Lusta vagy útnyilvántartást vezetni az ÁFA-mentes lízingért? Elkészítjük neked!

Nehéz gazdasági helyzetben természetes, hogy mindenki igyekszik menteni a menthetőt, azonban továbbra is mindenkinek csak 24 órája van egy nap. A személyautót lízingelőknek/tartósan bérlőknek és a magánautósoknak is segíthet remek időmentő ötletünk, ami által a gépkocsid fenntartása kompromisszumoktól mentes lehet, legyen szó cégautóról vagy saját járművedről.

Céges autókat érintő korlátozások

Az “Aki nem reagál, az út szélén marad” elv alapján az élelmesebb vállalatok rögtön reagáltak a dupla cégautóadó bejelentésére. Az iparági szereplőkkel folytatott interjúkból az derült ki, hogy többen a cégautó teljesítményének, vagy éppen az azzal megtehető magánutak mértékének csökkentésében látják a megoldást, pedig létezik sokkal előnyösebb és a recesszió során is fenntartható módja a vállalati cégautó-rezsicsökkentésének.

90-100% lízing ÁFA visszaigénylés

Régóta használjuk az átalány alapú megoldásokat, legutóbb pont a KATA-váltás nyomán került elő az egyéni vállalkozók átalányadózása. Ez mind szép és jó, de van olyan szituáció, ahol átalányadózással rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon vagy hagyunk az államnál.

Jó példa erre a lízing-átalányadó, amivel a lízing ÁFA 50%-át lehet visszaigényelni. A baj ezzel az adózással az, hogy minél magasabb arányban vannak a céges útjaid, annál többet buksz az átalányadózással. Dübörgő gazdaság mellett még csak-csak belefért sok embernek, 2022-ben (és az azt követő években) viszont az átalányadózás egyenlő a felelőtlenül elpazarolt milliókkal.

Szerencsére egyre többen döbbennek rá erre és váltanak útnyilvántartásra, mert ez az egyetlen módja annak, hogy 90-100% lízing/tartós bérleti díj ÁFA-t igényelj vissza – átlagosan 2.100.000 forintot spórolva az átalányadóhoz képest!

Magánautós vagy? Évi 1.900.000 forint elszámolható kiküldetési rendelvénnyel

Ha Te, mint magánszemély tulajdonolod az autót, amit üzleti utakra használsz, a kiküldetési rendelvény érdekes számodra az útnyilvántartás helyett.

Ezzel a dokumentummal a cég házi pénztárának legális csökkentése és a magánautóval tett kilométerek elszámolása mellett a vállalkozásnak van lehetősége járulékmentesen béren kívüli juttatásban részesíteni a magánszemélyt. A jelző pedig nem véletlen: nem csak munkavállaló állíthatja ki ezt a dokumentumot, hanem bizonyos tisztviselők, sőt, maga a cég tulajdonosa vagy ügyvezetője is!

férfi autó útnyilvántartás

“Mennyi időt vesz el útnyilvántartás vezetése?”

A technológia fejlődésével az útnyilvántartás és a kiküldetési rendelvény vezetése is gyorsabb, egyszerűbb, így hatékonyabb lett, mára egy okostelefonról indítható útnyilvántartó program érkezik a segítségünkre, amivel automatikusan tudunk utakat rögzíteni az applikációban. Ezzel a korábban órákban mérhető munka radikálisan lecsökkent percekre, hiszen mostmár úgy tudod útjaidat rögzíteni, hogy ki sem kell venned a telefont a zsebedből.

A RoadRecord útnyilvántartó program is ezen az elven működik, a 4 különböző automatikus útrögzítési mód közül Te is megtalálhatod a profilodhoz leginkább idomuló módszert. A rögzített utakat hónap végén a RoadRecord Online böngészőből elérhető webes felületén 7 perc alatt véglegesítheted, mielőtt kinyomtatnád NAV-álló útnyilvántartásodat vagy kiküldetési rendelvényedet.

Még a havi 7 perc is sok neked?

Nem te vagy az egyetlen, ezért a RoadRecord kifejlesztett egy, a világon is egyedülálló útnyilvántartás-készítő szolgáltatást, ahol az adatok megadása után a RoadRecord összeállítja és elkészíti helyetted NAV-álló útnyilvántartásodat, ami minden oldal elvárásainak megfelel – Neked is és a NAV-nak is! :)

Készítsétek el az útnyilvántartásomat!

“Mitől NAV-álló a RoadRecord?”

A RoadRecord beépített házi NAV-ellenőr funkciója az útnyilvántartás nyomtatása előtt 70 különböző logikai ütközést vizsgál útnyilvántartás-tervezetedben, amiket a hús-vér NAV-ellenőrök is vizsgálnak.

Amelyik útnyilvántartás keresztülmegy ezen a szűrőn, az 100%-ban NAV-álló, RoadRecord-os útnyilvántartásra pedig 17+ év alatt 0 büntetést szabtak ki az egyébként néha kifejezetten szőrösszívű NAV-ellenőrök.

Kipróbálom a Roadrecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere