Mikor lesz a munkába járás üzleti út az útnyilvántartásodban?

2019.01.12.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy lakhelyünk és a cégünk között megtett utakat NEM lehet üzleti utazásnak tekinteni. Létezik azonban egy speciális eset, amit ebben a bejegyzésben mutatunk be.

Üzleti vagy magánút?

Céges autó útnyilvántartásának készítésekor kiemelten fontos meghatároznunk azt, hogy üzleti- vagy magánutat rögzítünk. A lízingáfa visszaigénylése éppen ezek aránya alapján történik és az útnyilvántartás vezetése ennek alátámasztásához szükséges.

Az aktuális törvények alapján a munkába járást nem lehet üzleti utazásnak tekinteni (Szja tv. 3. § 10. pont)! Van azonban egy-két kivétel!

munkába járás útnyilvántartás

Az olyan esetekben, ahol a munkaszerződésben rögzített munkavégzés helye nem a cég székhelye/telephelye, hanem változó, az otthonról indulás/oda érkezés is üzleti útnak minősülhet.

Egy másik speciális eset, amikor lakhelyünk a cégünk székhelye, és ott tényleges munkavégzés történik (pl.: otthoni irodai munka). Ebben az esetben a cég telephelyére történő munkába járás üzleti útnak számít és útnyilvántartásunkba is ez alapján tudjuk felvinni.

Vajon hogyan befolyásolja ez az üzleti- és magánutak arányát?

Ebben az esetben a céges használat aránya 50%-ról könnyen elérheti a 80-90%-ot, és ebből adódóan a visszaigényelhető lízingáfa mértéke is jelentős.

Természetesen a RoadRecord programba ezt is fel tudod vinni a napi állandó utak automatizmusba, hogy megkönnyítsd útnyilvántartásod elkészítését.

 

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere