ráadásul 100%-ban NAV-álló is lesz!

Ez utóbbi garanciát a RoadRecord beépített házi NAV-ellenőr funkciója biztosítja, mely 70 különböző logikai ütközést vizsgál és javít nyomtatás előtt a kiküldetési rendelvényedben, hogy az biztosan minden elvárásnak megfeleljen.

A RoadRecord útnyilvántartó program 14 napig ingyen és kötelezettségek nélkül kipróbálható!

 

Kipróbálom tízezrek kedvencét!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere