Hogyan csökkenthető a cégautóadó 2024-ben?

A cégtulajdonban lévő személyautó után fizetendő cégautóadó összege nem mérsékelhető, de vannak olyan lehetőségek, amellyel a céges autó költségei jelentősen csökkenthetőek.

Cégautó: tulajdonlás vagy lízing?

A cégautóadó kötelezettség szerint a tulajdonlással egy tekintet alá esik a pénzügyi lízing és a tartós bérlet. Viszont ezekkel a konstrukciókkal akár több millió forintot is megspórolhat a vállalkozás!

2012. január 1-től a bér- és nyílt lízinges személyautók teljes lízingdíjára eső ÁFA visszaigényelhető a céges használat arányában, útnyilvántartás vezetésével.

2019-től pedig nem kell útvonal nyilvántartást vezetni, ha valaki megelégszik a lízing ÁFA 50%-val (átalányadó). De útnyilvántartással akár 100% is elszámolható.

Az válassza az útnyilvántartást, akinek a céges utak aránya átlagosan 50% és 100% közé esik (a többségnek ez 90%) és aki nem akar sok plusz ÁFA-tól elesni havi 7 perc munkáért cserébe!

Ennyit spórolhatsz autónként 2024-ben

Egy átlagos Ügyfelünk autónként összesen 2.100.000 Ft-ot spórol útnyilvántartással a lízingidő alatt.

Így 3 éves lízingnél – autótól függően és átlagosan – duplán megspórolja a 3 év alatt befizetett 792.000 Ft – 1.188.000 Ft cégautóadót.

Lízing ÁFA kalkulátorunk segítségével számold ki a saját megtakarításodat!

Ne feledd: az a megtakarítási lehetőség, amelyre esetleg ma nagyvonalúan legyintenél, nehezebb időszakban komoly összegnek számíthat vállalkozásod oldalán!

A gépjárműadó levonható a cégautóadóból!

Ha cégautó-tulajdonos vagy, akkor az is egy jó hír számodra, hogy a jogszabály szerint a cégautóadó mértékéből levonható a gépjárműadó, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

  • ugyanaz a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója
  • az adott időszakban mindkét adó befizetésének kötelezettsége fennáll
  • a gépjárműadó határidőn belül be lett fizetve (minden évben március 15-én és szeptember 15-én van az évi 2 részlet határideje)

NAV-álló útnyilvántartás havi 7 perc alatt

Képzelj el egy programot, ami helyetted kiszámolja a partnereid közti távolságokat, amivel megadhatod a céges- és magánútjaid arányát, és amivel hamar pótolhatod elmaradásaidat!

A RoadRecord Online útnyilvántartó program használata egyszerű: csak rögzítsd menet közben mobil appal az útjaidat és/vagy vezesd az online programunkkal a számítógépeden – hó végén a hiányzó utakra pedig automata útajánlást kapsz!

Ráadásul az útajánlás funkció segítségével visszamenőleg is pótolhatod elmaradásaidat havi 7 perc alatt! A funkció különböző paraméterek (és akár fix pontok) megadása után – 70 féle logikai ütközést vizsgálva -, készít egy NAV-álló útnyilvántartás tervezetet, amit nyomtatás előtt szerkeszthetsz.

Sőt, ha a program nem lenne elég, spórolj időt és bízd szakértőinkre NAV-álló útnyilvántartás tervezeted elkészítését, akár visszamenőleg is!

Ugye milyen egyszerűen ellensúlyozhatod a cégautóadóra befizetett összeget?