3,5 t alatti saját árus kisteherautók útnyilvántartása 100% lízing- és dízel ÁFA levonás

A 3,5 tonna alatti kisteherautóknak nem kötelező menetlevelet vezetni, ha saját árut szállítanak, vagy nem szállítanak árut.

Útnyilvántartást viszont kell vezetni a lízing- és dízel ÁFA levonáshoz, illetve a költségek elszámolásához!

A legfeljebb 3,5 tonna műszakilag megengedett össztömegű teherautók kishaszongépjárműnek számítanak, forgalmi engedélyükben N1 jelzés szerepel.

A 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján, amennyiben az árutovábbítást a vállalkozás nem díj ellenében végzi, vagy nem szállít árut és a gépjárművek össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, fuvarlevél vagy menetlevél használata nem kötelező. Azonban a költségek elszámolása, egyéb nyilvántartás vezetéséhez ebben az esetben minden vállalkozás maga döntheti el, hogy vezet-e útnyilvántartást, illetve milyen formában teszi azt. 

A Nemzeti Közlekedési Hatóság menetlevelekkel kapcsolatos hivatalos tájékoztatója

Miért van szükséged mégis NAV-álló útnyilvántartásra?


A dízel ÁFA és a lízing ÁFA visszaigényléséhez, valamint a kisteherautód költségeinek (pl. üzemanyagszámla, szervizszámla) elszámolásához mindenképpen szükséged van útnyilvántartásra. Átalány elszámolásra ezen a területen nincs lehetőség, és mivel többnyire 100%-ban céges használatban van az autó, jelentős összegeket spórolhatsz egy jó útnyilvántartással!

Az útnyilvántartásnak kötelezően tartalmaznia kell:

  • a gépjármű típusát
  • a gépjármű forgalmi rendszámát
  • az év első és utolsó napjának kilométeróra állását (havonta ajánlott)
  • az utazás időpontját
  • az utazás kiindulópontját
  • az utazás célját és a partner nevét, címét (honnan-hova)
  • a megtett kilométerek számát tételesen.
  • tankolások helyét, idejét, üzemanyag mennyiségét, árát.

Nem érdemes alábecsülni az útnyilvántartás jelentőségét, mert egy esetleges NAV ellenőrzés során komoly büntetéseket fizethetsz.

Az útnyilvántartást el lehet készíteni papír alapon is, de tapasztalatunk szerint ez nagyon időrabló és a vállalkozások legnagyobb részében problémát okoz a NAV-álló útnyilvántartás elkészítése, főleg akkor, ha visszamenőleg kell pótolni. A vállalkozó vagy az alkalmazottak elfelejtik vezetni, hogy hol jártak, a bizonylatok elkészítése pedig sok adminisztrációval jár, amire nincs ember a cégnél.

Nem kell lemondani a lízing Áfa és a dízel Áfa visszaigényléséről, csupán a megfelelő útnyilvántartó szoftvert kell választanod!

Képzelj el egy programot, ami helyetted kiszámolja a partnereid közti távolságokat, amivel könnyen megadhatod a céges- és magánútjaid arányát, és amivel hamar pótolhatod elmaradásaid.

A RoadRecord Online útnyilvántartó program használata egyszerű. A RoadRecord mobil app segítségével a havi útnyilvántartásodat akár 7 perc alatt elkészítheted, és már nyomtathatod is a NAV-álló bizonylatot.

Mi vagyunk azok, akik 2005 óta csak útnyilvántartással foglalkozunk, Magyarországon már 7 301 cégnél összesen 15 737 autóra a mi NAV-álló útnyilvántartó programunkkal készült el az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény!

Ráadásul az útajánlás funkció segítségével visszamenőleg is pótolhatod elmaradásaidat. A funkció különböző paraméterek (és akár fix pontok) megadása után – 70 féle logikai ütközést vizsgálva -, készít egy útnyilvántartás ajánlást, amit később akár tovább is szerkeszthetsz. Azonban az útajánlás funkció nemcsak az elmaradások pótlására alkalmas. Mivel figyelembe veszi a korábbi ügyféllátogatásokat is, egyszerűen megtervezheted vele a következő havi optimalizált céges utakat is!

Sőt, ha a program nem lenne elég, spórolj időt és bízd szakértőinkre NAV-álló útnyilvántartás tervezeted elkészítését, amit minden hónapban átadunk, és akár visszamenőleg is el tudunk készíteni.

Oszd meg ismerőseiddel

RoadRecord mobilapp

iPhone és Android alkalmazással is rögzítheted az útjaidat, tankolásokat és a hóvégi km óra állásaidat! Ezeket később szerkesztheted a számítógépeden is.
kipróbálom