A legkellemetlenebb meglepetés, ami a lízingszerződés lejárata előtt két héttel érhet

2019. 03.28.

Egyik új ügyfelünk kétségbeesetten keresett meg minket céges autója lízingszerződésének lejárta előtt két héttel. A történetét meghallgatva mindannyian egyetértettünk abban, hogy ennél kellemetlenebb meglepetés nem is érhette volna.

Hogyan NE készíts útnyilvántartást?

Új ügyfelünk céges autója 3 éves lízingszerződésének lejártához közeledve megdöbbenve szembesült azzal, hogy előző könyvelője – ígérete ellenére – egyáltalán nem készített útnyilvántartást, pedig a lízingdíj ÁFÁ-t 90%-ban visszaigényelték. Tisztában volt vele, hogy ez több, mint kellemetlen meglepetés, ugyanis egy NAV ellenőrzés során komoly büntetés vár rá, ha nincs útnyilvántartással alátámasztva a cégautó üzleti használata.

Hogyan előzheted meg, hogy ilyen helyzetbe kerülj? És ha mégis megtörtént a baj, akkor mit tehetsz?

A cégautó lízingdíj ÁFA az üzleti használat arányában igényelhető vissza. Az elszámolást jogszabályoknak megfelelő útnyilvántartással szükséges alátámasztani, amiben egyértelműen nyomon követhető az üzleti- és a magán utak aránya. Egy esetleges NAV ellenőrzés során ezt szigorúan ellenőrzik, ezért fontos, hogy kiemelten figyelj az útnyilvántartásra.

Cégautó lízing ÁFA online útnyilvántartó program

Te biztos vagy benne, hogy a könyvelőd vagy az alkalmazottad rendesen elkészíti az útnyilvántartásodat?

A havi útnyilvántartás elkészítését nagyban megkönnyíti és meggyorsítja egy NAV-álló útnyilvántartó program használata, akár te magad foglalkozol vele, akár a kollégádra bízod a feladatot.

Ha excel táblázatban készíted az útnyilvántartásodat, akkor egy több éves időszak pótlása rengeteg munkát jelent, mert egyesével kell kiszámolnod a partnerek közötti távolságot és órákig “sakkozhatsz” két tankolás közötti időszak rekonstruálásán.

A RoadRecord Online útnyilvántartó program nemcsak a havi útnyilvántartást teszi egyszerűvé, de az elmaradásaidat is könnyedén pótolhatod vele.

  • A tömeges távolságszámítással 1 gombnyomásra minden partneredtől minden partneredig tömegesen fogja az útvonal távolságokat kiszámolni a program.
  • Ráadásul az egyedülálló útajánlás funkcióval egy útnyilvántartás tervezetet kapsz, amit azután még tovább módosíthatsz.
  • Menet közben iOS és Android mobil alkalmazással rögzítheted útjaidat, amit aztán böngészőből megnyitható útnyilvántartó programodban szükség esetén tovább szerkeszthetsz.
  • A RoadRecord Online a bizonylat nyomtatása előtt 70 féle logikai ütközést ellenőriz, így az biztosan NAV-álló lesz.

Ha még így is nagyon nagy munkának találod az elmaradások pótlását, és a kollégáid is el vannak havazva, akkor az útnyilvántartás szakértői segítenek az elkészítésében!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere