Hogyan csökkenthetők a cégautó költségei?

Magyarországon az újautó-értékesítések mintegy 60-70 százalékát a jogi személyeknek eladott járművek jelentik. A cégautók a vállalkozások számára nélkülözhetetlen eszközök, amelyek különböző célokra használhatók, mint például munkavégzés, áruszállítás vagy munkavállalói juttatás. Az ilyen cégautók fenntartása jelentős költségekkel és adminisztrációs terhekkel járhat, ezért fontos a költségek optimalizálása.

Milyen szempontok alapján érdemes cégautót választani?

Cégautó választásakor több fontos szempontot kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a vállalkozás a számára legmegfelelőbb járművet válassza.

  • Az első kérdés, hogy milyen funkciója lesz az autónak: személyszállítás, áruszállítás, városi közlekedés vagy rendszeresen hosszabb távokat fognak vele megtenni.
  • Érdemes megvizsgálni a jármű megbízhatóságát, mivel a céges autóknak folyamatosan használatra készen kell állniuk, és a gyakori javítások jelentős kiesést okozhatnak a munkában.
  • A fenntartási költségek is kulcsfontosságúak: az üzemanyag-fogyasztás, a javítások költségei és az egyéb karbantartási kiadások mind befolyásolják a hosszú távú gazdaságosságot.
  • A biztonság szintén elengedhetetlen, különösen, ha a járművet gyakran használják hosszú utakra vagy városi közlekedésben, ahol a balesetek kockázata magasabb.
  • Az autó értékállósága is fontos szempont, mivel a lassabb értékvesztés pénzügyi előnyt jelenthet a cég számára.
  • Emellett a környezetvédelmi szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni: az elektromos és hibrid autók hosszú távon alacsonyabb üzemeltetési költségeket és pozitív környezettudatos imázst biztosíthatnak a vállalkozás számára.
  • A jármű kényelme és extrái is lényegesek, mert ez hozzájárulhat a dolgozói elégedettség növekedéséhez.

cégautó

A cégautót érintő adózási szabályok

Cégautóadó

A cégautóadó egy speciális adónem, amelyet minden olyan személygépkocsi után kell megfizetni (kivéve környezetkímélő személygépkocsi), amely nem magánszemély tulajdonában van, vagy magánszemély tulajdonában áll, de a személygépkocsi után költséget, értékcsökkenési leírást számolnak el.

A cégautóadó szempontjából az Szjt. szerint személygépkocsinak minősül az a három vagy négy gumiabronccsal rendelkező jármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb 8 személy szállítására alkalmas, és együttes tömege maximum 2500 kg.

Továbbá, a céges célra használt, magánszemély tulajdonában álló autók esetében nem kötelező a cégautóadó megfizetése, ha az üzleti utakat kiküldetési rendelvényen vezetik.

Cégautó ÁFA visszaigénylés

Az ÁFA visszaigénylés szempontjából különbség van a céges személyautók és a céges kisteherautók, teherautók között. Vannak olyan ÁFA levonási korlátozások, amelyek a cégautókat érintik, főként a személygépkocsikat.

TIPP: Tudj meg többet a cégautó ÁFA visszaigénylést érintő szabályokról!

Az egyik legfontosabb cégautó ÁFA levonási korlátozás, hogy a céges személyautó beszerzése után nem lehet visszaigényelni az ÁFÁ-t. Ez érinti a készpénzes vásárlást és a zárt pénzügyi lízing konstrukciót.

A nyílt végű pénzügyi lízing és az operatív lízing (más néven tartós bérlet) szolgáltatásnak minősül, így a bérleti- és lízingdíj ÁFÁ-ja átalány elszámolással 50%-ban visszaigényelhető. Ha viszont a céges használat aránya jellemzően magasabb, mint 50%, akkor útnyilvántartás vezetése mellett az üzleti utak arányában akár a teljes ÁFA levonható!

Tapasztalatok szerint útnyilvántartással átlagosan 2,1 millió Ft-ot nyerhet egy vállalkozás a teljes futamidő alatt, az átalány-elszámoláshoz képest!

TIPP: Számold ki lízing ÁFA kalkulátorunkkal, hogy a Te céged pontosan mennyit tud megtakarítani útnyilvántartással!

Hogyan csökkenthetők a cégautó költségei?

A cégautók költségei elsősorban megfelelő finanszírozás választásával csökkenthetők. A nyílt végű pénzügyi lízing és a tartós bérlet esetén útnyilvántartással akár a lízing ÁFA 90-100%-a visszaigényelhető. Tartós bérletes cégautó esetén ráadásul a flottakezelő cégek átvállalják a járművek üzemeltetését és karbantartását, csökkentve ezzel az adminisztratív terheket és optimalizálva a költségeket.

Személyautókra a cégautóadó nem csökkenthető, de bizonyos feltételek mellett nem kell cégautóadót fizetni. Mentesül a cégautóadó megfizetése alól a vállalkozás például akkor, ha a jármű környezetkímélő gépkocsi (ide tartoznak az elektromos gépkocsik, a plug-in hibridek, és egyéb nulla emissziós gépjárművek. A klasszikus hibridek nem tartoznak ide!).

Emellett a cégautó költségei megfelelő cégautó szabályzat kialakításával és betartatásával optimalizálhatók,

Mit jelent a cégautó szabályzat?

A cégautó szabályzat olyan dokumentum, amely meghatározza a vállalati járművek választásának és használatának feltételeit és irányelveit, biztosítva a jogszabályi megfelelést és a költséghatékonyságot.

Ez a szabályzat rögzíti, hogy kik jogosultak a cégautók használatára, milyen célokra és milyen feltételek mellett. Tartalmazza a járművek karbantartására, üzemeltetésére és javítására vonatkozó előírásokat is, hogy a járművek mindig üzemképes állapotban legyenek. Belekerülhet a szabályzatba az is, hogy milyen és mennyi extrát választhatnak a munkavállalók, illetve hogy egyes pozíciókban milyen kategóriájú és típusú cégautóra lehet szüksége a munkavállalóknak.

A költséghatékonyságot figyelembe véve tartalmazhat irányelveket például az üzemanyag-takarékosság kapcsán.

A szabályzat kialakításakor fontos, hogy az átlátható és részletes legyen, valamint a vállalat specifikus igényeihez és tevékenységi köréhez igazodjon.

A lízingelt cégautók esetén ajánlott az útnyilvántartás vezetésére is kitérni. Ez fontos a lízing ÁFA visszaigénylés alátámasztása miatt és segít a költségek pontos elszámolásában is.

“Jól hangzik a 90-100% cégautó lízing ÁFA, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Egyértelműen egy útnyilvántartó program használata a legcélszerűbb azoknak, akik az útnyilvántartás (és a vele együtt elérhető 90-100% ÁFA-visszaigénylés) mellett döntenek, és pontos, egyszerű, minél kevesebb beavatkozást igénylő módszert keresnek.

Az ilyen programok közül Magyarországon a RoadRecord kínálja a legfejlettebb és egyben legegyszerűbb megoldást:

  • A RoadRecord mobil applikációban 3+1 féle módon tudod automatikusan rögzíteni útjaidat, akár gombnyomás nélkül, végig a háttérben futtatva
  • Az applikációban rögzített útjaidból pedig a RoadRecord Online asztali, webes felületén havi 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló útnyilvántartásodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A PIACVEZETŐ ÚTNYILVÁNTARTÓT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere