Elszámolható üzemeltetési költségek

Milyen üzemeltetési költségeket és mennyit számolhatok el?

Üzemeltetési költségek a fenntartás, javítás, és felújítás költségei

  • a javítási kiadások,
  • a karbantartási kiadások (a motorolaj és hajtóműolaj cseréje, a mosatás, fényszóró beállítás stb.),
  • a különböző biztosítási díjak,
  • a fogyasztási adó, illeték, hatósági díj, kamat, stb, kivéve ha a gépjármű beszerzési árának részét képezi.

Ezek a kiadások bizonylat, számla alapján vehetők figyelembe.

A kizárólag üzleti célú járművek esetében ezek a kiadások teljes egészében költségként elszámolhatók.

Nem kizárólag üzleti célra használt járművek esetében pedig az útnyilvántartás szerinti üzleti utak arányában vehetők figyelembe.

Általános személygépkocsi-normaköltség

A saját tulajdonú személygépkocsi esetében az üzemeltetési költségek számlák alapján történő elszámolása helyett választható az ún. általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazása is (csak útnyilvántartás esetén, kiküldetési rendelvénnyel nincs választási lehetőség).

Ez azt jelenti, hogy a magánszemély igazolás (számlák) nélkül a jármű fenntartása, felújítása címen 15 forintot számolhat el kilométerenként.

Ebben az esetben az üzemanyag költségen kívül minden üzemeltetési kiadást elszámoltnak kell tekinteni, azaz a személygépkocsi-normaköltség alkalmazása mellett nincs lehetőség további számlával igazolt költség elszámolására.

Ez a lehetőség választható, azért ha a személygépkocsi használata során az üzemeltetési költség a 15 Ft-os normaköltséget meghaladja, célszerűbb a karbantartások, javítások számlái alapján a tételes költségelszámolást választani.

Az ún. kapcsolódó egyéb kiadások (az úthasználati díj, garázsbérleti díj, parkolási díj, stb.) a 15 Ft-os normaköltségen felül elszámolhatók.

Az általános személygépkocsi-normaköltség több saját tulajdonú személygépkocsi üzleti célú használata esetén is csak úgy lehetséges, ha mindegyik esetében ezt a módot alkalmazza a magánszemély. A törvény nem engedi meg, hogy az egyiknél tételesen, a másiknál 15 Ft/km alapján történjen a költségek elszámolása.

Ezért, ha több személygépkocsi közül nem saját tulajdonú is van, és annak üzleti használata költségeit is el akarja számolni az adózó, akkor a 15 Ft/km átalányt a sajátjára sem alkalmazhatja. Ugyanakkor a más (nem személygépkocsi) járműre alkalmazott tételes költségelszámolás nem zárja ki a saját személygépkocsi(k)ra a 15 Ft/km általános normaköltség használatát.

Oszd meg ismerőseiddel

RoadRecord mobilapp

Már iPhone, Android és Windows Phone okostelefonos alkalmazással is rögzítheted adataidat, majd a többit szinkronizálással egyesítheted és szerkesztheted a számítógépeden!
kipróbálom