Hogyan duplázd meg a cégautó visszaigényelhető lízing ÁFA-ját?

Utoljára frissítve: 2023.06.27.

Vannak, akik az átalány-elszámolást javasolják neked, de Te nem szeretnél lemondani a bérleti- vagy lízingdíj ÁFÁ-jának további 40-50 százalékáról?

Útnyilvántartás 90, átalányadó 50

2019. január 1-je óta tartós bérletű vagy nyílt lízinges céges személyautó esetén a vállalkozók választhatnak, hogy átalány elszámolással a bérleti- vagy lízingdíj ÁFÁ-jának 50%-át igénylik vissza vagy útnyilvántartás vezetése mellett az üzleti utak arányában, akár 90-100%-ban számolják el azt. A döntés nem mindegy, akár több millió forint múlhat rajta.

A hozzánk forduló vállalkozók közül többen arról számoltak be, hogy a könyvelőjük vagy pénzügyes kollégájuk az alábbi okokra hivatkozva az átalány-elszámolást javasolja, a valamivel több adminisztrációt igénylő, ám bizonyos esetekben jövedelmezőbb megoldás, az útnyilvántartás vezetése helyett.

Duplázd meg a cégautó elszámolható lízing ÁFÁ-ját

Megcáfoljuk az átalány-elszámolás mellett felhozott leggyakoribb 3+1 érvet!

 • Az átalány-elszámolás egyszerűbb? Valóban könnyebbnek tűnik, de nagy kérdés, hogy ebben az esetben megéri-e a könnyebbet választani. Például egy 12 millió Ft értékű autó esetén 40-50% lízing ÁFÁ-t, azaz több mint 2.100.000 Ft-ot veszít az a cégvezető, aki az átalány-elszámolást választja. Számold ki, Te mennyit nyersz útnyilvántartással!
 • Az útnyilvántartás sok adminisztrációt jelent? Valóban sokat kell dolgozni vele, ha Excel táblázatban számológéppel kezdjük el készíteni. Órákig tarthat a partnerek közötti távolságok kiszámítása és a sakkozás, hogy a hónap végére kijöjjön a matek. De létezik már olyan mobil applikációval kiegészített útnyilvántartó program, amivel játék az útnyilvántartás. Havonta csupán 7 perc alatt könnyedén elkészítheted az útnyilvántartásodat, sőt mesterséges intelligencia segítségével akár az elmaradásaid is pillanatok alatt pótolhatod.
 • Az átalány-elszámolás biztonságosabb? A RoadRecord Online útnyilvántartó a NAV-álló bizonylat nyomtatása előtt 70 féle logikai ütközést vizsgál, így egy gombnyomásra kiszűrhetőek a NAV ellenőr által kifogásolható pontok.
  Ne feledd, hogy sokszor a NAV ellenőrök a cégtulajdonban lévő személyautók költségelszámolása kapcsán is kérik az útnyilvántartást!
  Ráadásul nagy kérdés, hogy az 50%-os átalány-elszámolás biztonságos-e, ugyanis az ÁFA törvény alapján mindenképpen bizonyítani kell valamilyen módon a minimális céges használatot.
  Egyes szakértők pedig a korábbi időszakok szigorúbb ellenőrzésétől tartva nem választják az átalányt.
 • Senkinek nincsen rá ideje? A RoadRecorddal havonta csupán 7 perc alatt elkészítheted NAV-álló útnyilvántartásod!
  Sőt, akkor is van megoldás, ha egyáltalán nem akarsz vele foglalkozni, de nem szeretnél megelégedni az 50% ÁFÁ-val. A RoadRecord szakértői helyetted is elkészítik!

Nézd meg, hogy lesz percek alatt útnyilvántartásod, amivel megduplázhatod a céges személyautód bérleti- vagy lízingdíja után visszaigényelhető ÁFA összegét!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere