60 milliárdos elektromos autó pályázatot indít a kormány

2023.12.06.

A korábbi hírekkel ellentétben nem csak taxitársaságok, autómegosztók és flottakezelők, hanem minden gazdasági társaság pályázhat majd állami támogatásra új elektromos autó vásárláshoz.

A 2023. november 30-án megjelent Magyar Közlönyben összesen 90 milliárd forintnyi támogatási programot hirdettet meg a kormány az e-mobilitás fejlesztésére. Az is kiderült, hogy kik pályázhatnak és mekkora a program keretösszege.

30,1 milliárd forinttal az elektromos töltőhálózat kiépítését támogatják. A tervek szerint az elkövetkező két és fél évben 170 új, nagy kapacitású elektromos töltőállomás épül a legforgalmasabb utak mentén.

A Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások elektromos jármű vásárlására vissza nem térítendő támogatásként 40 milliárd forintot szánnak a programban.

20 milliárd forint kamattámogatott hitellel pedig a flottaszolgáltató vállalkozások elektromos jármű beszerzését segítik majd.

A zöldenergia hasznosítást ösztönző felhívásra 2024. február 5-től tizenhárom hónapon át lehet majd benyújtani a pályázatokat.

 • Személygépkocsit, kisbuszt és kis haszongépjárművet lehet vele vásárolni
 • Az akkumulátorok teljesítménye és a járművek bekerülési ára alapján személygépjárműre legalább 2,8 millió, legfeljebb 4 millió forint támogatást lehet elnyerni. (Legfeljebb 20 millió forint értékű autókra.)
 • A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.
 • A pályázati kiírás szerint a pályázat keretében megvásárolt járműveket a befejezést követő három éven belül, de legkésőbb 2027. december 31-ig nem lehet eladni, ahogyan a forgalomból sem lehet kivonni, valamint CASCO-biztosítást kell kötni az autókra.
 • Budapesti vállalkozások 10,8 milliárd forintos keretre pályázhatnak, vidéki cégek pedig 19,2 milliárdra, összesen legfeljebb 9375 darab projekt támogathat a kormány.

Ha elektromos cégautó vásárlásán töröd a fejed és igénybe vennél állami támogatást, akkor résen kell lenned!

elektromos autó lízing

Miért válassz elektromos autót cégautónak? Összegyűjtöttünk néhány előnyt:

 • Az elektromos autók működése halk, és nem bocsátanak ki szennyező anyagokat ott, ahol közlekednek, így csökkentik a zaj- és légszennyezettséget.
 • A napi üzemeltetési költségek észrevehetően alacsonyabbak az áram használatának köszönhetően.
 • Általában olcsóbb a karbantartásuk.
 • A zöld rendszámos autók mentesülnek a cégautóadó kötelezettség alól.
 • Forgalomba helyezésnél nincs regisztrációs díj.
 • Gépjárműadót sem kell fizetni a tisztán elektromos járművekre.
 • Sok helyen kedvezményesen vagy akár ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámos autók.
 • A környezetbarát megoldás alkalmazása pozitív üzenetet közvetít az ügyfelek felé.
 • Bizonyos feltételek esetén energiahatékonysági társasági adó kedvezményt lehet igénybe venni az e-autó után.

Fontos tudnod azonban, hogy ha cégként vásárolod céges tulajdonba az autót, akkor az ÁFÁ-t nem vonhatod le.

A nyílt végű lízing és a tartós bérlet konstrukciók esetén azonban a havi lízing- és bérleti díj ÁFÁ-ját minimum 50%-ban, de útnyilvántartás vezetése mellett a céges használat arányában akár 90-100%-ban visszaigényelhető. Tapasztalataink szerint most már átlagosan 2.100.000 Ft-ot ér útnyilvántartást vezetni!

Ráadásul nyílt lízinggel vagy tartós bérlettel jobban meg tudják őrizni a vállalkozások a likviditásukat, nincs szükség a cégautó egy összegű kifizetésére, ami még a jelentős állami támogatás mellett is megterhelő lehet.

“Szeretnék 90-100% lízing ÁFÁ-t visszaigényelni, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Ha szeretnéd elkerülni az időigényes és pontatlan adminisztrációt, akkor válassz egy megbízható, minden elvárásnak megfelelő útnyilvántartó programot!

A RoadRecord használata nemcsak gyors és egyszerű, de megkönnyíti a lízing ÁFA helyes kiszámítását és levonását is, így nyílt végű lízing és tartós bérlet esetén a legjobb megoldás.

A RoadRecord mobil appban 4 féle útrögzítési mód között választhatsz, így útjaid akár automatikusan rögzülnek. A rögzített utakat hónap végén a RoadRecord asztali böngészőből elérhető felületén 7 perc alatt véglegesítheted, mielőtt kinyomtatnád NAV-álló útnyilvántartásodat!

Próbáld ki a RoadRecord útnyilvántartó programot 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

 

KIPRÓBÁLOM A piacvezető útnyilvántartót!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere