Cégautó beszerzés: miért a nyílt lízing éri meg a legtöbb vállalkozásnak?

2021.02.09.

A világjárvány ellenére tapasztalatok szerint számos vállalkozás dönt cégautó beszerzés mellett, ám a költségek és a kockázat szempontjából nem mindegy, hogy milyen kontrukciót választ a cég.

A bizonytalan gazdasági helyzetből azok jöhetnek ki győztesen, akik meg tudják őrizni pénzügyi stabilitásukat. A szabad felhasználású tőke és a likviditás megőrzését a beruházások során is figyelembe kell vennie a vállalkozásoknak.

Cégautó beszerzés előtt – nem csak világjárvány idején – érdemes végiggondolni, hogy melyik konstrukció éri meg a legjobban.

A saját tulajdonú cégautó, amellett hogy nagy tőkelekötöttséget jelent, a gépjárművel kapcsolatos ügyintézés és karbantartás, valamint a használt autó eladásának a gondja is plusz terheket ró a tulajdonosra. Az autó beszerzési árának ÁFÁ-ját nem lehet visszaigényelni.

Sok vállalkozás cégautó hitellel vásárolja meg a céges gépjárművet. Ebben az esetben ugyan kisebb a tőkelekötés, de a saját tulajdonú autóhoz hasonló terheket jelent. Ráadásul a lízing konstrukcióval ellentétben hitelnél nem lehet a törlesztőrészletek ÁFÁ-ját levonni.

cégautó nyílt lízing előnyei

Pénzügyi szempontból a legtöbb cégnek a nyílt végű lízinggel történő cégautó beszerzés éri meg.

  • Autólízing esetén a lízingbe adó cég az autó tulajdonosa és az üzemeltetési feladatokat és költségeket is ő viseli.
  • A lízingelő részéről nem jár tőkelekötéssel, akár induló, nagyobb összegű befizetés nélkül hozzá lehet jutni a céges autóhoz.
  • A vállalkozás gyakorlatilag beruházás nélkül használhatja a gépjárművet és nem jár a hitelképesség romlásával.
  • Könyvelése egyszerű, előre tervezhető költséget jelent: a futamidő alatt fix havi díjért cserébe használható az autó a tulajdonviszonnyal járó minden kötelesség és adminisztrációs teher nélkül.
  • A lízingdíj ÁFÁ-ja útnyilvántartással akár 100%-ban visszaigényelhető, amivel egy átlagos autó esetén az átalány-elszámoláshoz képest 1.500.000 Ft-ot lehet spórolni.
  • A nyílt végű lízing kamata teljes egészében levonható a társasági adóból (Tao tv. 22/A.§).
  • Egyetlen hátránya, előre kell tervezni 3-5 évre és a szerződés módosítása költséges.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
22 835
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere