TAO kedvezmény elektromos vagy plugin-hybrid cégautó után

2020.07.17.

Kevesen tudják, hogy elektromos vagy plugin-hybrid cégautó vásárlás vagy nyílt lízing esetén energiahatékonysági társasági adó kedvezményt lehet igénybe venni. Nézzük, hogyan!

Kiknek jár a TAO kedvezmény?

A TAO törvény alapján a kedvezmény olyan elektromos vagy plug-in hybrid járművekre igényelhető, amely modellnek létezik belsőégésű változata is. Valamint fontos, hogy a vállalkozás olyan finanszírozási konstrukcióban vásárolja meg a cégautót, ahol a kiválasztott gépkocsi a cég eszközeként aktiválásra kerül a könyveiben.

Meddig tart a TAO kedvezmény?

Aki gondolkodik elektromos vagy plugin-hybrid cégautó vásárláson, most érdemes lépnie, ugyanis a TAO törvény tervezett módosítása miatt személygépkocsikra ezt a kedvezményt a törvény kihirdetésének dátumától függően várhatóan csak 2020. december elejéig történő beszerzésre lehet érvényesíteni. A többi járműre (teherautó, mezőgazdasági jármű, hajó, stb.) utána is igénybe lehet venni.

TAO kedvezmény elektromos vagy plugin-hybrid cégautó után

Az energiahatékonysági kedvezményre nem pályázat, hanem a számított TAO-ból levonásra kerülő adókedvezmény!

Mértéke az adott autómodell zöld rendszámos illetve hagyományos belsőégésű változatának ára közötti különbség meghatározott százaléka, a cég méretétől és a régiótól függően:

A közép-magyarországi régióban a nagyvállalatok esetében 30%, középvállalkozásoknál 40%, kisvállalkozásoknál pedig 50%-a a két ár különbségének. A Közép-Magyarország régión kívül az ország többi részén ezek az értékek 45%, 55% és 65%.

Egy nagyértékű autó esetén a TAO kedvezmény így akár 15.000.000 Ft is lehet, de az eladási tapasztalatok szerint a kisebb autóknál is bőven meghaladhatja a 2.100.000 Ft-ot.

Például:

Mercedes-Benz E300 d lim.: 13 418 000 Ft–tól*
TESLA Modell S 100D: 38 346 000 Ft *

Árkülönbség: 24 928 00 Ft

TAO-ból igénybe vehető kedvezmény kisvállalkozás esetében akár 65%, vagyis:
16 203 200 Ft

(*induló nettó listaár, forrás mercedes-benz.hu, hasznaltauto.hu)

A beruházás 5 évig „görgethető”, vagyis ha nincs elegendő TAO az adott évben, akkor a következő években is fel lehet használni a megmaradt összeget.

Zöld rendszámos cégautó vásárlásnál a nyílt lízing konstrukció “triplán megéri”!

 • A cégautó lízingdíj az adózás előtti eredményt csökkenteni
 • Az energiahatékonysági kedvezmény a számított adóból kerül levonásra
 • a lízingdíj ÁFÁ-ja pedig útnyilvántartással az üzleti utak arányában (jellemzően 90%) visszaigényelhető

TAO kedvezmény feltételei:

 • Az elszámolható költséget „szokásos piaci áron” kell figyelembe venni, ha az az adózó és a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő személy között a szokásos piaci ártól eltérő áron kötött szerződés alapján merült fel.
 • MEKH-nél regisztrált, akkreditált energetikai auditor által kiállított „energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolás” szükséges.
 • A beruházás vagy felújítás részét képező valamennyi eszközt használatba veszi és ezeket az eszközöket a beruházás vagy felújítás üzembe helyezését követő legalább öt évig a hatályos engedélyben foglaltak szerint üzemelteti, illetve használja.
 • Ha az üzembe helyezett, az elszámolható költség összegénél figyelembe vett eszközöket – pótlás nélkül – kivezeti, vagy nem üzemelteti a hatályos engedélyben foglaltak szerint, akkor az ilyen eszközök bekerülési értéke az adókedvezmény alapjául szolgáló elszámolható költséget csökkenti.

Nem vehető igénybe adókedvezmény abban az esetben:

 • ha az adóhatóságoknál nyilvántartott adótartozása van;
 • ha az állami adó- és vámhatóság be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt mulasztási bírsággal sújtja;
 • ha a fejlesztést azért hajtanák végre, hogy megfeleljenek a beruházás vagy felújítás megkezdésekor már elfogadott uniós szabványoknak;
 • ha az adózó nem teljesíti a törvény és az energiahatékonysági igazolás által előírt feltételeket (pl. energetikai auditori igazolás hiánya);
 • ha az adózó felszámolás vagy kényszertörlési eljárás alatt áll;
 • ha az adózóval szemben teljesítetlen visszafizetési felszólítás van érvényben olyan európai bizottsági határozat eredményeként, amely valamely támogatást jogellenesnek és a belső piaccal összeegyeztethetetlennek nyilvánított

Az adókedvezmény igénybe vételéhez szükséges energiatanúsítvány elkészítéséhez az energiahatékonysági tanácsadással foglalkozó Get Energy Solutions Kft.-t ajánljuk! További információ: Zámbó Csaba; [email protected]; +36 70 977 96 14

 

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere