4 tipp, amivel céges útjaid aránya könnyen és legálisan eléri a 90%-ot

2019.03.04.

Céges személyautó lízing- és bérleti díj ÁFA elszámolásához fontos a céges- és magánutak aránya. Kis odafigyeléssel Te is növelheted legálisan az üzleti használatod arányát és így az elszámolható lízing ÁFA összegét. 

Nyílt lízing és tartós bérleti konstrukció esetén minél magasabb a céges útjaid aránya, annál több ÁFÁ-t tudsz visszaigényelni a céges autód lízing- és bérleti díjából. Az elszámolás alátámasztására az útnyilvántartás készítésekor egyértelműen meg kell jelölni, hogy az adott út üzleti- vagy magáncélú. Nem mindegy, hogy 50% vagy éppen 80-90-100% üzleti használatot számolsz el, akár több millió forint is múlhat rajta! Céges autó lízing ÁFA kalkulátorunk segítségével Te is könnyen kiszámolhatod ezt.

tip-ceges-utak-aranyanak-novelesehez-utnyilvantartas

Ezek után biztosan benned is felmerül a kérdés, hogyan lehetne legálisan magasabb a céges útjaid aránya.

Most megosztunk veled 4 ötletet, amikkel növelheted az üzleti utak arányát!

  • A munkába járás alapvetően magánútnak számít, de máris üzleti útként számolható el, ha a lakhelyed a céged székhelye vagy telephelye. Tapasztalataink szerint a munkába járás a vállalkozók felénél a céges személyautó használatának több mint 20%-át teszi ki, sőt sokan vannak, akiknél a 40%-ot is meghaladja. Ha Te is közéjük tatozol, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy lakhelyedet telephelyként bejelented, hiszen biztosan Te is szoktál otthon irodai munkát végezni.
  • Ha a lakhelyed semmiképpen sem lehet a céged székhelye vagy telephelye, akkor érdemes úgy alakítani az ügyféllátogatási szokásaidat, hogy az irodába menet útba eső, közeli ügyfelekkel/beszállítókkal/üzleti partnerekkel kezdesz és/vagy végzel, így radikálisan csökken az a magánút aránya – és ezzel még sok időt is megspórolsz!
  • Ha a munkába járás nálad céges útként számolható el, de menet közben például elviszed a gyerekedet az óvodába vagy az iskolába, esetleg a házastársadat a munkahelyére, vagy csak beugrasz egy kávéért/reggeliért a kedvenc helyedre, és ez nem jelent egyáltalán kitérőt, akkor ezeket a megállókat nem is kell feljegyezned, hiszen egy méter kitérőt sem tettél!
  • Ha céges autóddal mész bevásárolni saját magadnak és családodnak is, kösd össze azt a céges bevásárlással, és máris üzleti útként számolhatod el! Egy kis odafigyeléssel könnyen össze tudod szervezni a beszerzéseket. Ezzel nem csak a céges- és magánutak aránya javul, de te is időt és energiát spórolsz.

Alkalmazd tippjeinket és számolj el több, de valós üzleti használatot!

A RoadRecord Online útnyilvántartó programmal pedig az adminisztráció is gyerekjáték. Mobil appal menet közben rögzítheted útjaidat. Nyiss fiókot kötelezettségek nélkül! Próbáld ki élesben 14 napig ingyen!

Ezen blogbejegyzésünk nem minősül tanácsadásnak és nem helyettesíti a könyvelőddel / könyvvizsgálóddal / adótanácsadóddal történő konzultációt! 

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere