A járványhelyzetben is népszerű a rövid távú és a tartós autóbérlet

2020.06.08.

A járványhelyzet miatt az áruszállítás területén soha nem látott növekedés tapasztalható, ami miatt a cégeknek több kisteherautót és személygépkocsit kell csatasorba állítaniuk.

Céges autó a vállalkozások életében

A kiszállítás mellett a vállalkozások egy része a dolgozók védelme érdekében több céges autót biztosít, hogy elkerülhessék a közösségi közlekedést. Ráadásul a cégautó a munkavállalók megtartásához is egy fontos juttatási eszköz lett.

A megváltozott igények főként a krízishelyzettel függenek össze, ezért a  legtöbbször átmeneti megoldásban gondolkoznak a vállalkozások.

Emellett pedig csökken a fizetőképes kereslet is, a vállalkozásoknak egyre nagyobb kihívást jelent készpénzért autót vásárolni. Mindkét helyzetben jó megoldást jelent a tartós bérlet vagy operatív lízing konstrukció, melynek előnye, hogy a bérleti díj ÁFÁ-ja akár 100%-ban visszaigényelhető.

RoadRecord útnyilvántartás autóbérlet

Útnyilvántartás a kisteherautósoknak

A 3,5 tonna alatti kisteherautóknak nem kötelező menetlevelet vezetni, ha saját árut szállítanak, vagy nem szállítanak árut. Útnyilvántartással viszont a bérleti díj (vagy lízingdíj) és a dízel ÁFÁ-ját 100%-ban levonhatják.

Személygépkocsik esetében 2019. január 1-től nem kell útnyilvántartást vezetni, ha valaki megelégszik a lízing ÁFA 50%-val (átalányadó), de útnyilvántartással akár 90-100% is elszámolható. Ez a különbség egy 11 millió Ft-os autó esetén 1.000.000 Ft nyereséget jelent a teljes futamidő alatt.

Útnyilvántartó program előnyei

Minden jogszabályi előírásnak és elvárásnak megfelelő nyilvántartást kézzel vagy Excel fájlban nem könnyű összerakni. Egy ideális online útnyilvántartó programmal viszont havonta csupán 7 perc alatt elkészíthető!

RoadRecord program használata egyszerű: az autóvezető menet közben mobil appal rögzíti az útjait, majd hónap végén az asztali böngészőből megnyitható online programmal véglegesíti az útnyilvántartást. Az intelligens útajánlás funkció segítségével pedig a hiányzó utak is könnyen pótolhatók.

A beépített NAV ellenőr nyomtatás előtt 70 féle logikai ütközést vizsgálva biztosítja, hogy biztosan NAV-álló legyen az útnyilvántartás.

Sőt, ha a program nem lenne elég, spórolj időt és bízd szakértőinkre útnyilvántartás tervezeted elkészítését, amit minden hónapban átadunk, és akár visszamenőleg is el tudunk készíteni.

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere