Cégautóadó: Kinek kell fizetnie és ki mentesül alóla?

2022.02.15.

Bárkitől lehet tanulni különböző beszélgetések során. Néha azért, mert újdonságot hallhatunk, néha pedig azért, mert megdöbbenünk rajta, hogy régi beidegződések mennyire együtt élnek velünk a mai napig.

Így történt ez a minap is a cégautóadóval kapcsolatban. Amikor az egyik közösségi média felületen a céges autóval való síelésről volt szó, volt, aki kijelentette, hogy ő

ő nem fizet cégautóadót céges autóra.

surprised man closeup

Itt most meg kell állnunk egy pillanatra, mert biztosan sokan tudják, de ezek szerint nem elegen: ahhoz, hogy valaki mentesüljön a cégautóadó fizetése alól, teljesülnie kell legalább egy feltételnek a következők közül:

 • A tulajdonos magánszemély, akinek a saját tulajdonában van a gépkocsi és kiküldetési rendelvénnyel számolja el a megtett üzleti útjait a munkáltatója felé
 • A tulajdonos háziorvos, aki a praxisához használja autóját – ők csak útnyilvántartás vezetésével mentesülnek a cégautóadó kifizetése alól
 • A tulajdonos egyházi jogi személy, aki vallási tevékenységekre használja autóját
 • A tulajdonos személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó személy, aki továbbértékesítés céljából szerezte be a gépkocsit
 • A tulajdonos egyéni vállalkozó, aki a jövedelemszerző tevékenységéhez használt saját gépjármű költségelszámolásához az 500 km-es átalányt választja
 • A jármű megkülönböztetett jelzéssel van ellátva
 • A járművet betegségmegelőző, gyógyító, vagy szociális céllal, egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság használja súlyosan fogyatékos, vagy magasabb összegű családi pótlékra jogosult magánszemély rendszeres szállítására
 • A járművet halottszállításra használják
 • A jármű az állam tulajdonában áll
 • A jármű haditechnikai terméknek minősül
 • Zöld rendszámos járművek

Súlyos tévhit, hogy – amennyiben egyik feltétel sem teljesül – nem kell cégautóadót fizetni céges autó esetében, hiszen ha nem magánszemély a gépkocsi tulajdonosa és nincs benne a fenti listában, akkor mindenképpen köteles cégautóadó fizetésére.

Ez ugyanúgy vonatkozik a külföldi rendszámmal ellátott autókra is, hiszen ha bármilyen költséget is elszámolnak rá magyarországi cégben, akkor annak a cégnek cégautóadót kell fizetnie a gépkocsi után.

A gépjárműadó levonható a cégautóadóból!

Jó hír a cégautók tulajdonosainak, hogy a jogszabály szerint a gépjárműadó mértéke levonható a cégautóadóból, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • megegyezik a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója
 • az adott időszakban mindkét adó befizetésének kötelezettsége fennáll
 • az évente 2 részletben fizetendő gépjárműadó időben be lett fizetve (a határidők minden évben március 15. és szeptember 15.)

És mi a helyzet az útnyilvántartással?

Ha a személyautó a cég tulajdonában van, akkor ugyan nem kötelező útnyilvántartást vezetniük, viszont kötelezettek a cégautóadó kifizetésére. Amiért mi mégis javasoljuk az útnyilvántartás vezetését, az az, hogy az ügyfeleink elmondása alapján a NAV ellenőrzések nagyjából 50%-a során igenis kérik az útnyilvántartást országszerte, mert csak azzal bizonyítható, hogy a költségelszámolások valóban csak az adott autóra történtek – és nem mondjuk másik autókra is.

Ezt minden érintettnek elmondjuk, és mindenki maga dönt, hogy ezek után mit tesz: tapasztalatunk szerint sokan döntenek úgy, hogy “inkább nyugodtan alszanak” és útnyilvántartást vezetnek, főleg, hogy a RoadRecord mobilappban történő automatikus útrögzítését és a böngészőben történő webes felületét használva szinte gyerekjáték az útnyilvántartás vezetése.

Útnyilvántartás minta videóval

Mutatunk egy saját készítésű videót is arról, hogy mennyire egyszerű elkezdeni az útnyilvántartás vezetését:

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
22 777
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere