Használt autó lízing céges autó beszerzésre

Az új autók hosszú várakozási ideje miatt a vállalati döntéshozók egyre inkább a használt autó lízing felé kacsingatnak. A használt autók nemcsak hogy olcsóbbak, hanem azonnal elérhetők is, és ha jól karbantartottak és a szervizkönyvük is rendben van, akkor nem kell tartani a rejtett hibáktól. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy a nyílt végű lízinggel vagy operatív lízinggel finanszírozott használt autók esetében is visszaigényelhető a lízingdíj ÁFÁ-ja – útnyilvántartással, a céges utak arányában –  akár 90-100%-ban. Ezzel a vállalkozások jelentős összegeket takaríthatnak meg.

Alapvetően az új és a használt céges autó lízing majdnem minden eleme megegyezik. A különbségek alapvetően a költségekben, a feltételek rugalmasságában és a jármű állapotában mutatkoznak meg. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A lízingelni kívánt autónak tehermentesnek kell lennie, érvényes forgalmi engedéllyel és törzskönyvvel, illetve kötelező biztosítással is rendelkeznie kell. Cégek számára a lízingbeadók 12-84 hónapnyi futamidőt biztosítanak.

Új autó lízing előnyei és hátrányai:

Előnyök:

 • Modern, legújabb modell, ami gyakran kevesebb karbantartást igényel.
 • A lízing időtartama alatt alacsonyabb lehet a fenntartási költség.
 • Gyakran vannak különleges lízingajánlatok új autókra, amik alacsony kamatot és kedvező feltételeket kínálnak.

Hátrányok:

 • Magasabb havi törlesztőrészletek, mivel az új autók ára magasabb.
 • Az autó értéke gyorsabban csökken, különösen az első néhány évben.
 • Akár 1-1,5 évet is kell várni egy új autóra.

használt autó lízing

Használt autó lízing előnyei és hátrányai:

Előnyök:

 • Mivel az autó értéke alacsonyabb, így kevesebb lesz az önrész és általában a törlesztőrészletek is.
 • Azonnal elérhető lehet.
 • A flottakezelők az újként lízingbe adott, majd hozzájuk visszakerült autóikat is sok esetben lízingbe adják, így a használt autó választás buktatóit el lehet kerülni.

Hátrányok:

 • A használt autókat a lízingcégek nagyon komolyan megvizsgálják, legtöbbjük csak megbízható eredetű használt autót finanszíroz.
 • A használt autó finanszírozása nagyobb kockázatot jelent a lízingbeadónak, ami magasabb thm-ben jelenik meg, azaz drágább lesz a konstrukció és a futamidőben is lehetnek eltérések.
 • A használt autók nagyobb karbantartást igényelhetnek, ami idővel költségesebb lehet.
 • Korlátozott a lízingelhető autók életkora és futott kilométerei, ami korlátozza a választékot. 6 évesnél idősebb használt autót nem is érdemes lízingelni.

Új autó esetében a modern technológia és a kevesebb karbantartási költség vonzó lehet, míg használt autó lízingelése ideális lehet azok számára, akik gyorsan szeretnének hozzájutni a járműhöz és kevesebb kezdőtőkével rendelkeznek. Mindkét opció esetében fontos mérlegelni a jármű állapotát, a lízing díjakat, a fenntartási költségeket és az autó piaci értékét, hogy a legmegfelelőbb döntést hozhassuk.

Függetlenül attól, hogy a nyílt végű vagy operatív lízing új vagy használt autóra vonatkozik-e, a vállalkozások a lízingdíj ÁFÁ-ját legalább 50%-ban visszaigényelhetik (átalány elszámolással). Útnyilvántartással azonban a céges utak arányában akár 90-100% lízing ÁFA is leírható, így akár ÁFA mentes is lehet a cégautó!

Egy átlagos ügyfelünk útnyilvántartással az átalányadóhoz képest autónként 2.100.000 Ft-ot spórol, amit kár lenne veszni hagyni.

TIPP: Számold ki, Te mennyit nyerhetsz útnyilvántartással!

“Jól hangzik a 90-100% ÁFA, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Egyértelműen egy útnyilvántartó program használata a legcélszerűbb azoknak, akik az útnyilvántartás (és a vele együtt elérhető 90-100% ÁFA-visszaigénylés) mellett döntenek, és pontos, egyszerű, minél kevesebb beavatkozást igénylő módszert keresnek.

Az ilyen programok közül Magyarországon a RoadRecord kínálja a legfejlettebb és egyben legegyszerűbb megoldást:

 • A RoadRecord mobil applikációban 3+1 féle módon tudod automatikusan rögzíteni útjaidat, akár gombnyomás nélkül, végig a háttérben futtatva
 • Az applikációban rögzített útjaidból pedig a RoadRecord Online asztali, webes felületén havi 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló útnyilvántartásodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A PIACVEZETŐ ÚTNYILVÁNTARTÓT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere