2021-től már a NAV-nak kell fizetni a gépjárműadót

2021.01.14.

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021-től a NAV veszi át az önkormányzatoktól – áll a NAV decemberi közleményében. A gépjármű tulajdonosoknak plusz teendője nem lesz, de nem árt figyelni, hogy megszokásból nehogy a korábbi számlaszámra menjen a befizetés.

A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról 2021 elején a NAV minden érintettnek értesítést küld, 2022-től viszont csak akkor, ha változás történik, például az adó összegében.

Hova és meddig fizessem be a gépjárműadót?

A gépjárműadó első részletét március 15-e helyett április 15-ig, majd a második részletet szeptember 15-ig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

gépjárműadó NAV 2021

A változások nincsenek hatással a gépjárműadó alóli mentességre, mert az önkormányzatok 2020. december 31-i adatai alapján a NAV automatikusan figyelembe veszi a mentességet és szüneteltetést.

GJADO adatlap

2021-ben a mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is a GJADO „adat- és változásbejelentő lap a gépjárműadó mentesség/kedvezmény/szüneteltetés igénybevételéhez” elnevezésű adatlapon lehet bejelenteni. A beküldés online vagy a NAV központi ügyfélszolgálatain elérhető papír alapú nyomtatványán történhet.

A 2020 végéig keletkezett, megváltozott vagy megszűnt adókötelezettségek ügyében továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

Kép forrása: welcomia – www.freepik.com

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere