TAO kedvezmény elektromos vagy plugin-hybrid cégautó után

2020.07.17.

Kevesen tudják, hogy elektromos vagy plugin-hybrid cégautó vásárlás vagy nyílt lízing esetén energiahatékonysági társasági adó kedvezményt lehet igénybe venni. Nézzük hogyan!

A TAO törvény alapján a kedvezmény olyan elektromos vagy plug-in hybrid gépjárművekre igényelhető, amely modellnek létezik belsőégésű változata is. Valamint fontos, hogy a vállalkozás olyan finanszírozási konstrukcióban vásárolja meg a cégautót, ahol a kiválasztott gépkocsi a cég eszközeként aktiválásra kerül a könyveiben.

TAO kedvezmény elektromos vagy plugin-hybrid cégautó után

Az energiahatékonysági kedvezmény a számitott TAO-ból kerül levonásra. Mértéke az adott autómodell zöld rendszámos illetve hagyományos belsőégésű változatának ára közötti különbség meghatározott százaléka, a cég méretétől és a régiótól függően:

Közép-Magyarországi régióban a nagyvállalatok esetében 30%, középvállalkozásoknál 40%, kisvállalkozásoknál pedig 50%-a a két ár különbségének. A Közép-Magyarország régión kívül az ország többi részén ezek az értékek 45%, 55% és 65%.

Egy nagyértékű autó esetén a TAO kedvezmény így akár 5.000.000 Ft is lehet, de a kisebb autóknál is elérheti a 2-3 millió Ft-ot.

Például:

Ha X autó benzines változatának nettó ára 10 780 000 Ft,
és X autó elektromos változatának nettó ára 15 950 000 Ft,
akkor az árkülönbözet nettó 5 170 000 Ft, amelyből budapesti kisvállkozóként 2 585 000 Ft energiahatékonysági adókedvezményt lehet igénybe venni.

Az adókedvezmény igénybevételére 6 év áll rendelkezésre, ezért ha nincs elegendő TAO az adott évben, akkor a következő években is levonható a megmaradt összeg.

Zöld rendszámos cégautó vásárlásnál a nyílt lízing konstrukció “triplán megéri”!

  • A cégautó lízingdíj az adózás előtti eredményt csökkenteni
  • Az energiahatékonysági kedvezmény a számított adóból kerül levonásra
  • a lízingdíj ÁFÁ-ja pedig útnyilvántartással az üzleti utak arányában (jellemzően 90%) visszaigényelhető

 

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere