A home office váratlan előnye: Most még többet ér az útnyilvántartásod

2021. 07.21.

Sok cég és vállalkozás döntött úgy, hogy egy világjárvány idején a legbiztonságosabb döntés az, ha az alkalmazottaikat hazaküldik, hogy onnan dolgozzanak. Így a sokszor nem elszámolható munkába járás elmarad az útnyilvántartásokból és kiküldetési rendelvényekből is. Ráadásul, az otthonról közvetlenül céges ügyfélhez való kiszállás már céges útnak számít.

Ha most munkatársaid és te is kevesebbet jársz be otthonról a munkahelyedre, miközben ugyanannyi vagy több céges utatok van, az útnyilvántartásotok aranybányává válhat, hiszen a céges utak arányának emelkedése növeli a visszaigényelhető bér- és lízing ÁFA mértékét!

Mivel a munkába járás csak akkor számít üzleti útnak, ha a lakhelyed a céged székhelye vagy telephelye, teljes otthoni munkamódra váltással vagy hibrid megközelítéssel, ahol az alkalmazottak és a munkáltatók előre egyeztetett beosztás alapján mennek be az irodába, ezáltal biztosítva, hogy egyszerre kevés ember tartózkodjon egy térben, az ingázó kilométerek radikálisan csökkenthetők.

Ha a cégben az ügyféllátogatások száma eközben nem csökkent drasztikusan ebben az időszakban, az azt jelenti, hogy a céges és magánútjaid aránya sokkal jobb lett. 

Mit jelent ez pontosan útnyilvántartás tekintetében?

Céges autó útnyilvántartásának készítésekor az egyik legfontosabb elem, hogy egy adott út jellege szerint üzleti-, vagy magánútnak van-e feltüntetve. A lízingáfa visszaigénylésénél ugye éppen az üzleti-,  és magánutak arányának bizonyítására készül az útnyilvántartás.

Nyílt lízing és tartós bérleti konstrukció esetén minél magasabb a céges útjaid aránya, annál több ÁFÁ-t tudsz visszaigényelni a céges autód lízing- és bérleti díjából. Az elszámolás alátámasztására az útnyilvántartás készítésekor egyértelműen meg kell jelölni, hogy az adott út üzleti- vagy magáncélú. Nem mindegy, hogy 50% vagy éppen 80-90-100% üzleti használatot számolsz el, akár több millió forint is múlhat rajtaCéges autó lízing ÁFA kalkulátorunk segítségével Te is könnyen kiszámolhatod ezt.

Most még többet ér az útnyilvántartásod

Ha a világjárvány egyik következménye, hogy céges és magánútjaid aránya javult a céges utak javára, ez azt jelenti, hogy útnyilvántartásoddal több bér- és lízing ÁFA-t igényelhetsz vissza, ami a mostani gazdasági helyzetben kifejezetten kapóra jöhet.

A RoadRecord Online útnyilvántartó program használata egyszerű: csak rögzítsd útjaidat mobil appal és/vagy vezesd az online programunkkal a számítógépeden – hó végén a hiányzó utakra pedig automata útajánlást kapsz!

Ráadásul az útajánlás funkció segítségével visszamenőleg is pótolhatod elmaradásaidat havi 7 perc alatt!

“beépített NAV-ellenőrnek” pedig a könyvelőd fog a legjobban örülni: a program nyomtatás előtt 70 féle logikai ütközést vizsgál és javít ki, hogy a bizonylatod biztosan NAV-álló legyen!

Sőt, ha a program nem lenne elég, spórolj időt és bízd szakértőinkre NAV-álló útnyilvántartás tervezeted elkészítését, amit minden hónapban átadunk, és akár visszamenőleg is el tudunk készíteni.

 

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere