Rászállt a NAV az útnyilvántartásra

2018.01.08.

 

Különleges közleményt adott ki internetes oldalán a minap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amiben az útnyilvántartás pontos vezetésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Sok esetben fordul elő ugyanis, hogy a vállalkozók az útnyilvántartás helytelen vezetését, illetve hiányát utólag tanúkkal, jelenléti ívekkel, kimutatásokkal stb. próbálják kompenzálni.

Erre ugyan semmilyen esetben sincs lehetőség, hiszen a törvény világosan kimondja, hogy a szabályszerű útnyilvántartás semmilyen egyéb módon nem pótolható, és az útnyilvántartás hitelességét utólag, más bizonyítékokkal nem lehetséges alátámasztani, mégis sokan – mivel valószínűleg nincsenek birtokában ennek az információnak- megpróbálkoznak egyéb úton bizonyítani az üzleti utakat.

Márpedig a hiányos vagy rosszul vezetett útnyilvántartás esetében úgy kell tekinteni, mintha nem is lenne útnyilvántartás, azaz semmilyen üzleti úttal kapcsolatos költség nem vehető figyelembe az elszámolásban!

Ennek megfelelően azokban az ügyekben, amikben azt kérték, hogy az útnyilvántartás helyett jobb híján más bizonyítékokat vegyenek figyelembe költségelszámoláshoz, a bíróság minden alkalommal elutasította a kérelmet.

Rossz hír ez azoknak, akik a fejüket a homokba dugva továbbra is úgy gondolják, hogy megúszhatják az útnyilvántartás pontos vezetését céges autójuk költségelszámolásánál, vagy magánautójuk céges használatának bizonyításánál.

Ügyfeleinktől nap mint nap hallunk olyan érdekes történeteket a NAV ellenőrzésekről, amik azok számára igencsak nyugtalanítóak lennének, akik félvállról veszik az útnyilvántartás kérdéskörét. Egyre rafináltabb módszerekkel sikerül ugyanis tőrbe csalniuk a hanyag, útnyilvántartást mellőző vállalkozókat, melyekről videós blogbejegyzéseinkben is meséltem:

Új, kamerás módszerrel ellenőrizheti a NAV az útnyilvántartásokat

A NAV bevett módszere az útnyilvántartások ellenőrzésére

Ezek miatt nem győzzük eleget hangsúlyozni az útnyilvántartás pontos vezetésének fontosságát leendő- és jelenlegi ügyfeleinknek is, mégis van, akit így is hidegen hagy a büntetés lehetősége.

Ez a közlemény azonban bizonyítékul szolgálhat azok számára is, akik más forrásból is megerősítést várnak arról, hogy milyen fontos a precíz, összes útra kiterjedő NAV-álló útnyilvántartás vezetése.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog