Mikor lehet elszámolni a cégautó visszaigényelhető lízing ÁFA-ját?

2019.08.25.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy cégautójuk nyílt lízing vagy tartós bérleti szerződésének futamideje alatt mikor igényelhetik vissza a lízing- vagy bérleti díj ÁFÁ-ját.

A nyílt lízing és a tartós bérleti konstrukciók időszakos elszámolású ügyletek, és a lízing vagy bérleti díj ÁFÁ-ja útnyilvántartás vezetése mellett az üzleti használat arányában igényelhető vissza.

A legtöbben a havi elszámolást választják. Ebben az esetben a havi lízing- vagy bérleti díj számla ÁFÁ-ját az adott havi céges utak arányában igénylik vissza (természetesen útnyilvántartással alátámasztva).

lízingdíj ÁFA elszámolás

Hogy számolhatok, ha hónap közben vettem át az autót?

Fontos, hogy a lízing- vagy bérleti díj számlán szereplő teljesítés dátumát vegyük figyelembe! Például abban az esetben ha az autó átvétele hónap közepén történik – esetünkben február 15-én -, az első hónapra vonatkozó számlát nagy valószínűséggel csak március 15-e utáni teljesítéssel (pl. március 25.) fogja megkapni a lízingbevevő vagy bérlő. Így a február 15. és 28. közötti időszakra legelőször áprilisban lehet visszaigényelni az arányosított részre számított ÁFÁ-t, majd májusban a márciusit és így tovább.

Nem kötelező azonban havi szinten az aktuális lízingszámla és az adott hónap útnyilvántartása alapján elszámolni az ÁFÁ-t. Nyílt lízing és tartós bérlet ügyletek esetében a számla keltétől számított 5 éven belül visszaigényelhető az ÁFA. Így akár évente, vagy akár a teljes futamidőre is átlagolhatjuk az üzleti használat arányát és elszámolhatjuk a cégautó ÁFÁ-ját. Fontos azonban megjegyezni, hogy szankció, vagyis önellenőrzés nélkül, csak adott évben és az évet megelőző ÁFA tekintetében lehet a levonást érvényesíteni. Ezen időszakot megelőzően csak önellenőrzéssel tehetjük ezt meg. (2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 153/A. §)

Fontos, hogy az üzleti használat alátámasztására a jogszabályoknak megfelelő, pontos útnyilvántartást vezessünk. És persze egy vállalkozó számára az sem mindegy, hogy mennyi időbe telik elkészíteni azt. Egy jó útnyilvántartó program használatával szinte játék az adminisztráció! A RoadRecord Online mobil alkalmazással kiegészített útnyilvántartó programjával havonta csupán 7 perc alatt elkészítheti NAV-álló bizonylatát! Az egyedülálló útajánlás funkcióval pedig akár visszamenőleg is könnyedén pótolhatja elmaradásait!

 

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere