Cégautóadó: Kinek kell fizetnie és ki mentesül alóla?

Utoljára módosítva: 2023.05.04.

Bárkitől lehet tanulni különböző beszélgetések során. Néha azért, mert újdonságot hallhatunk, néha pedig azért, mert megdöbbenünk rajta, hogy régi beidegződések mennyire együtt élnek velünk a mai napig.

Így történt ez a minap is a cégautóadóval kapcsolatban. Amikor az egyik közösségi média felületen a céges autóval való síelésről volt szó, volt, aki kijelentette, hogy ő

ő nem fizet cégautóadót céges autóra.

surprised man closeup

Itt most meg kell állnunk egy pillanatra, mert biztosan sokan tudják, de ezek szerint nem elegen: ahhoz, hogy valaki mentesüljön a cégautóadó fizetése alól, teljesülnie kell legalább egy feltételnek a következők közül:

 • A tulajdonos magánszemély, akinek a saját tulajdonában van a gépkocsi és kiküldetési rendelvénnyel számolja el a megtett üzleti útjait a munkáltatója felé
 • A tulajdonos háziorvos, aki a praxisához használja autóját – ők csak útnyilvántartás vezetésével mentesülnek a cégautóadó kifizetése alól
 • A tulajdonos egyházi jogi személy, aki vallási tevékenységekre használja autóját
 • A tulajdonos személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó személy, aki továbbértékesítés céljából szerezte be a gépkocsit
 • A tulajdonos egyéni vállalkozó, aki a jövedelemszerző tevékenységéhez használt saját gépjármű költségelszámolásához az 500 km-es átalányt választja
 • A jármű megkülönböztetett jelzéssel van ellátva
 • A járművet betegségmegelőző, gyógyító, vagy szociális céllal, egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság használja súlyosan fogyatékos, vagy magasabb összegű családi pótlékra jogosult magánszemély rendszeres szállítására
 • A járművet halottszállításra használják
 • A jármű az állam tulajdonában áll
 • A jármű haditechnikai terméknek minősül
 • Zöld rendszámos járművek

Súlyos tévhit, hogy – amennyiben egyik feltétel sem teljesül – nem kell cégautóadót fizetni céges autó esetében, hiszen ha nem magánszemély a gépkocsi tulajdonosa és nincs benne a fenti listában, akkor mindenképpen köteles cégautóadó fizetésére.

Ez ugyanúgy vonatkozik a külföldi rendszámmal ellátott autókra is, hiszen ha bármilyen költséget is elszámolnak rá magyarországi cégben, akkor annak a cégnek cégautóadót kell fizetnie a gépkocsi után.

A gépjárműadó levonható a cégautóadóból!

Jó hír a cégautók tulajdonosainak, hogy a jogszabály szerint a gépjárműadó mértéke levonható a cégautóadóból, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • megegyezik a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója
 • az adott időszakban mindkét adó befizetésének kötelezettsége fennáll
 • az évente 2 részletben fizetendő gépjárműadó időben be lett fizetve (a határidők minden évben március 15. és szeptember 15.)

És mi a helyzet az útnyilvántartással?

Ha a személyautó a cég tulajdonában van, akkor ugyan nem kötelező útnyilvántartást vezetniük, viszont kötelezettek a cégautóadó kifizetésére.

Az indok, amiért mi mégis javasoljuk az útnyilvántartás vezetését a lízingesek és a tartós bérletet választók számára az, hogy az ügyfeleink elmondása alapján a NAV ellenőrzések nagyjából 50%-a során igenis kérik az útnyilvántartást országszerte, mert csak azzal bizonyítható, hogy a költségelszámolások valóban csak az adott autóra történtek – és nem mondjuk másik autókra is.

Ezt minden érintettnek elmondjuk, és mindenki maga dönt, hogy ezek után mit tesz: tapasztalatunk szerint sokan döntenek úgy, hogy “inkább nyugodtan alszanak” és útnyilvántartást vezetnek, főleg, hogy a RoadRecord mobilappban történő automatikus útrögzítését és a böngészőben történő webes felületét használva szinte gyerekjáték az útnyilvántartás vezetése.

Próbáld ki 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Kipróbálom a piacvezető útnyilvántartót!

Útnyilvántartás minta videóval

Mutatunk egy saját készítésű videót is arról, hogy mennyire egyszerű elkezdeni az útnyilvántartás vezetését:

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere