Így küzdhetnek meg a lízingesek a chiphiánnyal

Legutóbb frissítve: 2023.07.18.

A koronavírusnak rengeteg váratlan hatása lett világszinten, ami az autóiparra a lehető legkíméletlenebb módon csapott le. Milyen lehetőségek állnak a lízingesek előtt 2022-ben?

Úgy tűnik, hogy az ág is húzza az autósokat – vagyis inkább az árakat felfelé. Az üzemanyagárak kilövése és a világszintű alapanyagár-növekedés mellett a chiphiány is kiemelten érinti a gépjárműgyártást, hiszen egy autó átlagosan 30.000 különböző alkotóelemből áll. Így borítékolható, hogy a jelenleg is érzékelhető új autók drágulása nem fog megállni egy jó darabig még. Ez pedig máris magával hozta a drágulást a használtautó-piacon is, mivel az új autókra pedig sokszor egy évet is kell várni a globális chiphiány miatt.

Milyen kilátásai vannak a lízingeseknek?

A globális áremelkedés közepette alaposan meg kell gondolni, hogyan válasszunk autót és lízingkonstrukciót, a piac visszarendeződéséig pedig még sokat kell várnunk. A jelenleg szerződésben álló lízingesek akkor járhatnak a legjobban, ha meghosszabbítják élő szerződésüket, vagy a Széchenyi lízing MAX+ államilag támogatott konstrukciót veszik igénybe, ami RoadRecord útnyilvántartással még sokkal ütősebb ajánlattá tehető.

Emellett meg kell jegyezni azt is, hogy egyetlen jó dolog azért mégis van a drágulásban, mégpedig az, hogy:

Minél drágább az autó, annál több lízing ÁFA-t lehet visszaigényelni!

Öröm az ürömben, hogy bár most drágább autót venni és lízingelni, a visszaigényelhető lízing ÁFA mértéke is jóval több. Azonban itt sem mindegy, hogyan döntünk: míg átalányadózással 50%, útnyilvántartással 90-100% lízing ÁFA-t is vissza lehet igényelni, ha a RoadRecord útnyilvántartó programot használjuk. Egy ügyfelünk átlagosan 2.100.000 Ft-ot takarít meg autónként útnyilvántartással az átalányadóhoz képest. Egy ekkora összegről nemhogy kiszámíthatlan gazdasági időszakban, de még békeidőben is vétek lemondani!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere