Most válts útnyilvántartásra átalányadóról

2022.06.21.

Az orosz-ukrán háború és a poszt-covid tünetek mellékhatásai világszerte éreztetik a hatásukat, ez alól Magyarország sem kivétel: a stabil 10% feletti infláció korában óriási felelőtlenség, ha nem reagálsz időben a változásokra. Cikkünkben olyan megoldásokat adunk a kezedbe, amelyekkel nagyban enyhítheted a kieséseidet, ha személyautót lízingelsz (vagy tartósan bérelsz).

Itt az idő váltani!

Nincs mese, a recesszió minden cég életébe belépett. Ha megnézed a kiadásaidat, neked sem kell elmagyarázni a különbségeket a mostani és a néhány évvel ezelőtti kánaánhoz képest. Minden egyes nap, amit céges személyautó átalányadózásával töltesz, hatalmas pénzkiesést okoz a cégednek.

Beleragadtál a kényelmes 50%-os lízing- vagy tartós bérleti díj ÁFA-levonásba, amit átalányadózással tudtál elérni?

Sokan a mai napig azt hiszik, hogy nem lehet váltani átalányadóról útnyilvántartásra, vagy hogy meg kell várniuk vele a lízingfutamidő végét.

Szeretném itt és most tisztázni, hogy nem kell megvárni vele semmit, azonnal is lehet váltani útnyilvántartásra, és nem is szabad várni vele!

 MOST kell útnyilvántartásra váltanod, odafent a döntéshozók sem gondolkodnak sokat, mielőtt bevezetnek különadókat, amiket rátolnak az üzleti szektorra.

Útnyilvántartással viszont 90-100% lízing ÁFA-t is levonhatsz, tehát akár meg is duplázhatod az átalányadóval elérhető összeget.

Ha útnyilvántartásra váltasz átalányadóról, az átlagosan 2.100.000 forint többletet jelent a cégednek, mostantól pedig

Minden forint egyre jobban és jobban fog számítani!

Jó hír, hogy ha már útnyilvántartást használsz, akkor is vannak még lehetőségek, hogy többet spórolj a költségeiden. Ezek a következők:

A dupla cégautóadó kivédése

Sokakat sokkolt a dupla cégautóadó bevezetése 2022. második felére ja, igen…amit véglegesre terveznek behozni az ország első emberei.

Cégvezetőnk, Barazsy Ákos készített egy videót 3 olyan ötlettel, amelyekkel kompenzálható ez a különadó:

Munkába járás elszámolása

A covid előtt teljes mértékben lehetetlennek tűnt a munkába járás elszámolása céges útként, azonban vannak olyan körülmények, amelyekkel ezek az utak is elszámolhatóak üzleti útként lízinges/tartós bérletes személyautóval.

Akik saját autójukat használják bejárásra, azok számára is van megoldás, ezt pedig egy külön cikkben mutattuk be, mely a kiküldetési rendelvény és a home office összefüggéseiről szól.

Így vezess útnyilvántartást

A RoadRecord útnyilvántartó mobilapplikációval 3+1 féleképpen rögzítheted automatikusan céges- és magánútjaidat, akár anélkül, hogy elővennéd a telefonodat a zsebedből. A telefonos alkalmazást egy böngészőből indítható webes felület egészíti ki, ahol havi 7 perc alatt véglegesítheted útnyilvántartásodat a mobilon rögzített utakból.

A beépített házi NAV-ellenőr funkció a legjobb barátod lesz ebben, hiszen 70 féle logikai ütközést vizsgál útnyilvántartásodban, mielőtt kinyomtatnád azt – így biztosítva Téged arról, hogy útnyilvántartásod 100%-ban NAV-álló legyen!

Kipróbálom a Roadrecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere