Útnyilvántartás, amit a könyvelők is szeretnek?

A mai napig előfordul, hogy a könyvelők idő szűkében az átalányadózást javasolják ügyfeleiknek a lízingelt személygépkocsikra, pedig van egy módszer, amivel a nyílt végű lízinget vagy tartós bérletet (másnéven operatív lízinget) cég átlagosan 2.100.000 forintot takaríthat meg autónként, ráadásul a könyvelő is rengeteg extra feladatot le tud dobni magáról.

Ha könyvelőként dolgozol, mindenképpen tarts velünk, hiszen cikkünkben Neked időt, ügyfelednek pedig pénzt spórolunk!

könyvelő útnyilvántartás

Könyvelők és az útnyilvántartás

Néhányan a könyvelők közül szívesebben ajánlják a személyautót lízingelő/tartósan bérlő ügyfeleiknek a lízing átalányadót és a vele járó “fél-ÁFA-zást”, ami fixen 50%-ban visszaigényelhető lízing ÁFA-t jelent.

A másik alternatíva az útnyilvántartás, ahol a céges használat arányában történik a lízing ÁFA visszaigénylése (pl. 100% céges használat = 100% lízing ÁFA visszaigénylés).

Utóbbiról ugyan sokáig az élt a köztudatban, hogy túl sok adminisztrációval jár, ami nem fér bele a könyvelők idejébe, azonban rengeteg cég 50% feletti céges útaránnyal rendelkezik, nekik egyértelműen sokkal jobban megéri útnyilvántartást vezetnie – ráadásul mára a könyvelőknek sem jelent plusz terhet az útnyilvántartás.

“Nekem könyvelőként pont elég dolgom van, nem akarok a nyakamba még venni egy plusz feladatot!”

Maga a panasz teljesen helyénvaló, azonban szeretnénk frissített információt adni a könyvelőknek: a technológiának hála az útnyilvántartás mára teljesen automatikusan vezethető, ráadásul ez az egyetlen módszer, amivel 50% feletti, sok esetben 90-100% lízing/tartós bérleti díj ÁFA igényelhető vissza – a kettő közötti különbség pedig átlagosan 2.100.000 forint autónként egy lízing vagy tartós bérlet futamidőre, tehát ennyivel több marad a lízingelő cég kasszájában, ha az útnyilvántartást választja a lízing átalányadó helyett.

Lízing átalányadó = 50% visszaigényelhető lízing ÁFA

Útnyilvántartás = akár 100% visszaigényelhető lízing ÁFA

A fenti számok a lízingelt gépkocsi üzleti utakkal egyenes arányosak: ha egy lízingelt/tartósan bérelt személyautó céges felhasználása eléri a 100%-ot, akkor útnyilvántartással 100%-ban visszaigényelhető a lízing ÁFA az adott autóra – ami gyakorlatilag ÁFA-mentes lízinget/tartós bérletet jelent.

Ez egy olyan ziccer, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni, főleg recesszió idején!

“Hogyan spórolok feladatot az útnyilvántartással könyvelőként?”

Ha az ügyfeled nem a RoadRecord automatikus útnyilvántartó programjával vezeti útnyilvántartását, akkor bizony le kell ellenőrizni a számításait és eleve magát a számítás módját el kell magyarázni neki, hogy egyáltalán tudja, hogy miről is van szó – ezt a szituációt a könyvelőknek biztos, hogy nem kell bemutatnunk. :)

A RoadRecord automatikus útnyilvántartó applikáció viszont képes arra, hogy a háttérből, az ügyfél okostelefonján rögzítse az utakat, amikből hó végén, a RoadRecord Online számítógépen elérhető felületén ügyfeled 7 perc alatt véglegesítheti és kinyomtathatja az egész havi útnyilvántartását.

Neked, mint könyvelőnek, csak az elkészült útnyilvántartás tárolásában lesz szereped, az összes többi teendő alól mentesítünk Téged:

  • Ügyfeled nem hozzád fog fordulni kér(d)éseivel, hiszen ügyfélszolgálatunk minden felmerülő problémájára megoldást ad
  • A vonatkozó jogszabályok követésével sem kell foglalkoznod, hiszen a RoadRecord által készített dokumentáció garantáltan mindig megfelel a hatályos előírásoknak
  • A RoadRecord-os útnyilvántartásokban minden szám rendezetten, olvashatóan szerepel, így nem kell külön számolgatnod
  • Könyvelőként Neked is lehet hozzáférésed a programhoz, így nem kell várnod az ügyfeledre, hogy végre elküldje az útnyilvántartását, hiszen Te is bármikor ki tudod nyomtatni
  • Nem kell könyörögnöd az ügyfelednek hiányos útnyilvántartásának kijavítása miatt, hiszen a RoadRecord intelligens útajánlást ad a hiányzó útjaira – így a foghíjas útnyilvántartását is NAV-állóvá teszi!
  • +1: Ha ügyfelednek több pénze marad az útnyilvántartás által, Téged is könnyebben/gyorsabban fizet ki! :)

“Mit szól ehhez a NAV?”

A RoadRecord NAV-állóságát az adja, hogy nyomtatás előtt a program 70 különböző logikai ütközést vizsgál meg – és ha hibát talál, pontosan le is írja, hogyan kell kijavítani azt.

Cégünk fennállása óta a RoadRecord által készített útnyilvántartások (és kiküldetési rendelvények) 100%-a jelesre vizsgázott a NAV-ellenőrzések során.

Javasold bátran a RoadRecord útnyilvántartó programot ügyfeleidnek, hiszen a szoftver stabil, ügyfélszolgálatunk pedig bármikor áll ügyfeleid rendelkezésére – válaszokkal, felkészülten.

Ráadásul 14 napig teljesen ingyen, mindenféle kötelezettségtől mentesen kipróbálhatod programunkat!

Kipróbálom a RoadRecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere