Esettanulmány: így vesztett majdnem 1.500.000 Ft-ot egy félretájékoztatott vállalkozó az autója lízing ÁFA-jából

2019.02.16.

Hatalmas kiesést okozhat a lízing ÁFA átalányadó

Az új lízingdíj ÁFA átalány-elszámolással kapcsolatban sok félreértés és félretájékoztatás született, és sajnos egyes könyvelők, lízingcégek vagy autókereskedők sem biztos, hogy a vállalkozás számára a legkedvezőbb tanácsot adják a témában. Így történt ez az alábbi esetben is, ahol a félreértések miatt majdnem 1.500.000 Ft-tól búcsúzott el a cég.

Egyik nap új céges autó beszerzése előtt álló vállalkozó-ismerősöm hívott fel.

“Új céges autó vásárlása előtt állok és szeretném, ha segítenél Ákos a döntésben, hogy adózási szempontból mivel járok a legjobban. Már ki is néztem egy autót és a nyílt lízingben gondolkodok. Azért is örülök, mert már elmondták, hogy nem kell majd foglalkoznom az útnyilvántartással, ha a lízing ÁFA 50 százalékos átalány-elszámolását választom. Nekem ez pont jó, mert az irodához közel van a lakásom és gyakorlatilag gyalog járok be. Az autót nemcsak a munkámhoz használom, ezért nálam amúgy is magas a magánhasználat aránya és nem is akarok foglalkozni az útnyilvántartással.”

“Ez nem teljesen igaz” – mondtam neki.

Az rendben van, hogy a nyílt lízinget választja, mert adózási szempontból most az a legjobb. Így tudja a legtöbb ÁFÁ-t visszaigényelni: az ÁFA felét átalány-elszámolás, vagy útnyilvántartással akár a teljes ÁFÁ-t le tudja írni, ha olyan a céges használat aránya.

És itt az első félretájékoztatás vagy félreértés: neki azt mondták, hogy amúgy is maximum 70%-ot lehet visszaigényelni útnyilvántartással…

FONTOS! Nincs olyan, hogy 70% lenne a maximálisan visszaigényelhető ÁFA. A céges útjainak arányában számolhatja el, tehát ez akár 100% is lehet. Az iparági átlag tapasztalataim szerint 90% és ez nagyon nagy különbség tud lenni az 50%-hoz képest, főleg ha drága autót szerez be valaki.

lizingdij afa atalany felreertes

Számoljunk!

Kiderült, hogy az autó ára közel 19 millió forint, ami alapján könnyen kiszámolhatjuk, hogy mivel jár a legjobban: lízing ÁFA kalkulátor itt!

Ennek az autónak az 50% ÁFÁ-ja kicsivel több, mint 2 millió forint. Ennyit tud elszámolni, ha az átalány elszámolást választja. Az ÁFA másik fele szintén több mint 2 millió forint, amiről ő biztosan lemond, ha nem vezet útnyilvántartást.

“Ráadásul, – mondtam neki – pont azért magas a céges használatod, mert Te gyalog jársz be dolgozni, tehát gyakorlatilag Te a cégnél parkoltatod az autódat. Ezért bárhova mész, az céges útnak számít (ahogy ismerlek), és emiatt neked magas lesz a céges használat. Látatlanban megmondom, hogy 80-90% simán ki fog jönni.”

Mit jelent ez? Azt, hogy a 2 millió forint felett, amit az átalány választásával le tudna írni, további 1.200.000 Ft – 1.600.000 Ft-ot tud visszaigényelni, ha útnyilvántartást vezet.

Nem akar szórakozni az útnyilvántartással?

A RoadRecord Mobil app-ot használó ügyfeleink olyan egyszerűen tudják a programmal elkészíteni útnyilvántartásukat, hogy csak legyintenek az adminisztráció szó hallatán.

Mindezt havonta 1500 Ft-ért. Három évre összesen 55.000 Ft-ból meg tudja úszni “az adminisztrációs szoftvert”, amit ha levonunk az 1.600.000 Ft-ból, még mindig több mint 1.500.000 Ft-tal többet tud visszaigényelni útnyilvántartással a teljes időszak alatt.

Akkor is van megoldás, ha tényleg nem akar foglalkozni az adminisztrációval. Megbízhatja vele az egyik kollégáját vagy adja ki nekünk! Mi havi 4500 Ft-ért meg tudjuk csinálni a teljes útnyilvántartását. Minimális közreműködése szükséges csak, hogy átadja az adatokat, de ezen felül mindent mi intézünk.

Sokkal jobban megéri az útnyilvántartás!

Így gyakorlatilag három évre kevesebb, mint 200.000 Ft-ból megoldódik az útnyilvántartás kérdése és ezt a költséget is levonva 1,5 millió forinttal több marad neki, mintha az átalány-elszámolást választja. De akárhogy számoljuk, ha nem 1,5 millió forint, mert kisebb a céges utak aránya, ez az összeg akkor is bőven 1 millió forint fölött marad, az biztos!

Egy 18-19 milliós autónál ez a plusz 1-1,5 millió Ft megtakarítás nagyon nem mindegy! Mert ugyebár, ha most jól is megy a biznisz, biztos, hogy ez így lesz 3-5 év múlva is, amikor már minden forint számítana? Ne legyen így, de láttunk már ilyet.

Innentől nem lehet kérdés, hogy melyik éri meg jobban! Abban maradtunk végül, hogy mindenképpen útnyilvántartást fog vezetni.

Te is kíváncsi lettél mennyit takaríthatnál meg útnyilvántartással? Céges autó lízing ÁFA kalkulátorunk segítségével egy gombnyomással megtudhatod!

Próbáld ki a RoadRecord Online útnyilvántartó programot 30 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere