Elvárás szerinti NAV-álló útnyilvántartás Volvo, Audi és Tesla GPS adataiból

2020.03.11.

GPS-alapú útnyilvántartás?

A GPS adatok legtöbbször nem alkalmasak a NAV-álló, minden jogszabálynak és elvárásnak megfelelő útnyilvántartásra.

Ha Volvo (On-Call), Audi vagy Tesla autódban gyári mobil alkalmazással összekötött GPS rögzíti az útjaidat, akkor rendelkezel egy listával az adott hónapban megtett útjaidról.

Ez a lista azonban önmagában nem alkalmas az elszámolásra, viszont nagyon jó alap lehet NAV-álló útnyilvántartásod elkészítéséhez.

A kérdés már csak az, hogy az autód gyári alkalmazásából hogyan tudod ezeket az adatokat fárasztó manuális munka nélkül kinyerni, szerkeszteni és véglegesíteni?

Erre jelent megoldást a RoadRecord Online útnyilvántartó program legújabb funkciója, ami az autód gyári mobil alkalmazásának adatait átveszi és pár gombnyomással elvárásnak megfelelő NAV-álló útnyilvántartást készíthetsz!

Az útjaid listáját az online útnyilvántartó programba beimportálva lehetségessé válik a gyors és könnyű szerkesztés.

1. Az összevonás: ha egy utat két vagy több külön útként tüntetett fel autód gyári mobil alkalmazása (és emiatt magánútnak sorolja a céges utat is ami ÁFA elszámolás szempontjából hátrányos neked), programunkba feltöltve ezek az utak összevonhatóak.

2. A szétválasztás: Az előző esethez hasonlóan olyan is előfordul, hogy több út helyett az autód gyári eszköze összevon olyanokat, melyeket nem kellett volna, így ismét hátrányba kerülsz az adóelszámolásban. Ekkor programunk lehetőséget biztosít ezen tévesen összekapcsolt pontok szétválasztására.

3. A kiegészítés: A legtöbb GPS nyomkövetésen alapuló rendszer nem alkalmas a partnernevek rögzítésére, amely pedig a NAV által előírt követelmény.

4. A kategorizálás: szintén törvény által előírt kötelezettség a megtett utak magán- illetve üzleti céljának feltüntetése. Ezen kötelezettség a RoadRecord Online útnyilvántartó használatával automatikusan teljesíthető.

5. A pontosítás: Előírás szerint utazási célt kell társítani a megtett utakhoz. Ha ez hiányzik, útnyilvántartó programunkban ez is automatikusan pótolható.

6. A hiánypótlás: Ha útjaid rögzítése valamilyen technikai okból nem indult el, megszakadt vagy már nem elérhető a gyári app-ban, akkor a RoadRecord Online-ban manuálisan, vagy az útajánlás funkciónk segítségével automatikusan pótolhatók ezek az elveszettnek hitt utak.

7. A javítás: a fentiekben leírt esetleges hibákból adódóan az elvárás szerinti céges/magánutak arányának kijavítása.

8. Az elemzés: Előfordulhat, hogy valamilyen eddig nem említett okból hiányos a kézben lévő útnyilvántartás. Ekkor a program megmutatja és a beépített NAV ellenőr által 70 féle logikai ütközést is vizsgálva ajánlást tesz, honnan és mennyi út/tankolás hiányzik a NAV-álló útnyilvántartáshoz.

Mostantól nem kell kétszer dolgoznod, így könnyen, gyorsan elkészítheted NAV-álló, minden jogszabálynak és elvárásnak megfelelő útnyilvántartásodat!

Regisztrálj ingyenesen online útnyilvántartó programunkba!

Ha még nem használod autód gyári alkalmazását, érdeklődj autókereskedődnél!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere