Céges autólízing vagy vásárlás?

2024.05.09.

Céges autólízing vagy készpénzes vásárlás mellett döntsön az a cég, amelyiknek rendelkezésére áll a pénz a vállalkozásában?

Ha a készpénzes vásárláshoz nincs elegendő saját tőkéje egy cégnek, akkor nem kérdés az autólízing. Ezzel szemben, ha lehetőség van a vásárlásra, akkor is érdemes tudatosan megvizsgálni, végigszámolni, hogy mi éri meg jobban a vállalkozásnak. Fizesse ki zsebből a pénzt az autóra, vagy inkább vállalja be az autólízing kamatát, de cserébe igényelje vissza a lízingdíj ÁFÁ-ját?

Készpénzes autóvásárlás előnyei

Tapasztalataink szerint az autóvásárlás mellett az alábbi előnyöket szokták felhozni:

 • egy saját jármű birtoklása biztonságérzetet ad,
 • nincs folyamatos havidíj,
 • semmilyen kamatot és kezelési költséget nem kell fizetni,
 • a cég maga dönthet arról, hogy mikor adja el az autót.

Hátránya azonban, hogy nagyon nagy, több éves tőkelekötést igényel, ahelyett, hogy azt a pénzt a vállalkozás fejlesztésre, a bevétel növelésére vagy befektetésre fordítaná.

Vásárlás esetén ugyan nincsenek havonta felmerülő fix díjak, van viszont fenntartási költség. A rendszeres karbantartással és az üzemeltetéssel járó költségek akár százezres nagyságrendűek is lehetnek, és időt, energiát vonnak el a vállalkozástól. Ezzel szemben az operatív lízing (tartós bérlet) esetén mindezt átvállalja a lízingbeadó.

Az autólízing jelentése

Az autólízing olyan megállapodás, amelyben a lízingbeadó megvásárolja a lízingbevevő által kiválasztott járművet, azért, hogy annak használatát a lízingbevevőnek meghatározott futamidőre díjfizetés ellenében átengedje. A lízing szerződés megkötésekor önerő befizetése szükséges.

Tehát az autólízing esetében a lízingbevevő, a havi lízingdíj megfizetése mellett, a gépkocsit már használhatja a vállalkozásban, és pénzt kereshet vele.

Az autólízing előnyei

 • Nem jár tőkelekötéssel.
 • A nyílt végű és az operatív lízing(tartós bérlet) szolgáltatásnak minősül, ezért a céges személyautó lízing- és bérleti díj ÁFÁ-jának minimum 50%-a visszaigényelhető (lízing ÁFA átalány elszámolás), útnyilvántartás vezetése mellett a céges utak arányában akár 90-100% lízing ÁFA is leírható.
 • Fix előre számítható díjak (nincsenek kiugró fenntartási költségek).
 • Tartós bérlet esetén a bérleti díj teljes egészében költség, így társasági adóalapot csökkent.
 • Tartós bérletnél a flottakezelő, mint az autó tényleges tulajdonosa minden terhet levesz a lízingbevevő válláról, az adók befizetésétől kezdve a gumiabroncs-cserén és egyéb szervizelésen át a biztosítás kezeléséig.
 • Ha a vállalkozás magas maradványértékkel lízingeli a cégautót, és lejáratkor visszaadja a forgalmazónak, majd új lízingszerződést indít, akkor 3-5 évente új autót használhat, az adás-vétel gondja nélkül.

TIPP: Segítünk a döntésben: nyílt végű vagy operatív lízing?

autólízing

Pénzügyileg az autólízinggel vagy a készpénzes vásárlással jár jobban egy vállalkozás?

Felmerül a kérdés, hogy az autólízing leírt ÁFÁ-ja vagy a lízing kamata a több?

Érdemes nagyobb cégek autólízing kalkulátorán utánanézni, hogy a kiválasztott járművet milyen feltételekkel lehet lízingelni. A visszaigényelhető ÁFA mértékét pedig lízing ÁFA kalkulátorunk segítségével számolhatod ki. Tapasztalatunk szerint útnyilvántartás vezetésével a vállalkozások átlagosan 2,1 millió Ft-ot spórolhatnak az átalány-elszámoláshoz képest!

Az ÁFA és a kamat összehasonlítása nem olyan egyszerű, hiszen figyelembe kell venni pl. a maradványértéket is. Sokkal fontosabb kérdés, hogy ha az autólízing mellett dönt a cég, akkor a megmaradt saját tőkéjét hogyan fekteti be, és azzal mennyit tud keresni a futamidő alatt.

Tehát mennyit fizet a lízingért, és mennyit nyerne az így felszabaduló tőke kockázatmentes befektetésével vagy a vállalkozásba fordításával.

“Jól hangzik a 90-100% ÁFA, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Egyértelműen egy útnyilvántartó program használata a legcélszerűbb azoknak, akik az útnyilvántartás (és a vele együtt elérhető 90-100% ÁFA-visszaigénylés) mellett döntenek, és pontos, egyszerű, minél kevesebb beavatkozást igénylő módszert keresnek.

Az ilyen programok közül Magyarországon a RoadRecord kínálja a legfejlettebb és egyben legegyszerűbb megoldást:

 • A RoadRecord mobil applikációban 3+1 féle módon tudod automatikusan rögzíteni útjaidat, akár gombnyomás nélkül, végig a háttérben futtatva
 • Az applikációban rögzített útjaidból pedig a RoadRecord Online asztali, webes felületén havi 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló útnyilvántartásodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A Piacvezető útnyilvántartót!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere