Útnyilvántartás 1 autóra: A Te könyvelőd elszámolja neked?

Legutóbb frissítve: 2023.07.18.

“Én azt hittem, az útnyilvántartás csak flottáknak érdekes, az én 1 autómra nem…”

Egy partnerünkkel való beszélgetés során szóba került, hogy Ő “csak 1 autót lízingel” üzleti célból, nem is tudta, hogy mi azzal foglalkozunk, hogy erre az 1 autóra is komoly adómegtakarítást eszközölhet, ha útnyilvántartó programunkat használja. Látva lányos zavarát, megkérdeztük tőle:

-“Miért, neked mit számol el a könyvelőd?”
-“Fogalmam sincs. Én is azt hittem, hogy az útnyilvántartás csak flották számára érdekes, 1 autóra nem” – felelte.

Biztosan nem hősünk az egyetlen, aki csak 1 autót lízingel kisvállalkozásában és fogalma sincs róla, hogy útnyilvántartással akár 90-100% lízing ÁFA-t is vissza tud igényelni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az útnyilvántartás nem csak a több gépkocsival rendelkező cégek számára előnyös, ezt bizonyítja az is, hogy

ügyfeleink 71%-a csupán 1 autóval rendelkezik.

Megdöbbentő, nem? Főleg abból kiindulva, hogy a legtöbben tévesen arra asszociálnak az útnyilvántartásról, hogy csak a nagy cégeknek van rá szüksége, pedig az 1 autósok is 2.100.000 Ft-ot tudnak átlagosan spórolni (autónként) útnyilvántartással az átalányadóhoz képest, ugyanúgy, mint a több járművel rendelkező cégek. Sokak számára ez a megtakarítás azt is jelentheti, hogy hamarabb érik el az álomautójukat.

lízingelt autó

Neked mit számol el a könyvelőd?

Érdemes utánakérdezned, hiszen nagy kár lenne az információhiány miatt veszni hagyni ezt a lehetőséget. Minél drágább az autód és minél több céges utat mész, annál inkább megéri útnyilvántartást vezetned, kalkulátorunk segítségével ki is számolhatod, hogy mennyire. Tény, hogy rengeteg terméknél és szolgáltatásnál a lustaságunkért fizetünk, az átalányadóval azonban tetemes összeget hagyhatsz az asztalon, ha nem vagy résen.

TIPP: Kérdezz utána a Bookkeepie szakértőitől!

Még tart a lízingidőd? Sebaj, lízingidő közben is bármikor tudsz váltani az átalányadózásról útnyilvántartásra, ráadásul a RoadRecord webes felületén hiányzó útjaidra útajánlást is tudsz kérni a megadott céges- és magánutak arányában, akár visszamenőleg is. Így mindössze havi 7 perc alatt el tudod készíteni a minden elvárásnak megfelelő, NAV-álló útnyilvántartásodat.

Megéri nyitott szemmel járni, ugye? :)

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere