Itt az idő. Most vált fontossá az útnyilvántartás.

Utoljára frissítve: 2023.06.27.

A kényelmes, 50%-os lízing ÁFA-átalányt választottad?

Mostantól szükséged lesz a +40% ÁFA-ra is, így szükséges lesz útnyilvántartást is vezetni!

A jó hír, hogy a RoadRecord-dal legalább ez nem fog fájni!

A nehézségekkel teli korai 2020-as évek lehetőséget adtak arra, hogy ezentúl nagyobb odafigyeléssel dolgozz a cégeden, minimalizáld a pénzügyi károkat. Ennek része az elmaradt útnyilvántartások pótlása – és megváltoztatni a korábbi döntéseidet pont úgy, ahogy a helyzet kívánja: mostantól nem hagyhatsz nagyvonalúan pénzt az asztalon.

A következő években minden forint, visszaigényelt ÁFA számítani fog, ezért itt az idő az útnyilvántartással és a kiküldetési rendelvénnyel foglalkozni!

RoadRecord NAV-álló útnyilvántartás pótlása

Ha az útnyilvántartásodban vagy kiküldetési rendelvény készítésében elmaradással küzdöttél, akkor most rendezheted ezt.

Útnyilvántartás és kiküldetési rendelvény előnyei

Ha eddig nem vezettél, a tavaly tapasztalt gazdasági visszaesés, infláció és általános drágulások miatt Neked is érdemes megfontolnod az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény készítését.

  • A bérelt vagy lízingelt cégautók esetében nem mindenkinek kifizetődő az útnyilvántartás vezetése nélkül igénybe vehető bérleti- vagy lízingdíj ÁFA 50% átalány-elszámolása. Az útnyilvántartással alátámasztott üzleti használat arányában történő lízing ÁFA visszaigényléssel (jellemzően 90%) akár több millió forintot nyerhet a vállalkozás. Lízing ÁFA kalkulátor ITT.
  • Ha vállalkozásodban vezetőként a saját autódat használod céges célra, akkor évente átlagosan 1.900.000 Ft költséget számolhatsz el kiküldetési rendelvénnyel, ennyivel csökkentve a házipénztáradat.
  • Ha a vállalkozásodban a munkavállalóid használják magánautójukat üzleti célra, akkor nekik adómentes béren kívüli kifizetésként térítheted meg céges útjaik költségét. A cégvezetők sokszor megdöbbenve tapasztalják, hogy milyen sok kilométer tud összejönni egy-egy munkavállalónál és céges szinten ez milyen nagy összeget jelenthet.
  • A 3,5 tonna alatti kisteherautóknak nem kötelező menetlevelet vezetni, ha saját árut szállítanak, vagy nem szállítanak árut. Útnyilvántartást viszont kell vezetni a 100% lízing- és dízel ÁFA levonáshoz, illetve a költségek elszámolásához!

Az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény készítéséhez válassz olyan programot, amit online, akár a saját otthoni laptopodon is elérsz és a kollégáid is elérhetnek saját eszközeiken. Ezt most többé nem kell magyarázni, hogy miért jó, ugye?

A RoadRecord Online böngészőből futtatható útnyilvántartó programmal és a hozzá tartozó mobil alkalmazással nem leszel egy géphez kötve.

Egyedülálló útajánlás funkciónkkal akár visszamenőleg is könnyen pótolhatod elmaradásaidat. Nyomtatás előtt pedig a beépített NAV ellenőr összesen 70 féle logikai ütközést vizsgál meg, hogy útnyilvántartásod vagy kiküldetési rendelvényed biztosan NAV-álló legyen!

Kipróbálom a RoadRecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere