Operatív lízing céges autó beszerzésre

2024.05.14.

Az operatív lízing egy finanszírozási forma. Cégautó beszerzés esetén a mai gazdasági helyzetben sok vállalkozásnak ez a konstrukció éri meg a legjobban. De vajon mit is jelent pontosan az operatív lízing, és milyen előnyökkel járhat?

Operatív lízing fogalma

Operatív lízingnek – vagy más néven tartós bérletnek – nevezzük azt a lízingtípust, amikor a bérbeadó a bérbevevő igényeinek megfelelő gépjárművet beszerzi és a bérbevevőnek, díjfizetés ellenében határozott idejű használatra átengedi. A futamidő lejártával az eszköz tulajdonjoga továbbra is a bérbeadónál marad, tulajdonjogot a bérbevevő nem szerezhet a gépjárművön.

Az operatív lízing előnyei

  • Nincs szükség tőkelekötésre: akár induló, nagyobb összegű befizetés nélkül hozzá lehet jutni az autóhoz.
  • A bérelt autó nem szerepel a vállalkozás könyveiben, így annak beszerzési értéke nem csökkenti a vállalat értékét.
  • Tervezhető költségek: a futamidő alatt fix havi díjért cserébe használható az autó a tulajdonviszonnyal járó minden kötelesség és adminisztrációs teher nélkül.
  • Az operatív lízing ÁFÁ-ja útnyilvántartással akár 90-100%-ban visszaigényelhető, amivel egy átlagos autó esetén az átalány-elszámoláshoz képest 2.100.000 Ft-ot lehet spórolni.
  • A magasabb maradványértéknek és az áfa-visszaigénylésnek köszönhetően akár 35 százalékot is meg lehet takarítani az autó finanszírozási költségein.
  • Tervezhető és kedvezőbb üzemeltetési költségek.
  • Nincs extra ügyintézés és költségek, ezeket a havi bérleti díj fedezi és a bérbeadó intézi.
  • A szerződés lejártakor a flottakezelő viseli az autó eladásának kockázatát, a cégnek ezzel már nincsen dolga.

Sokan úgy gondolják, hogy az operatív lízing magasabb költségekkel jár, mint egy saját tulajdonú jármű. Azonban, ha figyelembe vesszük az összes költséget, beleértve a karbantartást, biztosítást és értékcsökkenést, az operatív lízing gyakran gazdaságosabb választás.

Az operatív lízing költségei

Az operatív lízing havidíja általában két részből épül fel: a finanszírozási díjból és a menedzsment díjból, amely fedezheti a karbantartási költségeket, a gumiabroncs cseréket, a szervizelés költségeit, a biztosítást, az adókat, assistance szolgáltatást, sőt akár üzemanyagkártyát is.

Mivel a flottakezelő cégek nagyszámú autót kezelnek, ezért mennyiségi kedvezményeket tudnak elérni a szolgáltatóknál, ezért jobban járnak a lízingbevevő vállalkozások, mintha az üzemeltetést ők végeznék. Ráadásul az ügyintézés sok időt és energiát jelentene.

A nagyobb flottakezelő cégek oldalain található operatív lízing kalkulátor segíthet a vállalkozásoknak a költségek pontos előrejelzésében és tervezésében.

Mi a pénzügyi és az operatív lízing közötti különbség?

Az operatív lízing nagyobb rugalmasságot és kiszámítható költségeket kínál, ami ideális lehet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek prioritásként kezelik a pénzügyi likviditást és az operatív hatékonyságot. A pénzügyi lízing viszont kedvező lehet azok számára, akik hosszú távon szeretnék megvásárolni és tulajdonolni a járműveket, és készen állnak vállalni a jármű fenntartásának teljes költségét.

A pénzügyi lízing lehet zárt vagy nyílt. A zárt pénzügyi lízing esetén a futamidő végén az autó a lízingbevevő tulajdonába kerül. Ebben az esetben a lízing ÁFÁ-t nem lehet levonni. A nyílt pénzügyi lízing esetén a lízingbevevő eldöntheti, hogy a futamidő végén mi történik az autóval (kijelöl harmadik személyt, visszaadja az autót, stb). Ez a lízingkonstrukció az operatív lízinghez hasonlóan szolgáltatásnak minősül, lehetőséget nyújt ÁFA levonásra.

TIPP: Segítünk a döntésben: nyílt végű vagy operatív lízing?

operatív lízing

Céges kisteherautót is megéri operatív lízing konstrukcióban beszerezni?

Bár lehet, hogy a lízing induló részletéből már tudna a vállalkozás venni egy használt kisteherautót, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a használt teherautókra az évek során nagyon sokat kell költeni. 

Egy tartós bérletes kisteherautó esetén a vállalkozásnak lesz egy új járműve, a bérleti díjat elszámolhatja költségként, a dízel- és a bérleti díj ÁFÁ-ját pedig visszaigényelheti, ráadásul a szervizelés költségei általában benne vannak a bérleti díjban!

Akár céges személyautóról, akár kisteherautóról van szó, az operatív lízing egy olyan előnyös megoldás a céges járművek finanszírozására, amely a modern vállalati igényekhez igazodva kínál rugalmasságot, kiszámítható költségeket, és akár ÁFA mentes cégautó beszerzést.

ÁFA mentes cégautó?

2019-től útnyilvántartás vezetése nélkül a céges autó bérleti díja után az ÁFA 50%-a visszaigényelhető – ezt hívják átalány-elszámolásnak.

Ezzel szemben útnyilvántartással az ÁFA 90-100%-át is vissza lehet igényelni, céges használattól függően!

Egy átlagos ügyfelünk útnyilvántartással az átalányadóhoz képest autónként 2.100.000 Ft-ot spórol, amit kár lenne veszni hagyni.

TIPP: Számold ki, Te mennyit nyerhetsz útnyilvántartással!

“Jól hangzik a 90-100% ÁFA, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Egyértelműen egy útnyilvántartó program használata a legcélszerűbb azoknak, akik az útnyilvántartás (és a vele együtt elérhető 90-100% ÁFA-visszaigénylés) mellett döntenek, és pontos, egyszerű, minél kevesebb beavatkozást igénylő módszert keresnek.

Az ilyen programok közül Magyarországon a RoadRecord kínálja a legfejlettebb és egyben legegyszerűbb megoldást:

  • A RoadRecord mobil applikációban 3+1 féle módon tudod automatikusan rögzíteni útjaidat, akár gombnyomás nélkül, végig a háttérben futtatva
  • Az applikációban rögzített útjaidból pedig a RoadRecord Online asztali, webes felületén havi 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló útnyilvántartásodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A Piacvezető útnyilvántartót!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere