ÁFA visszaigénylése céges autó esetében

2024.05.13.

Mit jelent az ÁFA?

Az ÁFA, teljes nevén Általános Forgalmi Adó, a termékek és szolgáltatások értékesítése után fizetendő adófajta.

Az ÁFA-t legtöbbször az értékesítést végző vállalkozás fizeti be, ő az áfaalany. A költségei után befizetett ÁFA visszaigényelhető, így nettó módon mindig csak az árrésre számított ÁFÁ-t kell befizetnie. Az ÁFA kulcsa jelenleg 27 százalék, vagy kedvezményesen 18 és 5 százalék. Az ÁFA alapját az eladott áru vagy szolgáltatás ára nyújtja. Az értékesítés Általános Forgalmi Adó tartalmát a számlán mindig fel kell tüntetni.

Mi a különbség a tárgyi adómentesség és az alanyi adómentesség között?

Tárgyi adómentességnél csak bizonyos tevékenységekre vonatkozik az áfa-mentesség: közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentesnek tekinthető a vállalkozás tevékenységének egy része.

Az alanyi adómentesség éves árbevételhez kötött, értékhatára jelenleg 12 millió forint.

Adómentesség esetében a vállalkozás a beszerzései után az áfát nem tudja visszaigényelni.

Az ÁFA visszaigénylés szabályai

Amennyiben nem adómentes a cég, a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódó beszerzései és az igénybe vett szolgáltatásai után visszaigényelheti az ÁFÁ-t. Az ÁFA visszaigénylést az ÁFA törvény szabályozza.

A levonható ÁFA nem csak egy jogszabályi lehetőség, komoly pénzügyi veszteséget jelenthet, ha egy vállalkozás az ÁFA visszaigénylését nem optimalizálja!

Meddig lehet az ÁFÁ-t visszaigényelni?

Általános szabályként elmondható, hogy az adóalanyoknak az adólevonási jogot az adómegállapítási időszakban kell érvényesíteniük, de lehetőség van arra, hogy legkésőbb az adómegállapítási időszakot követő év végéig érvényesítsék, ez az ÁFA visszaigénylés határideje. Ezután az elévülési időn belül önellenőrzéssel lehet csak visszaigényelni az ÁFÁ-t.

Céges személyautó ÁFA visszaigénylés

Minden vállalkozás a maximális ÁFA visszaigénylésre törekszik, hogy a befizetendő ÁFÁ-t minimalizálja, így növelje a profitját. Vannak azonban ÁFA levonási korlátozások, amik jelentős költségeket érinthetnek. Ilyen például a cégautó ÁFA visszaigénylés.

ÁFA visszaigénylése céges autó

Az áfa törvény az alábbi, személygépkocsihoz kapcsolódó esetekben nem engedi levonni a vállalkozás beszerzéseihez kapcsolódó, előzetesen felszámított áfa összegét:

  • személygépkocsi (kivéve halottszállító) beszerzés,
  • motorbenzin, illetve személygépkocsi üzemeltetéséhez szükséges üzemanyag beszerzése,
  • egyéb, a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges termékbeszerzések,
  • a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatások (itt az áfa 50%-a nem vonható le)
  • a személygépkocsi bérleti díj (50% nem vonható le)

Céges személyautó üzemanyag ÁFA visszaigénylés csak akkor lehetséges a törvény szerint, ha az üzemeltetéshez, fenntartáshoz szükséges üzemanyagot továbbértékesítik, vagy ha ezek közvetlenül a bérbeadás költségeihez tartoznak. Így a cégautó üzemanyagának áfája is levonható, ha azt továbbszámlázzák üzemanyagkártyával.

Hogyan lehet mégis ÁFA mentes a cégautó beszerzés?

A nyílt végű és az operatív lízing szolgáltatásnak minősül, ezért a céges személyautó lízing- és bérleti díj ÁFÁ-jának minimum 50%-a visszaigényelhető (lízing ÁFA átalány elszámolás).

Ezzel szemben útnyilvántartás vezetése mellett a céges utak arányában akár 90-100% lízing ÁFA is leírható, így maximálható a visszaigényelhető ÁFA. A vállalkozások választhatnak a kétféle elszámolás közül. A döntés nem mindegy, akár több millió forint múlhat rajta.

Az autópiacon tapasztalható áremelkedés miatt tapasztalataink szerint most már átlagosan 2.100.000 Ft-ot ér útnyilvántartásra váltani!

Céges kisteherautó ÁFA visszaigénylés

Adózási szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy egy céges jármű, a törvények értelmében személygépkocsinak vagy tehergépkocsinak minősül.

A céges személyautókkal ellentétben a céges teherautók beszerzésére nem vonatkozik ÁFA levonási tilalom és a tisztán üzleti célra használt teherautók esetében a felhasznált gázolaj ÁFÁ-ja is 100%-ban visszaigényelhető. A törvény a tehergépkocsik esetén megengedi a 100%-os levonást az üzemeltetéshez és fenntartáshoz kapcsolódó egyéb költségeknél is.

‍Mi a helyzet a kisteherautókkal? Személygépkocsinak vagy tehergépkocsinak minősülnek?

Az ÁFA vonatkozásában az a jármű minősül tehergépkocsinak, amely 8704-es vámtarifaszámmal rendelkezik. Alapvetően azok a kisteherautók tartoznak ide, amelyek nyitott rakodó felülettel rendelkeznek, vagy ha zárt rakodó felületűek, akkor maximum 3 személy szállítására alkalmasak, a rakodótérben gyárilag nincsenek ülések.

Ez alapján a 8704-es vámtarifaszámmal rendelkező kisteherautók vásárlásakor az ÁFA visszaigényelhető, valamint a gázolaj, és a járműhöz kapcsolódó költségek után a céges használat arányában levonható az ÁFA. A céges utak arányát útnyilvántartás vezetésével kell alátámasztania a vállalkozásnak.

TIPP: A 3,5 tonna alatti kisteherautóknak nem kötelező menetlevelet vezetni, ha saját árut szállítanak, vagy nem szállítanak árut.‍

“De hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

A legkényelmesebb és egyben a legfejlettebb módszer az útnyilvántartás vezetésére egyértelműen egy automata útnyilvántartó applikáció – például a RoadRecord útnyilvántartó program. Ez a megoldás modern, könnyen használható és pontos, amely együttese megkönnyíti a vállalkozásoknak a személyautók lízing ÁFA, valamint a kisteherautók lízing és dízel ÁFA levonását hitelesítő útnyilvántartás előállítását.

TIPP: Hasonlítsd össze a Magyarországon használható útnyilvántartó módszereket!

Automata útnyilvántartó applikáció + asztali “műszerfal”

A RoadRecord útnyilvántartó program 2 részből áll: mobil applikációból és a böngészőből elérhető webes felületből.

Míg előbbiben 3+1 féle automata útrögzítési mód közül választva mindennapi útjaidat tudod rögzíteni, addig a webes felületen ezeket az utakat utólag szerkesztheted, kiegészítheted, majd kinyomtathatod a beépített házi NAV-ellenőrünk szűrőjén is átment, 100%-ban NAV-álló útnyilvántartásodat mindösszesen 7 perc alatt.

Emellett a RoadRecord programja integrálható más rendszerekkel az utak és a partnerek importálásához, többek között ilyen a Google Timeline Import lehetőség.

A RoadRecord az egyetlen szoftver, amellyel a felhasználók visszamenőlegesen is képesek elkészíteni 100%-ban NAV-álló útnyilvántartásukat. Ebben nyújt segítséget a mesterséges intelligencián alapuló Útajánlás funkció is, amellyel a hiányzó utak problémáját lehet megoldani utólag, személyre szabva.

TIPP: Ha úgy érzed, hogy havonta 7 perced sincs az útnyilvántartásodra, akkor  elkészítjük helyetted! :)

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A Piacvezető útnyilvántartót!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere